Iszapkatasztrófa! Milyen kártérítésre számíthatnak a bajba jutottak?

2010. október 5. 14:02

Csak néhány lakásbiztosítás fedezi a hétfő délután több települést is elöntő iszap okozta károkat és eddig az Ajkai Timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. Kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek - várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait - ki fogja megtéríteni.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Konstruktív hozzáállást ígért az összetett probléma rendezésére a Magyar Biztosítók Szövetsége, amely sajnos azt jelenti, hogy hazánk nem rendelkezett megfelelő biztosítással a bekövetkezett eseményekre. Ilyen esetben elsősorban az iszaptárolót üzemeltető Timföldgyár felelősség-biztosítására lehetne számítani, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal számolhatunk, ami a várhatóan a károk töredékének rendezésére sem lesz elegendő.

További probléma lehet, hogy a lakásbiztosítások esetében általában csak a személyi sérüléses, illetve halálesettel járó károk kerülhetnek megtérítésre, mivel a biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe.

Különös aktualitást ad a témának, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott konferencia éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában. Elképzelhető, hogy a vörös iszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

A Magyar Biztosítók Szövetségének rendkívüli tájékoztatása

Az október 4-ei Veszprém megyei Kolontár , Devecser és Somlóvásárhely területét érintő vörösiszap-kiáramlás kapcsán a MABISZ az alábbi tájékoztatást adja:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy ilyen sajnálatos káresemény az európai biztosítási gyakorlatban a lakossági biztosítások vonatkozásában általában nem biztosított. Így döntő többségében a katasztrófában érintett biztosított ingatlanok biztosítási fedezete sem terjed ki erre az ipari jellegű katasztrófára.
Ennek ellenére a MABISZ ajánlása az érintett biztosító társaságok felé, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék a kialakult helyzetet.

Forrás: MABISZ

A Pénzcentrum.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül.

Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem