9 °C Budapest

Hitel gyorsan, jelzálog és havi törlesztés nélkül - Karácsonyra felkészülni

2010. november 4. 05:20

Mint arról a Pénzcentrum.hu is rendszeresen beszámol, egyre több lakossági banki ügyfél vesz igénybe fogyasztási-, azon belül folyószámlahitelt. A válság következtében az elmúlt év végén volt némi megtorpanás az állománynövekedésben, az idei év végéhez közeledve azonban ismét elmondhatjuk, hogy tovább folytatódik a bővülő trend.

A 2010-es év során tovább növekedett a folyószámla-eladósodottság, bár a III. negyedévi statisztikák még csak a napokban érkeznek, részben a termék népszerűségéből fakadóan, részben a kamatok mérséklődéséből megállapítható, hogy folytatódott az állománybővülés, az ünnepek közeledtével pedig szinte borítékolható, hogy még tovább fog növekedni a bankszámla-eladósodottság.

Háztartási folyószámlahitelek állománya (millió forint) Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu

A jegybanki kamatstatisztika azt mutatja, hogy idén az átlagos évesített kamatlábak az év első felében nagymértékben emelkedtek, ősszel mérséklődés volt megfigyelhető. A termék természetéből fakadóan (egyszerű igénylés, gyors pénzhez jutás) egyre többen, illetve nagyobb mértékben nyújtózkodnak a takarójukon túl, és egészítik ki bankszámlájukat némi hitellel is.

A folyószámlahitelek legnagyobb előnyének az egyszerűségét tekintik, hiszen a legtöbb helyen nem kérnek kezest, továbbá szabadon, vagyis hitelcél megjelölése nélkül, tetszés szerinti ütemezésben felhasználható. Nem véletlen, hogy főként olyan ügyfelek fordulnak ehhez a forráshoz, akik hónap végén kifutnak számlakeretükből, ezért ezt "megtoldva", hitelkeretükből költekeznek.

A háztartásoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába (hó végi állománnyal súlyozva) Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu

A bank a hitelbírálatot követően egyedi hitelkeret állapít meg, amellyel bankszámlánkat túlterhelhetjük. Fedezetül általában a bankszámla rendszeres jóváírás tételei szolgálnak, de akadnak már olyan ajánlatok is, melyek a banknál elhelyezett lekötött betét fedezete mellett nyújtanak hitelt.

További előnyeként szokták emlegetni, hogy az igénybevett hitel egyben vagy részletekben is visszafizethető, méghozzá a rendszeres jóváírás folyamatos felhasználásával. A hitelkeret a törlesztéssel így mindig újratöltődik, majd ismételten felhasználható. A hitelnek egyes bankok esetében nincs futamideje (legtöbb esetben a futamidő automatikusan meghosszabbodik), azonban rendszeres időközönként felülvizsgálják a hitelfeltételeknek való megfelelést.

A gyors és könnyű hitelszerzésnek persze ára van: a folyószámlahitel ugyanis az egyik legdrágább forrásszerzési lehetőség, ahol az éves kamat 30% körül mozog, és akkor még a hitelbírálati díjakról, a rendelkezésre tartási jutalékról, adminisztrációs díjról és egyéb tételekről még nem is beszéltünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az alábbi táblázatban az egyes bankok jelenleg elérhető hitelajánlatait, illetve azok egyes jellemzőit gyűjtöttük össze.

A legtöbb bank esetében megállapítható - hogy a korábbi összehasonlítás óta - csökkent a hiteldíj, a hitelkeret maximumán viszont nem változtattak a pénzintézetek. A legtöbb bank akkor nyitja meg a hitelkeretet, ha az igénylő folyószámlájára legalább 3 hónapja folyamatosan érkezik utalás. Általában a felvehető hitel összege a beérkezett összeg 100%-a, de a 6. hónap után akár a jóváírás 200%-át, 1 év folyamatos bankszámlamúlttal akár a fizetésünk 300%-át is elérheti a hitelkeret.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40