13 °C Budapest

Milliárdos iszapkár! Ki fizet a katasztrófa után? Megszólaltak a biztosítók

2010. október 6. 13:02

Groupama Garancia, Aegon Halálesetek, sérülések, ingatlan és ingó károk, a természet károsodása: több milliárd forintra is rúghatnak a több települést elöntő vörös iszap okozta károk, melyeknek a megtérítése egyelőre kilátástalan. Ki felel a károkért, és ki fizeti ki a többmilliárdos kárösszegeket?

A kérdés annak fényében különös jelentőséggel bír, hogy az iszaptárolót üzemeltető cég felelősségbiztosítása információk szerint mindössze 10 millió forintot tesz ki, ami elenyésző a bekövetkező több milliárdos károkhoz képest. Az sem segíti a helyzet megoldását, hogy a lakásbiztosítások többsége nem fedezi a károkat, a speciális lakásbiztosítások kivételével az ilyen események ugyanis nem tartoznak a biztosítási események körébe.

A biztosítótársaságok az esemény súlyosságára és a károk méretére tekintettel, lehetőségeikhez mérten járulnak hozzá a helyzet megoldásához, és méltányosságból kiterjesztik az iszapkatasztrófára is a biztosítási események körét a jelen helyzetben. A biztosítók pozitív fellépése sem kompenzálja teljes mértékben a több milliárdos károkat, így az állami szerepvállalásra ismételten nagy szükség van, hasonlóan a tavaszi árvízkárok megtérítéséhez.

A Groupama Garancia Biztosító ügyfelei segítségére siet

A biztosítótársaság gyorsított kárfelméréssel és kihelyezett ügyfélszolgálati irodával segíti ügyfeleit az érintett régióban. A Groupama Garancia Biztosító a vörösiszap áradás által érintett településen élő minden károsult ügyfelét, aki lakás-, casco vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik a biztosítótársaságnál, 150 ezer forint készpénzes gyorssegéllyel segíti az első legszükségesebb kiadások fedezésében. A biztosítótársaság ezen felül felajánlja ügyfeleinek, hogy jogsegély szolgálatot nyújt valamennyi, a térségben károsult ügyfelének a kárigények későbbi érvényesítése során.

"Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak és együtt érzünk valamennyi károsulttal. A Groupama Garancia Biztosító - bár biztosítási kötelezettsége nem áll fenn - ügyfelei segítségére siet ezekben a válságos pillanatokban, ezért saját döntése alapján, 150 000 forintos gyorssegélyt nyújt, hogy ezzel is támogassa az érintett településeken a családokat első legfontosabb kiadásaik fedezésében. A Groupama Garancia Biztosító a lakásbiztosítási ügyfelein kívül, casco- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelei számára is intézkedik a gyorssegély kárfelmérést követő mielőbbi eljuttatásáról" - mondta el Dr. Csermely Tibor, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

A biztosító ügyfélszolgálati munkatársai a helyzetnek megfelelően felkészülten várják az ügyfelek bejelentéseit, hogy a kárszakértők azonnal megkezdhessék a szemléket, amint a helyszínek megközelíthetőek lesznek, valamint, hogy a biztosítótársaság mielőbb eljuttathassa a gyorssegélyeket a kárt szenvedett ügyfeleinek.

Az AEGON szolidaritásból segít az iszapomlás károsultjainak

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piacvezető lakásbiztosító az ajkai térségben kialakult katasztrófahelyzetet mérlegelve úgy döntött, hogy szolidaritásból segítséget nyújt az iszapomlás AEGON lakásbiztosítással rendelkező károsultjainak. Ingyenes kárszemlét és készpénzes támogatást nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.

A lakásbiztosítások - az all risk", azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva - nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli. A társaság a katasztrófahelyzetet mérlegelve döntött úgy, hogy szolidaritásból ingyenes kárszemlét és azonnali támogatást nyújt érintett ügyfeleinek.

A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

Generali, Allianz

A Generali felméri a károkat és gyorssegélyt fizet

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?