31 °C Budapest

Kik nem törleszthetnek a rögzített árfolyamon?

2011. szeptember 15. 09:31

A kormány szerdai ülésén többek között arról is döntött, hogy azok a devizahitelesek, akik 180, illetve 250 forintos árfolyam felett vették fel svájcifrank-, illetve euróalapú hiteleiket, egyelőre kimaradnak abból a körből, amelyben igénybe lehet venni a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségét - tudta meg a Magyar Nemzet. Értesülésük szerint a kabinet ezzel a "szűkítéssel" hagyta jóvá a Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített jogszabálytervezetet.

A lap információi szerint a korlátozásban érintettek számára azonban újabb mentőövet dolgoz ki hamarosan a gazdasági tárca. A döntést leginkább az indokolhatta, hogy a rögzített árfolyamszint feletti hitelfelvevők gyakorlatilag nem vették volna ki részüket a kockázatmegosztásból.

Ismert, Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén jelentette be, hogy a kabinet megvalósíthatónak minősítette a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségét. A miniszterelnök hangsúlyozta, ebben a konstrukcióban olyan kockázatmegosztásról van szó, amelyből a hitelnyújtó bankok és a hitelfelvevők egyaránt részt vállalnak. Akik ezen árfolyamszintek felett vették fel a hiteleiket, most gyakorlatilag "ingyen" jutottak volna segítséghez - foglalta össze a kormányülésen elhangzott álláspontok lényegét a Magyar Nemzet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06