20 °C Budapest

Frankhiteles: az eurón legyen a szemed!

Pénzcentrum
2011. szeptember 8. 14:09

A svájci jegybank döntése értelmében nem erősödhet a frank árfolyama az 1,2-es EUR/CHF szint alá. Mindez jó hír a magyarországi frankhitelesek számára: a gyengébb frank adott euró árfolyam mellett forintban is alacsonyabb frankárfolyamot, vagyis alacsonyabb törlesztőrészletet jelent. Így ráadásul az árfolyamrögzítés is könnyebb szívvel választható, mivel mostantól csak az euró árfolyamon kell tartanunk a szemünket.

Az elmúlt évben döntően 260 és 280 forint között tartózkodott az euró árfolyama. Ha a jövőben is így alakul, 1,2-es EUR/CHF árfolyam estén 217 és 233 forint. 217-233 forintos CHF mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó pénz menedzselhető terhet jelenthet az árfolyamrögzítést választóknak. De még e között a két érték között ingadozva is 83% különbség lehet a felhalmozott gyűjtőszámla tartozások között. Különböző svájci frankban mért törlesztőrészletek esetén néztük meg, hogy változna a gyűjtőszámla-hitel tartozás ezeken az árfolyamokon. Az eredmények az alábbi táblázatban.


A konstrukció még jobban működhetne, ha a bankokkal való tárgyalások során a kormány nem szorítja le 200 forintról 180 forintra a rögzítési árfolyamot, de szerencsére Svájcból a lehető legjobb időpontban érkezett a segítség. A svájci jegybank döntése azt jelenti, hogy a magyar kormánynak és jegybanknak döntő hatása lehet a CHF törlesztőrészletekre, hiszen az adósok terheit döntő mértékben ismét az EURHUF árfolyam és a magyar gazdaság külföldi kockázati megítélése határozhatja meg.

Vegyünk egy átlagosnak mondható, 8 millió forintos eredeti hitelösszegű, 160 forintos frankárfolyam mellett 2006-ban húsz évre felvett 8%-os hitelköltségű lakáshitelt! E hitel törlesztőrészlete jelenleg (230 forintos frankárfolyam mellett) közel 96 ezer forint. Amennyiben igénybe veszi az adós az árfolyamrögzítés lehetőségét, törlesztőrészlete három éven keresztül (180 forintos rögzített frankárfolyam mellett) közel 75 ezer forintra csökken, mely a jelenlegihez képest 18%-os csökkenést és egyúttal három éven keresztül fix, igy kiszámítható törlesztőrészletet jelent.

Az árfolyamrögzítés ideje alatt BUBOR kamatozással halmozódik az ügyfél forint alapú gyűjtőszámla-hitele, melynek törlesztése az eredeti devizahitellel párhuzamosan három év múlva kezdődik el. Számításaink szerint a példánkban szereplő ügyfél 200 forintos átlagos jövőbeni frankárfolyam mellett 331 ezer forint, 230 forintos frankárfolyam mellett 827 ezer forintnyi gyűjtőszámla-tartozást halmoz majd fel. Ez három év múlva 10%-os piaci kamatozás mellett csaknem 4000 illetve 9900 forintos gyűjtőszámla-törlesztőrészletet jelent. Amennyiben a devizahitel kamatozása a jelenlegi szerint alakul, 2014 végétől 200 forintos frankárfolyam mellett 88 ezer forint, 230 forintos frankárfolyam mellett 106 ezer forint lehet az adós törlesztőrészlete. E két érték a jelenlegihez képest 9%-os csökkenést illetve 10%-os emelkedést jelent. Amikor az adós az árfolyamrögzítés igénybevételéről dönt, érdemes figyelembe vennie ezeket a lehetséges forgatókönyveket. Ezek lényegesen kedvezőbb kilátások, mint amikor a 250 forint feletti CHF árfolyam fenyegetésének rémképével számoltuk a devizahitelesek prognosztizálható terheit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Mivel a svájci frank további erősödésének veszélye valószínűleg elhárult, a prudens magyar gazdaságpolitikának nem csak a devizaadósok terheinek csökkentésében lehet szerepe. Amennyiben 1-3 éves időtávon a bizalom megerősödik a magyar gazdaság irányába, elfogadható szinten stabilizálódik a magyar hozamkörnyezet, úgy valós opció nyílhat rá, hogy különösebb kormányzati áldozatvállalás nélkül megindulhasson a hitelállomány folyamatos forintalapra helyeződése, akár az átváltások, de még inkább az új hitelezés megindulásának eredményeként.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?