Kósa Lajos hatalmas frankhitele: tízmilliót spórol a kormány ötletével

2011. szeptember 14. 05:27

Jó hír lehet a megtakarítással rendelkező politikusainknak is a 180 frankos, illetve 250 eurós árfolyamon való végtörlesztés lehetősége. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő 11 millió forintot spórolhat pártja javaslatával. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A képviselő 2010. évi vagyonnyilatkozatában szerepel 200 ezer frank lakásfelújítási kölcsön és további 36 ezer frank egyéb hitel. Amennyiben Kósa élni tud a végtörlesztés lehetőségével, tehát van legalább 36 millió forint megtakarítása, úgy 11 millió forintot spórol. Hiszen ennyivel kell kevesebbet visszafizetnie most a lehetőségnek köszönhetően, mint a mai árfolyamon számolt tőketartozása, ami az 55 millió forintot is meghaladja. A Népszabadság kérdésére, hogy neki mit jelent a javaslat, Kósa Lajos ezt válaszolta: "magánemberként még nem számoltam utána". Mint mondta, "a hiteleim fele forinthitel, a másik deviza, azokat letörlesztem".

Mi kiszámoltuk helyette!

Kósa Lajos jövedelembevallásában szereplő tartozások

 

"Rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfolyamon. Ez a mi megítélésünk szerint a kockázat közös vállalását fogja majd jelenteni" - mondta Lázár János még múlthét pénteken. 

Orbán Viktor hétfői beszédéből sem derült ki pontosan mely hitelesek élhetnek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével. Ha nem is számolunk Kósa 37 ezer frankos egyéb tartozásával, ami saját nyilatkozata szerint csak egy folyószámlahitel, amit hamarosan lezár,  akkor is 11 milliót spórolhat az azonnali végtörlesztéssel.

Mi van, ha nincs ennyi dugipénze Kósának?

Nehéz lenne megmondani, hogy ténylegesen rendelkezik-e ekkora összegű megtakarítással Debrecen polgármestere, hiszen a törlesztésre szánt 36 millió forintot havi bruttó 1 millió 200 ezer körüli keresetéből kellett volna eddig félretennie. Ez a képviselői alapfizetéséből, bizottsági pótdíjakból és a polgármesteri fizetéséből jön össze.

 Megtakarítás hiányában 36 millió forintos hitelre van szüksége, hogy kifizethesse tartozásait. Persze még mindig eladhatja valamelyik ingatlanát, vagy motorját, esetleg kocsiját, motorcsónakját. A dbudakeszi telek értéke fedezheti a hitel nagy részét.

De nézzük meg, hogy járna a polgármester, ha forinthitellel teremti elő a végtörlesztéshez szükséges 36 millió forintot, amivel megszabadulhat 200 ezer frankos lakáscélú devizahitel tartozásától!


A fenti táblázat szerint, melyben információ hiányában 7 százalékos svájci frank THM-mel és 20 éves hátralévő futamidővel számoltunk, jól látszik, hogy csak havi 16 ezer forintot tud így spórolni Kósa.

Minden a hiteltől függ

Amennyiben Kósa tartozása eltér a fent vázolt számoktól, egészen más összeg is kijöhet. A saját devizatartozásunk kiváltásakor is mérlegeljük a jelenlegi THM-ünk és a hátralévő futamidő függvényében a hitelfelvétel lehetőségét. Kisebb futamidő esetén például jóval többet spórolhatunk.

De még rosszul is járhat, ha egy nagyon alacsony THM-ű devizahitelt vált ki! Ezt mutatja a legutolsó táblázat.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?