18 °C Budapest

Milliárdos iszapkár! Ki fizet a katasztrófa után? Megszólaltak a biztosítók

2010. október 6. 13:02

Groupama Garancia, Aegon Halálesetek, sérülések, ingatlan és ingó károk, a természet károsodása: több milliárd forintra is rúghatnak a több települést elöntő vörös iszap okozta károk, melyeknek a megtérítése egyelőre kilátástalan. Ki felel a károkért, és ki fizeti ki a többmilliárdos kárösszegeket?

A kérdés annak fényében különös jelentőséggel bír, hogy az iszaptárolót üzemeltető cég felelősségbiztosítása információk szerint mindössze 10 millió forintot tesz ki, ami elenyésző a bekövetkező több milliárdos károkhoz képest. Az sem segíti a helyzet megoldását, hogy a lakásbiztosítások többsége nem fedezi a károkat, a speciális lakásbiztosítások kivételével az ilyen események ugyanis nem tartoznak a biztosítási események körébe.

A biztosítótársaságok az esemény súlyosságára és a károk méretére tekintettel, lehetőségeikhez mérten járulnak hozzá a helyzet megoldásához, és méltányosságból kiterjesztik az iszapkatasztrófára is a biztosítási események körét a jelen helyzetben. A biztosítók pozitív fellépése sem kompenzálja teljes mértékben a több milliárdos károkat, így az állami szerepvállalásra ismételten nagy szükség van, hasonlóan a tavaszi árvízkárok megtérítéséhez.

A Groupama Garancia Biztosító ügyfelei segítségére siet

A biztosítótársaság gyorsított kárfelméréssel és kihelyezett ügyfélszolgálati irodával segíti ügyfeleit az érintett régióban. A Groupama Garancia Biztosító a vörösiszap áradás által érintett településen élő minden károsult ügyfelét, aki lakás-, casco vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik a biztosítótársaságnál, 150 ezer forint készpénzes gyorssegéllyel segíti az első legszükségesebb kiadások fedezésében. A biztosítótársaság ezen felül felajánlja ügyfeleinek, hogy jogsegély szolgálatot nyújt valamennyi, a térségben károsult ügyfelének a kárigények későbbi érvényesítése során.

"Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak és együtt érzünk valamennyi károsulttal. A Groupama Garancia Biztosító - bár biztosítási kötelezettsége nem áll fenn - ügyfelei segítségére siet ezekben a válságos pillanatokban, ezért saját döntése alapján, 150 000 forintos gyorssegélyt nyújt, hogy ezzel is támogassa az érintett településeken a családokat első legfontosabb kiadásaik fedezésében. A Groupama Garancia Biztosító a lakásbiztosítási ügyfelein kívül, casco- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelei számára is intézkedik a gyorssegély kárfelmérést követő mielőbbi eljuttatásáról" - mondta el Dr. Csermely Tibor, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

A biztosító ügyfélszolgálati munkatársai a helyzetnek megfelelően felkészülten várják az ügyfelek bejelentéseit, hogy a kárszakértők azonnal megkezdhessék a szemléket, amint a helyszínek megközelíthetőek lesznek, valamint, hogy a biztosítótársaság mielőbb eljuttathassa a gyorssegélyeket a kárt szenvedett ügyfeleinek.

Az AEGON szolidaritásból segít az iszapomlás károsultjainak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacvezető lakásbiztosító az ajkai térségben kialakult katasztrófahelyzetet mérlegelve úgy döntött, hogy szolidaritásból segítséget nyújt az iszapomlás AEGON lakásbiztosítással rendelkező károsultjainak. Ingyenes kárszemlét és készpénzes támogatást nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.

A lakásbiztosítások - az all risk", azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli. A társaság a katasztrófahelyzetet mérlegelve döntött úgy, hogy szolidaritásból ingyenes kárszemlét és azonnali támogatást nyújt érintett ügyfeleinek.

A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

Generali, Allianz

A Generali felméri a károkat és gyorssegélyt fizet

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?