13 °C Budapest

Édeskevés az első végtörlesztő hitel

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 15:19

Várhatóan jövő héten lép hatályba a deviza alapú jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséről szóló jogszabály, nem véletlen tehát, hogy a nagybankok nem álltak még elő az új helyzetre szabott, hitelkiváltást segítő forinthitel-termékükkel. A Portfolio.hu írása szerint a Pannon Takarék Bank lett ez első hitelintézet, mely előrukkolt devizahitelt kiváltó konstrukciójával. Nézzük meg mire elég most ez?

A Portfolio.hu úgy tudja, mindezidáig egyetlen hitelintézet sem lépett a nyilvánosság elé olyan hiteltermékkel, mely célzottan a devizahitelüket kedvezményes árfolyamon kiváltani szándékozóknak szól. Egy kivétellel: ez a takarékszövetkezetből idén bankká alakult, komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank. A hitelintézet saját honlapján és emellett egy rendkívüli gyorsasággal, kifejezetten ebből a célból létrehozott külön oldalon várja a devizahitelesek jelentkezését. Utóbbi részletesen és kimerítően taglalja a végtörlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, a bank hitelkiváltásra szolgáló új forinthiteléről pedig annyit tudunk: THM-je (a figyelembe vett 5 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett) 10,71 százalék.

A végtörlesztéssel kapcsolatos törvénymódosítások lényege
- lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelek végtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF illetve 2 JPY/HUF árfolyamot alkalmaznak.

A 10,71 százalékos THM kevés (pontosabban túl sok) az üdvösséghez - mondaná egy nagybank képviselője, igaz, a nagyok között is vannak olyanok, akik még ennél is magasabb THM-mel kínálnak jelenleg forinthitelt. Legutóbbi jelzáloghitel körképünket átfutva látható, hogy találunk jóval kedvezőbb feltételek mellett is forint alapú ingatlanfedezetű hitelt a magyar bankoknál.

Ha a verseny megnyerésére nem is, arra alkalmas lehet egy 10,7 százalékos THM-mel rendelkező forinthitel, hogy a bank mellett döntő ügyfelek számára a jelenlegi viszonyok mellett törlesztőrészlet-csökkenést jelentsen. Gyorsan ki is számoltuk, milyen arányban csökkenhetnek a törlesztők ezzel a 10,7-es THM-el számolva.

A törlesztőrészlet csökkenést nem csak az új forinthitel THM értéke, de a kiváltásra kerülő devizahitel THM-e, hátralévő futamidő és a várt árfolyam is befolyásolja. Jelenlegi árfolyamszintekkel számolva az alábbi grafikonból jól látszik, hogy már szinte minden időtávon érdemes kiváltani egy 7 százalékosnál magasabb THM értékű frankhitelt, de 10 éves hátralévő futamidő alatt sem sokat kell haboznunk.

 


Természetesen akik magasabb jövőbeni árfolyamoktól tartanak, azoknak már sokkal enyhébb feltételek mellett is megérheti forintosítani!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A forinthitelre vágyók viszont már könnyen át is csúszhatnak "veszteségbe, alacsonyabb árfolyamok mellett már messze nem éri meg a forinthitel, különösen nem a tesztelt 10,7 százalékos THM értékkel számolva. Először nézzük meg egy reálisabb 220 CHF/HUF érték esetén mi történik, majd rugaszkodjunk még optimistább vizekre a 200-as árfolyamig!

 

Pénzcentrum vélemény
A pannon takarékbank által devizahitel kiváltásra szánt konstrukció még édeskevés, jelenleg is találunk kedvezőbb feltételekkel forinthitelt. A nemsokára bevezetésre kerülő pozitív adóslistának köszönhetően pedig a jövőben nagyarányú csökkenés is várható a THM-ekben, amiből az eddigi "jó" devizaadósok is profitálhatnak. Ennek és a további piaci szereplők színrelépésének köszönhetően nemsokára valóban versenyképes termékeket fogunk látni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm