19 °C Budapest

Édeskevés az első végtörlesztő hitel

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 15:19

Várhatóan jövő héten lép hatályba a deviza alapú jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséről szóló jogszabály, nem véletlen tehát, hogy a nagybankok nem álltak még elő az új helyzetre szabott, hitelkiváltást segítő forinthitel-termékükkel. A Portfolio.hu írása szerint a Pannon Takarék Bank lett ez első hitelintézet, mely előrukkolt devizahitelt kiváltó konstrukciójával. Nézzük meg mire elég most ez?

A Portfolio.hu úgy tudja, mindezidáig egyetlen hitelintézet sem lépett a nyilvánosság elé olyan hiteltermékkel, mely célzottan a devizahitelüket kedvezményes árfolyamon kiváltani szándékozóknak szól. Egy kivétellel: ez a takarékszövetkezetből idén bankká alakult, komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank. A hitelintézet saját honlapján és emellett egy rendkívüli gyorsasággal, kifejezetten ebből a célból létrehozott külön oldalon várja a devizahitelesek jelentkezését. Utóbbi részletesen és kimerítően taglalja a végtörlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, a bank hitelkiváltásra szolgáló új forinthiteléről pedig annyit tudunk: THM-je (a figyelembe vett 5 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett) 10,71 százalék.

A végtörlesztéssel kapcsolatos törvénymódosítások lényege
- lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelek végtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF illetve 2 JPY/HUF árfolyamot alkalmaznak.

A 10,71 százalékos THM kevés (pontosabban túl sok) az üdvösséghez - mondaná egy nagybank képviselője, igaz, a nagyok között is vannak olyanok, akik még ennél is magasabb THM-mel kínálnak jelenleg forinthitelt. Legutóbbi jelzáloghitel körképünket átfutva látható, hogy találunk jóval kedvezőbb feltételek mellett is forint alapú ingatlanfedezetű hitelt a magyar bankoknál.

Ha a verseny megnyerésére nem is, arra alkalmas lehet egy 10,7 százalékos THM-mel rendelkező forinthitel, hogy a bank mellett döntő ügyfelek számára a jelenlegi viszonyok mellett törlesztőrészlet-csökkenést jelentsen. Gyorsan ki is számoltuk, milyen arányban csökkenhetnek a törlesztők ezzel a 10,7-es THM-el számolva.

A törlesztőrészlet csökkenést nem csak az új forinthitel THM értéke, de a kiváltásra kerülő devizahitel THM-e, hátralévő futamidő és a várt árfolyam is befolyásolja. Jelenlegi árfolyamszintekkel számolva az alábbi grafikonból jól látszik, hogy már szinte minden időtávon érdemes kiváltani egy 7 százalékosnál magasabb THM értékű frankhitelt, de 10 éves hátralévő futamidő alatt sem sokat kell haboznunk.

 


Természetesen akik magasabb jövőbeni árfolyamoktól tartanak, azoknak már sokkal enyhébb feltételek mellett is megérheti forintosítani!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A forinthitelre vágyók viszont már könnyen át is csúszhatnak "veszteségbe, alacsonyabb árfolyamok mellett már messze nem éri meg a forinthitel, különösen nem a tesztelt 10,7 százalékos THM értékkel számolva. Először nézzük meg egy reálisabb 220 CHF/HUF érték esetén mi történik, majd rugaszkodjunk még optimistább vizekre a 200-as árfolyamig!

 

Pénzcentrum vélemény
A pannon takarékbank által devizahitel kiváltásra szánt konstrukció még édeskevés, jelenleg is találunk kedvezőbb feltételekkel forinthitelt. A nemsokára bevezetésre kerülő pozitív adóslistának köszönhetően pedig a jövőben nagyarányú csökkenés is várható a THM-ekben, amiből az eddigi "jó" devizaadósok is profitálhatnak. Ennek és a további piaci szereplők színrelépésének köszönhetően nemsokára valóban versenyképes termékeket fogunk látni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?