Egyetlen megoldás létezik a moratórium bajaira

2011. május 4. 11:15

Nincs királyi út a magyar bankrendszer problémáinak megoldásában: kis lépésekkel, többek között a moratórium óvatos feloldásával, a bankadó mérséklésével és rendszerének átalakításával, a pozitív adóslista felállításával, a hitelek transzparens árazásával, a banki források rövidülésének megállításával és mindenekelőtt kiszámítható és hiteles gazdaságpolitikával lehet orvosolni a jelenlegi bajokat - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio.hu mai jelzáloghitelezési és lakossági finanszírozási konferenciáján.

Király Júlia szerint egyértelmű, hogy nem csak az árfolyamkockázattal van probléma. Jól példázza ezt, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének növekedése Lengyelországban csak 8 százalék volt, Ausztriában is csak 16 százalék, míg Magyarországon 48 százalék. Az MNB alelnöke szerint tehát nem megoldás az állami szerepvállalás, hiszen az még túl törékeny az árfolyamkozkázat átvállalásához.

Király Júlia a Portfolio.hu mai konferenciáján a magyar országkockázat növekedését (ide áramló beruházások általános kockázata) és ezzel a forrásköltségek változását nevezte a legnagyobb problémának. Mindkét említett ország Lengyelország és Ausztria országkockázata csökkent az elmúlt időszakban, ez tudta féken tartani az ottani devizahitelek törlesztőrészletek növekedését.

Miért nöttek a devizahitelek kamatai?

A moratóriumról beszélve Király Júlia elmondta: Magyarországon, szinte a világon egyedülálló módon az árverezés elől visszatartott lakások, ingatlanok száma magasabb, mint az ingatlanpiacon egy év alatt gazdát cserélőéké. A moratóriummal kapcsolatos problémák egyetlen megoldása egy bérlakás piac kialakítása lenne: megfelelő számú bérlakásokkal lehetne ugyanis helyet biztosítani mindazoknak, akik elveszítik otthonaikat. A konferencián résztvevő pénzügyi szakemberek többségének véleménye szerint nem lesz vége a moratóriumnak idén.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója elképzelhetetlennek nevezte egy kizárólag fix kamatozási devizahitelezés bevezetését, de a referenciakamathoz rögzített hitelezést lehetséges kiútnak nevezte.

A moratórium július 1-jén teljes körűen feloldásra kerül, a jól fizető adósokkal kötendő kiegészítő banki megállapodásokkal pedig mérsékelni lehet majd a devizahitelek árfolyamkilengéseiből fakadó tehernövekedést a háztartásoknál. Nem árfolyamfixálásról, hanem védőárfolyamról beszélünk - hangsúlyozta Gyuris Dániel

Az MNB javaslatai a devizahitelesek védelmében:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1. Kétféle hiteltermék: referenciakamathoz kötött vagy több évre fixált kamatozású. (A fennálló állományra is érvényes szabály.)

2. A rendszeresen felszámított kezelési költség megszüntetése (beépítése a kamatba).

3. A devizamarzs egyoldalú szélesítésének tilalma vagy/és a devizamarzs maximalizálása vagy/és a devizában történő hitelfolyósítás és törlesztés lehetővé tétele.

4. A svájci frankhitelek kiváltását gátló jogszabályok korrigálása.

5. Pozitív adóslista.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?