Fontos! Változás a banki átutalásoknál

2010. október 12. 11:10

Jelentősen gyorsul, a mostani 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től, a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete szerint - jelentette be Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jelenlegi 16 éves szisztémánál már Albániában is gyorsabban lehet utalni, ráadásul a most egy napig a bankban parkoló pénzek kamata évente ötmilliárd forintot tesz ki - ez most a bankoktól az ügyfelekhez vándorol.

2012 júliusától gyorsabb lesz a banki forintátutalás

Ahogy a pénzintézetek átállnak a gyorsabb elszámolási rendszerre, az elküldött pénz napon belül fog megjelenni a kedvezményezett számláján. Az átállás után a kisvállalkozók a határidő napján is ráérnek adót fizetni, és a külföldön nyaraló gyereknek is sokkal egyszerűbb lesz pénzt küldeni, ha lefogyott a számlája.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete alapján 2012. július 1-től a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell az elektronikus forintátutaláshoz. A változás a belföldi átutalásokat érinti. Az MNB szerint az új rendszerben a lakosság illetve a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni.

Ezzel megszűnik a jelenleg egy napig "utazó" pénzen realizált kamatjövedelem, ezzel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében. Jelentős lépés a pénzpiac hosszú távú szabályozásában - kommentálta a fejlesztést Király Júlia, az MNB alelnöke.

A bankok közötti verseny is fokozódik, hangzott el az MNB-ben. Eddig ugyanis sok bank azzal tudta házon belül tartani ügyfeleit, illetve újakat becsábítani, hogy azt mondta, így a kedvezményezettek az utalásokat napon belül megkapják. A jövőben ez az előny megszűnik, ezzel a módszerrel tehát nem lehet majd ügyfeleket más pénzintézetektől átcsábítani, vagy megtartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új rendszerben az utalások egyes ügyfeleknek előbb, másoknak utóbb teljesülnek. Ennek oka, hogy naponta 4-6 utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd. (Jelenleg este tízóráig küldik a bankok az elszámolásokat a központi elszámolóházba és hajnal hatig tart az elszámolás, ezért van szükség egy munkanapra ahhoz, hogy a fizetés a feladótól eljusson a kedvezményezett számlájára.)

Egy 14 éves rendszert változtatunk meg - hangzott el a sajtótájékoztatón -, a bankoknak új eljárásokat kell kialakítaniuk, előbb a rendszerek informatikai kialakítására kell időt hagyni, a jövő év nagy része ezzel telik majd, majd fél-háromnegyed év tesztelési időszakra van szükség 2012 első felében, ezután jöhet csak a bevezetés. Az új elszámolási rendszert is a GIRO Zrt. üzemelteti.

1994-ben, amikor a hazai átutalási rendszer (GIRO) elindult, még korszerű, élvonalbeli rendszernek számított. Azóta 16 év telt el, sok ország megújította a hasonló rendszerét, mára már 22 uniós országban elérhető a gyorsabb utalási rendszer. Az átállást előkészítő munka 2005-ben indult az MNB kezdeményezésére. Az új rendszer bevezetése 7-8 milliárd forintba kerül, amit a bankok állnak.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 19:42
Előkerült egy videó, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke két évvel ezelőtt személyesen is rekl...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
ChikansPlanet  |  2024. február 23. 13:42
A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A körny...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem