18 °C Budapest

Hiába viccelődött az OTP-ben, hitelt nem kapott

2011. április 5. 05:22

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel, értékes ingatlannal a legkedvezőbb kamatfeltételekkel juthatunk jelzáloghitelhez - gondolnánk. Biztosra azonban itt sem mehetünk. Ha sok gyerekünk van és hitelkártyát is használunk, a "félős" bankok nem biztos, hogy adnak hitelt.

Az OTP ügyfele viccelődött a papírmunka alatt, nevetgélve töltötte ki a hiteligénylését. Magabiztossága bizonyos szempontból érthető volt, hiszen értékes ingatlan volt a fedezet, amelyet mindössze 4 millió forint jelzáloghitellel terhelt volna meg. Ráadásul a család nettó jövedelme havi 400 ezer forint, a kért hitelt mégsem kapta meg. Az OTP Bank úgy tájékoztatta a hoppon maradt ügyfelet, hogy a két eltartott gyerek miatt nem tud kölcsönt nyújtani.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére az OTP elmondta: Az eltartottak számát a társadalmi helyzet értékelésekor a várható kiadásokon miatt veszi a bank figyelembe. Ezen kívül az adórendszeren keresztül a gyermekek száma az ügyfél jövedelmére is hat.


Nem szeretik a gyerekeket?

Ahogy az OTP válaszából is kiderül az adókedvezményeken keresztül ugyan pozitívan hat a hitelbírálatunkra a gyerekek száma, de ennél a bevételnél jobban megterhelik a családi kasszát a gyermekekre fordított kiadások. Emiatt összességében kevesebb hitelt kaphatnak a családos emberek.

A válság egyik következménye, hogy ma már a bankok biztosra mennek, csak a kevésbé kockázatos ügyfeleknek adnak hitelt. Ráadásul az ingatlanfedezetű hitelek piacának nem tesz jót a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása sem, mert a pénzintézetek egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy törlesztési gondok esetén hozzájuthatnak a hitel fedezetét jelentő ingatlanhoz.

Márpedig a jelzáloghitelek alacsony kamata épp a biztos fedezetnek, az alacsony kockázatnak köszönhető. Nemfizetés esetén a ház, lakás eladásából könnyen a pénzükhöz juthatnak. A kilakoltatási moratórium épp a biztos fedezetet értékteleníti el, így közvetve az alacsony kamatszint megszűnését okozhatja. A biztos fedezet nélkül a jelzáloghitelek is sima személyi kölcsönökké minősülhetnek át, a kockázat szempontjából mindenképp.

Mit nem szeretnek még a bankok? Hogy kapjuk a legtöbb hitelt?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen a minél magasabb havi jövedelem nagyon fontos, hiszen "az ügyletben maximum három jövedelemmel bevont szereplőt fogadunk el, összességében az igazolt jövedelem maximum 50%-át terheljük a havi törlesztőrészlettel" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére a Budapest Bank. A bank azt is elmondta kérdésünkre, hogy ők is figyelembe veszik az eltartottak számát és a háztartás megélhetési költségét is.

Egyéb tartozások megléte és törlesztése is számít, hiszen mindez csökkenti a törlesztésre használható jövedelmünket. Különösen vigyáznunk kell a különböző hitelkeretekkel.

"A hitelkeretek, hitelkártyák teljes összegének 3%-át vesszük figyelembe, mint havi törlesztőrészletet. Tekintettel arra, hogy a keret kihasználásának lehetősége adott, nemcsak a kihasznált összeget, hanem a teljes hitelkeretet is vizsgáljuk. Például egy 100 000 forintos folyószámlahitel keret esetén 3 000 forint havi meglévő törlesztőrészlettel számolunk, mint fennálló kiadás. Abban az esetben természetesen, amikor az ügyfél Adósságrendező hitelünkkel megszünteti hitelkeretét vagy hitelkártyáját, nem számolunk a kerettel, mint folyósítás után fennmaradó kiadással" - közölte a Budapest Bank.

Az OTP Banknál is figyelembe veszik a hitelkártya és folyószámlahitel nagyságát és az ebből fakadó terheket. A bank közlése szerint a hitelkeret és a folyószámlahitel hatása az ügyfél limitre a jelzálogtípusú hiteleket illetően tág határok között változhat a keret nagyságától, kihasználtságától és az ügyfél jövedelmi helyzetétől függően. Jellemzően 500 ezer és 3 millió forint közé esik ennek hatása, de ennél szélsőségesebb értékek is előfordulhatnak. Így ha minél nagyobb hitelt akarunk felvenni az OTP Banknál, akkor szabaduljunk meg egyéb hiteleinktől.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?