21 °C Budapest

Hiába viccelődött az OTP-ben, hitelt nem kapott

2011. április 5. 05:22

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel, értékes ingatlannal a legkedvezőbb kamatfeltételekkel juthatunk jelzáloghitelhez - gondolnánk. Biztosra azonban itt sem mehetünk. Ha sok gyerekünk van és hitelkártyát is használunk, a "félős" bankok nem biztos, hogy adnak hitelt.

Az OTP ügyfele viccelődött a papírmunka alatt, nevetgélve töltötte ki a hiteligénylését. Magabiztossága bizonyos szempontból érthető volt, hiszen értékes ingatlan volt a fedezet, amelyet mindössze 4 millió forint jelzáloghitellel terhelt volna meg. Ráadásul a család nettó jövedelme havi 400 ezer forint, a kért hitelt mégsem kapta meg. Az OTP Bank úgy tájékoztatta a hoppon maradt ügyfelet, hogy a két eltartott gyerek miatt nem tud kölcsönt nyújtani.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére az OTP elmondta: Az eltartottak számát a társadalmi helyzet értékelésekor a várható kiadásokon miatt veszi a bank figyelembe. Ezen kívül az adórendszeren keresztül a gyermekek száma az ügyfél jövedelmére is hat.


Nem szeretik a gyerekeket?

Ahogy az OTP válaszából is kiderül az adókedvezményeken keresztül ugyan pozitívan hat a hitelbírálatunkra a gyerekek száma, de ennél a bevételnél jobban megterhelik a családi kasszát a gyermekekre fordított kiadások. Emiatt összességében kevesebb hitelt kaphatnak a családos emberek.

A válság egyik következménye, hogy ma már a bankok biztosra mennek, csak a kevésbé kockázatos ügyfeleknek adnak hitelt. Ráadásul az ingatlanfedezetű hitelek piacának nem tesz jót a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása sem, mert a pénzintézetek egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy törlesztési gondok esetén hozzájuthatnak a hitel fedezetét jelentő ingatlanhoz.

Márpedig a jelzáloghitelek alacsony kamata épp a biztos fedezetnek, az alacsony kockázatnak köszönhető. Nemfizetés esetén a ház, lakás eladásából könnyen a pénzükhöz juthatnak. A kilakoltatási moratórium épp a biztos fedezetet értékteleníti el, így közvetve az alacsony kamatszint megszűnését okozhatja. A biztos fedezet nélkül a jelzáloghitelek is sima személyi kölcsönökké minősülhetnek át, a kockázat szempontjából mindenképp.

Mit nem szeretnek még a bankok? Hogy kapjuk a legtöbb hitelt?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen a minél magasabb havi jövedelem nagyon fontos, hiszen "az ügyletben maximum három jövedelemmel bevont szereplőt fogadunk el, összességében az igazolt jövedelem maximum 50%-át terheljük a havi törlesztőrészlettel" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére a Budapest Bank. A bank azt is elmondta kérdésünkre, hogy ők is figyelembe veszik az eltartottak számát és a háztartás megélhetési költségét is.

Egyéb tartozások megléte és törlesztése is számít, hiszen mindez csökkenti a törlesztésre használható jövedelmünket. Különösen vigyáznunk kell a különböző hitelkeretekkel.

"A hitelkeretek, hitelkártyák teljes összegének 3%-át vesszük figyelembe, mint havi törlesztőrészletet. Tekintettel arra, hogy a keret kihasználásának lehetősége adott, nemcsak a kihasznált összeget, hanem a teljes hitelkeretet is vizsgáljuk. Például egy 100 000 forintos folyószámlahitel keret esetén 3 000 forint havi meglévő törlesztőrészlettel számolunk, mint fennálló kiadás. Abban az esetben természetesen, amikor az ügyfél Adósságrendező hitelünkkel megszünteti hitelkeretét vagy hitelkártyáját, nem számolunk a kerettel, mint folyósítás után fennmaradó kiadással" - közölte a Budapest Bank.

Az OTP Banknál is figyelembe veszik a hitelkártya és folyószámlahitel nagyságát és az ebből fakadó terheket. A bank közlése szerint a hitelkeret és a folyószámlahitel hatása az ügyfél limitre a jelzálogtípusú hiteleket illetően tág határok között változhat a keret nagyságától, kihasználtságától és az ügyfél jövedelmi helyzetétől függően. Jellemzően 500 ezer és 3 millió forint közé esik ennek hatása, de ennél szélsőségesebb értékek is előfordulhatnak. Így ha minél nagyobb hitelt akarunk felvenni az OTP Banknál, akkor szabaduljunk meg egyéb hiteleinktől.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?