22 °C Budapest

Lázár: a rögzített árfolyamokon lehessen előtörleszteni

Pénzcentrum
2011. szeptember 9. 12:01

Egyösszegű végtörlesztés esetén a devizahitelesek mentésére szolgáló korábbi csomagban rögzített 180 forintos frank- és 250 forintos euró árfolyamon kell biztosítaniuk a bankoknak a hitelből való kiszállást, minden ezzel kapcsolatos költség őket terheli - ezt a javaslatot jelentette be Lázár János a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kétnapos frakcióülése után Hajdúszoboszlón - írja az Index. A frakcióvezető nem említett külön a jenhiteleseket, de a javaslat nyilván rájuk is vonatkozik, a jen rögzített árfolyam 2 forint/jen.

Mit mondott pontosan Lázár?

"Rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfolyamon. Ez a mi megítélésünk szerint a kockázat közös vállalását fogja majd jelenteni" - mondta Lázár János a sajtótájékoztatóján. "Mind a hitel felvevőjének, mind a hitel adójának viselnie kell a kockázatot, hiszen ennek a tranzakciónak az összes költsége és az összes pénzügyi következménye a bankokat terheli" - tette hozzá.

"Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a tranzakciónak az ügyfél számára ne legyen költsége és a terheket pedig a bankok viseljék" - hangsúlyozta a frakcióvezető, aki szerint ezt az ügyfelek megtakarításaikból vagy forinthitelből valósíthatják meg.

"Ez a lehetőség nemcsak azoknak áll fent, akik jelen pillanatban érvényes szerződéssel rendelkeznek, hanem ha elfogadjuk ezt a jogszabályt, onnantól kezdve három hónapig az eddig felmondott szerződések tekintetében is megnyitjuk ezt a lehetőséget" - mondta Lázár, aki szerint ezen kívül felmerült egy másik kérdés is a mostani kihelyezett frakcióülésen, nevezetesen: ki a felelős a devizahitelezés elterjedéséért.

A kormány elvileg vasárnap dönt arról, támogatja-e a javaslatot. Orbán Viktor ugyanakkor korábban is célzott arra, hogy a devizahitelesek mentésében van még tennivaló, az ősz arról fog szólni, hogy a veszteségmegosztást hogyan rendeznék a bankokkal. A felvázolt javaslat mindenesetre kis túlzással lenullázza az adósok veszteségét, és annak döntő részét a bankokra terheli: a bankok számára nemcsak az árfolyamkülönbség okozta tényleges veszteség, hanem a hitelekből kalkulált jövőbeni nyereség lenullázását is jelenti javaslat.

A kormány nem egyeztetett a Bankszövetséggel a rögzített árfolyamon való törlesztés lehetőségéről - közölte Müller János, a bankszövetség főtitkára. Az Index nem tud arról sem, hogy akár a frakcióban számítások készültek volna a javaslat következményeiről, mindenesetre a bankszektor egészére vetítve, tömeges visszaadás esetén százmilliárdokról, a bankadó okozta veszteséget jóval meghaladó tételről lehet szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdés persze, ki tud előtörleszteni: a javaslat szerint ehhez valamilyen formában lehetővé tennék forinthitel felvételét, ami lényegesen kitágíthatja az igénybevevől körét. Így ugyanis biztosítható lehetne, hogy nemcsak a szükséges tőkével most rendelkező - így nehéz helyzetűnek aliga minősíthető adósók - járjanak jól. A bankoknak egyébként ez az egy dolog jelenthet, igaz meglehetősen sovány vigaszt, a teljes állomány lecserélése a forinthitelezést nyilván jelentősen felpörgetné.

Az átlagos, durván 15 éves hátralévő futamidejű, 27 ezer svájci frankos, tehát 6,5 millió forintos tőketartozásra vetítve ez óriási könnyebbség lenne az adósoknak, miközben nagyon megterhelné a bankok mérlegét. Aki a fenti paraméterekkel rendelkező svájci frank alapú hitelét a mostani piaci áron törlesztené, 6,21 millió forintot kellene fizessen a bankjának. A rögzített árfolyamon a tartozás 4,86 millió forint lenne, a megtakarítás tehát 1,35 millió lenne.

A nagy kérdés, ami előttünk áll, hogy van-e egyébként a kormánynak vagy a parlamentnek lehetősége arra, hogy beleavatkozzon a polgárjogi szerződésekbe - mutatott rá a kormányfő, aki ennek megválaszolásához kis türelmet kért az újságíróktól. A 3 napos frakcióülés végén többet tudhatunk meg - vetítette előre pár nappal korábban a kormányfő.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?