24 °C Budapest

Fontos! Változás a banki átutalásoknál

2010. október 12. 11:10

Jelentősen gyorsul, a mostani 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től, a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete szerint - jelentette be Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jelenlegi 16 éves szisztémánál már Albániában is gyorsabban lehet utalni, ráadásul a most egy napig a bankban parkoló pénzek kamata évente ötmilliárd forintot tesz ki - ez most a bankoktól az ügyfelekhez vándorol.

2012 júliusától gyorsabb lesz a banki forintátutalás

Ahogy a pénzintézetek átállnak a gyorsabb elszámolási rendszerre, az elküldött pénz napon belül fog megjelenni a kedvezményezett számláján. Az átállás után a kisvállalkozók a határidő napján is ráérnek adót fizetni, és a külföldön nyaraló gyereknek is sokkal egyszerűbb lesz pénzt küldeni, ha lefogyott a számlája.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete alapján 2012. július 1-től a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell az elektronikus forintátutaláshoz. A változás a belföldi átutalásokat érinti. Az MNB szerint az új rendszerben a lakosság illetve a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni.

Ezzel megszűnik a jelenleg egy napig "utazó" pénzen realizált kamatjövedelem, ezzel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében. Jelentős lépés a pénzpiac hosszú távú szabályozásában - kommentálta a fejlesztést Király Júlia, az MNB alelnöke.

A bankok közötti verseny is fokozódik, hangzott el az MNB-ben. Eddig ugyanis sok bank azzal tudta házon belül tartani ügyfeleit, illetve újakat becsábítani, hogy azt mondta, így a kedvezményezettek az utalásokat napon belül megkapják. A jövőben ez az előny megszűnik, ezzel a módszerrel tehát nem lehet majd ügyfeleket más pénzintézetektől átcsábítani, vagy megtartani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új rendszerben az utalások egyes ügyfeleknek előbb, másoknak utóbb teljesülnek. Ennek oka, hogy naponta 4-6 utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd. (Jelenleg este tízóráig küldik a bankok az elszámolásokat a központi elszámolóházba és hajnal hatig tart az elszámolás, ezért van szükség egy munkanapra ahhoz, hogy a fizetés a feladótól eljusson a kedvezményezett számlájára.)

Egy 14 éves rendszert változtatunk meg - hangzott el a sajtótájékoztatón -, a bankoknak új eljárásokat kell kialakítaniuk, előbb a rendszerek informatikai kialakítására kell időt hagyni, a jövő év nagy része ezzel telik majd, majd fél-háromnegyed év tesztelési időszakra van szükség 2012 első felében, ezután jöhet csak a bevezetés. Az új elszámolási rendszert is a GIRO Zrt. üzemelteti.

1994-ben, amikor a hazai átutalási rendszer (GIRO) elindult, még korszerű, élvonalbeli rendszernek számított. Azóta 16 év telt el, sok ország megújította a hasonló rendszerét, mára már 22 uniós országban elérhető a gyorsabb utalási rendszer. Az átállást előkészítő munka 2005-ben indult az MNB kezdeményezésére. Az új rendszer bevezetése 7-8 milliárd forintba kerül, amit a bankok állnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?