Fontos! Változás a banki átutalásoknál

2010. október 12. 11:10

Jelentősen gyorsul, a mostani 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től, a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete szerint - jelentette be Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jelenlegi 16 éves szisztémánál már Albániában is gyorsabban lehet utalni, ráadásul a most egy napig a bankban parkoló pénzek kamata évente ötmilliárd forintot tesz ki - ez most a bankoktól az ügyfelekhez vándorol.

2012 júliusától gyorsabb lesz a banki forintátutalás

Ahogy a pénzintézetek átállnak a gyorsabb elszámolási rendszerre, az elküldött pénz napon belül fog megjelenni a kedvezményezett számláján. Az átállás után a kisvállalkozók a határidő napján is ráérnek adót fizetni, és a külföldön nyaraló gyereknek is sokkal egyszerűbb lesz pénzt küldeni, ha lefogyott a számlája.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendelete alapján 2012. július 1-től a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell az elektronikus forintátutaláshoz. A változás a belföldi átutalásokat érinti. Az MNB szerint az új rendszerben a lakosság illetve a vállalkozások pénzgazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni.

Ezzel megszűnik a jelenleg egy napig "utazó" pénzen realizált kamatjövedelem, ezzel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében. Jelentős lépés a pénzpiac hosszú távú szabályozásában - kommentálta a fejlesztést Király Júlia, az MNB alelnöke.

A bankok közötti verseny is fokozódik, hangzott el az MNB-ben. Eddig ugyanis sok bank azzal tudta házon belül tartani ügyfeleit, illetve újakat becsábítani, hogy azt mondta, így a kedvezményezettek az utalásokat napon belül megkapják. A jövőben ez az előny megszűnik, ezzel a módszerrel tehát nem lehet majd ügyfeleket más pénzintézetektől átcsábítani, vagy megtartani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új rendszerben az utalások egyes ügyfeleknek előbb, másoknak utóbb teljesülnek. Ennek oka, hogy naponta 4-6 utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd. (Jelenleg este tízóráig küldik a bankok az elszámolásokat a központi elszámolóházba és hajnal hatig tart az elszámolás, ezért van szükség egy munkanapra ahhoz, hogy a fizetés a feladótól eljusson a kedvezményezett számlájára.)

Egy 14 éves rendszert változtatunk meg - hangzott el a sajtótájékoztatón -, a bankoknak új eljárásokat kell kialakítaniuk, előbb a rendszerek informatikai kialakítására kell időt hagyni, a jövő év nagy része ezzel telik majd, majd fél-háromnegyed év tesztelési időszakra van szükség 2012 első felében, ezután jöhet csak a bevezetés. Az új elszámolási rendszert is a GIRO Zrt. üzemelteti.

1994-ben, amikor a hazai átutalási rendszer (GIRO) elindult, még korszerű, élvonalbeli rendszernek számított. Azóta 16 év telt el, sok ország megújította a hasonló rendszerét, mára már 22 uniós országban elérhető a gyorsabb utalási rendszer. Az átállást előkészítő munka 2005-ben indult az MNB kezdeményezésére. Az új rendszer bevezetése 7-8 milliárd forintba kerül, amit a bankok állnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?