6 °C Budapest

Milliárdos iszapkár! Ki fizet a katasztrófa után? Megszólaltak a biztosítók

2010. október 6. 13:02

Groupama Garancia, Aegon Halálesetek, sérülések, ingatlan és ingó károk, a természet károsodása: több milliárd forintra is rúghatnak a több települést elöntő vörös iszap okozta károk, melyeknek a megtérítése egyelőre kilátástalan. Ki felel a károkért, és ki fizeti ki a többmilliárdos kárösszegeket?

A kérdés annak fényében különös jelentőséggel bír, hogy az iszaptárolót üzemeltető cég felelősségbiztosítása információk szerint mindössze 10 millió forintot tesz ki, ami elenyésző a bekövetkező több milliárdos károkhoz képest. Az sem segíti a helyzet megoldását, hogy a lakásbiztosítások többsége nem fedezi a károkat, a speciális lakásbiztosítások kivételével az ilyen események ugyanis nem tartoznak a biztosítási események körébe.

A biztosítótársaságok az esemény súlyosságára és a károk méretére tekintettel, lehetőségeikhez mérten járulnak hozzá a helyzet megoldásához, és méltányosságból kiterjesztik az iszapkatasztrófára is a biztosítási események körét a jelen helyzetben. A biztosítók pozitív fellépése sem kompenzálja teljes mértékben a több milliárdos károkat, így az állami szerepvállalásra ismételten nagy szükség van, hasonlóan a tavaszi árvízkárok megtérítéséhez.

A Groupama Garancia Biztosító ügyfelei segítségére siet

A biztosítótársaság gyorsított kárfelméréssel és kihelyezett ügyfélszolgálati irodával segíti ügyfeleit az érintett régióban. A Groupama Garancia Biztosító a vörösiszap áradás által érintett településen élő minden károsult ügyfelét, aki lakás-, casco vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik a biztosítótársaságnál, 150 ezer forint készpénzes gyorssegéllyel segíti az első legszükségesebb kiadások fedezésében. A biztosítótársaság ezen felül felajánlja ügyfeleinek, hogy jogsegély szolgálatot nyújt valamennyi, a térségben károsult ügyfelének a kárigények későbbi érvényesítése során.

"Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak és együtt érzünk valamennyi károsulttal. A Groupama Garancia Biztosító - bár biztosítási kötelezettsége nem áll fenn - ügyfelei segítségére siet ezekben a válságos pillanatokban, ezért saját döntése alapján, 150 000 forintos gyorssegélyt nyújt, hogy ezzel is támogassa az érintett településeken a családokat első legfontosabb kiadásaik fedezésében. A Groupama Garancia Biztosító a lakásbiztosítási ügyfelein kívül, casco- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelei számára is intézkedik a gyorssegély kárfelmérést követő mielőbbi eljuttatásáról" - mondta el Dr. Csermely Tibor, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

A biztosító ügyfélszolgálati munkatársai a helyzetnek megfelelően felkészülten várják az ügyfelek bejelentéseit, hogy a kárszakértők azonnal megkezdhessék a szemléket, amint a helyszínek megközelíthetőek lesznek, valamint, hogy a biztosítótársaság mielőbb eljuttathassa a gyorssegélyeket a kárt szenvedett ügyfeleinek.

Az AEGON szolidaritásból segít az iszapomlás károsultjainak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacvezető lakásbiztosító az ajkai térségben kialakult katasztrófahelyzetet mérlegelve úgy döntött, hogy szolidaritásból segítséget nyújt az iszapomlás AEGON lakásbiztosítással rendelkező károsultjainak. Ingyenes kárszemlét és készpénzes támogatást nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.

A lakásbiztosítások - az all risk", azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli. A társaság a katasztrófahelyzetet mérlegelve döntött úgy, hogy szolidaritásból ingyenes kárszemlét és azonnali támogatást nyújt érintett ügyfeleinek.

A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

Generali, Allianz

A Generali felméri a károkat és gyorssegélyt fizet

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem