Ki adja a legjobb forinthitelt a végtörlesztéshez?

Pénzcentrum
2011. szeptember 22. 16:08

Intenzív, több százmilliárd forintot megmozgató forinthitelezési verseny indulhat a kedvezményes végtörlesztés hatására a következő hetekben Magyarországon. Minél több devizahitelt forintosítanak a mostani devizahitelesek, annál nagyobb lehet a bankszektor vesztesége. Több nagybank ezért a veszteségeit igyekszik majd minimalizálni, mások viszont tömeges ügyfélszerzésre és forinthitelezésre használhatják fel a kormány által felkínált öt hónapot. Sokan az OTP-t, az FHB-t és a takarékszövetkezeteket emlegetik a lehetséges nyertesek között, a Portfolio.hu értesülései szerint azonban az egyik olasz tulajdonú nagybank és a Fundamenta-Lakáskassza már kezébe is vette a startpisztolyt. Megvizsgáltuk, pénzügyi adottságaik alapján mely hitelintézetek a legesélyesebbek a következő hónapok hitelkiváltási versenyében.

Következtetésünk, hogy a legrosszabbul a két osztrák tulajdonú nagybank járhat. Az OTP, az UniCredit és a Budapest Bank viszont a nagyok közül a legjobb pénzügyi pozíciókkal rendelkezik ahhoz, hogy fontos szerepet vállaljon a forinthitelezési versenyben. A kisebb hitelintézeti szereplők közül az FHB, a Fundamenta és néhány magyar tulajdonú kisbank (pl. Gránit Bank, Széchenyi Bank) mellett a nagyobb takarékszövetkezetek is aktívabbak lehetnek az átlagnál. A kamatverseny lehetőségei ugyanakkor korlátozottak: a stabilitási kockázatok erősödése a jelenleg 9-10%-os THM-mel futó forinthitelek kamatszintjének emelkedését okozhatja. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a forinthitel-háború gyorsan kifullad, így megindítása önmagában is kockázatos lépésnek bizonyul bármely hitelintézet számára.

A játékelmélet fogolydilemmaként ismeri azt a helyzetet, melybe a kedvezményes végtörlesztésről szóló kormányzati döntéssel kerültek a bankok. Minél többen lépnek be a forinthitelezési versenybe, és minél több ügyfél végtörleszt (döntően vélhetően forinthitelből), annál nagyobb lesz a bankok leírási vesztesége. Az egyes bankok érdeke, hogy minél kevesebb saját ügyfél végtörlesszen, más bankoktól viszont minél több ügyfél jöjjön át. Egyszerűen belátható, mindez a kisebb devizahitel-portfólióval, de megfelelő hitelezési képességgel rendelkező bankok malmára hajtja a vizet. A vesztesek pedig azok a bankok lehetnek, amelyeknél a legnagyobb a deviza alapú jelzáloghitelek aránya, a végtörlesztés miatti veszteségek nyomán ugyanis kevés lehet a tőkéjük ahhoz, hogy intenzíven hitelezzenek.

Ki lesz a legbátrabb?

A bankok végtörlesztésből származó közvetlen, kezdeti vesztesége egy meghatározott részvételi arány és árfolyam fényében már kalkulálható, hogy azonban benevez-e egyik vagy másik hitelintézet a forintosítási versenybe, az egyedi pénzügyi mutatóitól is nagyban függ. E mutatók széleskörűen 2010 végére vonatkozóan érhetők el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A használt pénzügyi mutatók alapján az általunk összeállított (természetesen bizonyos fokig szubjektív) lista azt mutatja, hogy a forinthitelezésre az OTP után az UniCredit és a Budapest Bank rendelkezik a legjobb adottságokkal. Náluk ráadásul az átlagnál alacsonyabb a lakossági devizahitel-állomány, így potenciális veszteségeik is viszonylag kicsik.

A figyelembe vett adatok egy része ugyanakkor egy múltbeli időszakra vonatkozik, és nem felétlenül tükrözi a jelenlegi állapotot. A Portfolio.hu értesülései szerint az egyik olasz nagybank a korábbiakhoz képest is felkészültebben várja a forinthitel-boomot. A fenti adatok alapján valószínű, hogy ez nem a CIB, hanem az UniCredit. A bank ezt firtató kérdésünkre kitérő választ adott. A bankcsoport régiós vezetőjének minapi nyilatkozata viszont egyenesen arra enged következtetni, hogy az UniCredit részéről a közeljövőben nem számíthatunk magyarországi (hitelezési vagy egyéb) expanzióra. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm