18 °C Budapest

Jelentős visszaesés a vállalati hitelezésben

2011. május 4. 08:32

Nagymértékben visszaesett az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége. A jelentős visszaesésnek pedig aligha szabhat gátat, hogy a hitelintézetek nemhogy csökkentették volna, de helyenként még emelték is a kamatokatat a vállalti finanszírozásban - írja a Világgazdaság.

Több mint harmadával mérséklődött az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége az első negyedévben. Még nagyobb a visszaesés, ha a múlt havi adatokat vesszük górcső alá. A márciusban hitelezett mennyiség 40 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Éppúgy mint az új hitelek mennyiségén a kölcsönök árazásán sem látszik, hogy a hitelintézetek mindent megtennének azért hogy ez a tendencia ne folytatódjon. A céges folyószámlahitelek átlagos kamata gyakorlatilag stagnál, az egyéb kölcsönök kamata ellenben már több mint egy százalékponttal emelkedett.

"Alacsony gazdasági növekedés mellett nincs megfelelő kereslet a hitelek iránt" - mondta el véleményét a vállalati hitelezés ily mértékű visszaeséséről Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Véleménye szerint gazdasági növekedés nélkül a vállalkozások csak félve fordulnak hitelekért, valamint a hitelintézetek is szigorúbb feltételekhez kötik azok folyósítását, hogy kockázataikat mérsékeljék.

A vállalati hitelezés nagymértékű mérséklődéséhez az is hozzájárul - véli Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző alelnöke, hogy az anyabankok átértékelik hazánkban folytatott szerepvállalásukat. Szerinte azonban ez a trend meg fog változni amennyiben javul az ország megítélése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18