16 °C Budapest

Jelentős visszaesés a vállalati hitelezésben

2011. május 4. 08:32

Nagymértékben visszaesett az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége. A jelentős visszaesésnek pedig aligha szabhat gátat, hogy a hitelintézetek nemhogy csökkentették volna, de helyenként még emelték is a kamatokatat a vállalti finanszírozásban - írja a Világgazdaság.

Több mint harmadával mérséklődött az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége az első negyedévben. Még nagyobb a visszaesés, ha a múlt havi adatokat vesszük górcső alá. A márciusban hitelezett mennyiség 40 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Éppúgy mint az új hitelek mennyiségén a kölcsönök árazásán sem látszik, hogy a hitelintézetek mindent megtennének azért hogy ez a tendencia ne folytatódjon. A céges folyószámlahitelek átlagos kamata gyakorlatilag stagnál, az egyéb kölcsönök kamata ellenben már több mint egy százalékponttal emelkedett.

"Alacsony gazdasági növekedés mellett nincs megfelelő kereslet a hitelek iránt" - mondta el véleményét a vállalati hitelezés ily mértékű visszaeséséről Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Véleménye szerint gazdasági növekedés nélkül a vállalkozások csak félve fordulnak hitelekért, valamint a hitelintézetek is szigorúbb feltételekhez kötik azok folyósítását, hogy kockázataikat mérsékeljék.

A vállalati hitelezés nagymértékű mérséklődéséhez az is hozzájárul - véli Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző alelnöke, hogy az anyabankok átértékelik hazánkban folytatott szerepvállalásukat. Szerinte azonban ez a trend meg fog változni amennyiben javul az ország megítélése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

EZT OLVASTAD MÁR?