3 °C Budapest

Iszapkatasztrófa! Milyen kártérítésre számíthatnak a bajba jutottak?

2010. október 5. 14:02

Csak néhány lakásbiztosítás fedezi a hétfő délután több települést is elöntő iszap okozta károkat és eddig az Ajkai Timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. Kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek - várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait - ki fogja megtéríteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Konstruktív hozzáállást ígért az összetett probléma rendezésére a Magyar Biztosítók Szövetsége, amely sajnos azt jelenti, hogy hazánk nem rendelkezett megfelelő biztosítással a bekövetkezett eseményekre. Ilyen esetben elsősorban az iszaptárolót üzemeltető Timföldgyár felelősség-biztosítására lehetne számítani, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal számolhatunk, ami a várhatóan a károk töredékének rendezésére sem lesz elegendő.

További probléma lehet, hogy a lakásbiztosítások esetében általában csak a személyi sérüléses, illetve halálesettel járó károk kerülhetnek megtérítésre, mivel a biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe.

Különös aktualitást ad a témának, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott konferencia éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában. Elképzelhető, hogy a vörös iszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

A Magyar Biztosítók Szövetségének rendkívüli tájékoztatása

Az október 4-ei Veszprém megyei Kolontár , Devecser és Somlóvásárhely területét érintő vörösiszap-kiáramlás kapcsán a MABISZ az alábbi tájékoztatást adja:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy ilyen sajnálatos káresemény az európai biztosítási gyakorlatban a lakossági biztosítások vonatkozásában általában nem biztosított. Így döntő többségében a katasztrófában érintett biztosított ingatlanok biztosítási fedezete sem terjed ki erre az ipari jellegű katasztrófára.
Ennek ellenére a MABISZ ajánlása az érintett biztosító társaságok felé, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék a kialakult helyzetet.

Forrás: MABISZ

A Pénzcentrum.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül.

Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20