Hiába viccelődött az OTP-ben, hitelt nem kapott

2011. április 5. 05:22

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel, értékes ingatlannal a legkedvezőbb kamatfeltételekkel juthatunk jelzáloghitelhez - gondolnánk. Biztosra azonban itt sem mehetünk. Ha sok gyerekünk van és hitelkártyát is használunk, a "félős" bankok nem biztos, hogy adnak hitelt.

Az OTP ügyfele viccelődött a papírmunka alatt, nevetgélve töltötte ki a hiteligénylését. Magabiztossága bizonyos szempontból érthető volt, hiszen értékes ingatlan volt a fedezet, amelyet mindössze 4 millió forint jelzáloghitellel terhelt volna meg. Ráadásul a család nettó jövedelme havi 400 ezer forint, a kért hitelt mégsem kapta meg. Az OTP Bank úgy tájékoztatta a hoppon maradt ügyfelet, hogy a két eltartott gyerek miatt nem tud kölcsönt nyújtani.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére az OTP elmondta: Az eltartottak számát a társadalmi helyzet értékelésekor a várható kiadásokon miatt veszi a bank figyelembe. Ezen kívül az adórendszeren keresztül a gyermekek száma az ügyfél jövedelmére is hat.


Nem szeretik a gyerekeket?

Ahogy az OTP válaszából is kiderül az adókedvezményeken keresztül ugyan pozitívan hat a hitelbírálatunkra a gyerekek száma, de ennél a bevételnél jobban megterhelik a családi kasszát a gyermekekre fordított kiadások. Emiatt összességében kevesebb hitelt kaphatnak a családos emberek.

A válság egyik következménye, hogy ma már a bankok biztosra mennek, csak a kevésbé kockázatos ügyfeleknek adnak hitelt. Ráadásul az ingatlanfedezetű hitelek piacának nem tesz jót a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása sem, mert a pénzintézetek egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy törlesztési gondok esetén hozzájuthatnak a hitel fedezetét jelentő ingatlanhoz.

Márpedig a jelzáloghitelek alacsony kamata épp a biztos fedezetnek, az alacsony kockázatnak köszönhető. Nemfizetés esetén a ház, lakás eladásából könnyen a pénzükhöz juthatnak. A kilakoltatási moratórium épp a biztos fedezetet értékteleníti el, így közvetve az alacsony kamatszint megszűnését okozhatja. A biztos fedezet nélkül a jelzáloghitelek is sima személyi kölcsönökké minősülhetnek át, a kockázat szempontjából mindenképp.

Mit nem szeretnek még a bankok? Hogy kapjuk a legtöbb hitelt?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen a minél magasabb havi jövedelem nagyon fontos, hiszen "az ügyletben maximum három jövedelemmel bevont szereplőt fogadunk el, összességében az igazolt jövedelem maximum 50%-át terheljük a havi törlesztőrészlettel" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére a Budapest Bank. A bank azt is elmondta kérdésünkre, hogy ők is figyelembe veszik az eltartottak számát és a háztartás megélhetési költségét is.

Egyéb tartozások megléte és törlesztése is számít, hiszen mindez csökkenti a törlesztésre használható jövedelmünket. Különösen vigyáznunk kell a különböző hitelkeretekkel.

"A hitelkeretek, hitelkártyák teljes összegének 3%-át vesszük figyelembe, mint havi törlesztőrészletet. Tekintettel arra, hogy a keret kihasználásának lehetősége adott, nemcsak a kihasznált összeget, hanem a teljes hitelkeretet is vizsgáljuk. Például egy 100 000 forintos folyószámlahitel keret esetén 3 000 forint havi meglévő törlesztőrészlettel számolunk, mint fennálló kiadás. Abban az esetben természetesen, amikor az ügyfél Adósságrendező hitelünkkel megszünteti hitelkeretét vagy hitelkártyáját, nem számolunk a kerettel, mint folyósítás után fennmaradó kiadással" - közölte a Budapest Bank.

Az OTP Banknál is figyelembe veszik a hitelkártya és folyószámlahitel nagyságát és az ebből fakadó terheket. A bank közlése szerint a hitelkeret és a folyószámlahitel hatása az ügyfél limitre a jelzálogtípusú hiteleket illetően tág határok között változhat a keret nagyságától, kihasználtságától és az ügyfél jövedelmi helyzetétől függően. Jellemzően 500 ezer és 3 millió forint közé esik ennek hatása, de ennél szélsőségesebb értékek is előfordulhatnak. Így ha minél nagyobb hitelt akarunk felvenni az OTP Banknál, akkor szabaduljunk meg egyéb hiteleinktől.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem