Zöldhitelből élünk: két nap múlva évvége?

Pénzcentrum
2010. augusztus 19. 09:17

Ökológiai szempontból augusztus 21-én jön el az év vége: az emberiség idén kevesebb mint kilenc hónap alatt felélte a Földön egy év alatt keletkező ökológiai erőforrásokat - írja a Népszabadság.

A kaliforniai székhelyű Global Footprint Network nevű szervezet számításokkal veti össze a bolygó erőforrásainak minden évben megújulásra képes mennyiségét az emberi szükségletekkel. Ez alapján augusztus 21-én éljük fel a természet által nyújtott idei erőforrásokat, onnantól kezdve a természeti tőkét éljük fel, amint nevezhetünk zöldhitelnek is.

Az emberiség évezredeken át kevesebb erőforrást használt fel, mint amennyit a bolygó bioszférája újra tudott termelni. Bő két évtizeddel ezelőtt léptük át azt a kritikus határvonalat, ahol az emberi igények mértéke túllépte a természeti szolgáltatások mértékét.

Jelenleg majdnem egy év és hat hónapra van szüksége a földi ökoszisztémának, hogy előállítsa (megújítsa) azon erőforrásokat, amelyet az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Visszafogott ENSZ-előrejelzések szerint a 2030-as évekre már két Föld bolygó kapacitására lenne szükség, hogy egyensúlyt tarthasson az emberiség igényeivel.

Tavaly az ökológiai túllövés napja szeptember 25-re esett. Idén a túllövés napja tehát egy hónappal korábban jött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb technológia és megoldás, amellyel a problémák orvosolhatók lennének, már léteznek, illetve elérhetők bárki számára: például az okos várostervezés, energiahatékony házak, ökológiai szempontú adóreform, racionális népességpolitika, kerékpárhasználat, kevesebb húsfogyasztás.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?