12 °C Budapest

Félmillió magyart hanyagolnak a bankok: vajon miért?

2010. május 14. 05:20

Több a fiók, mint a település Egy idei felmérés eredményei szerint a hazai lakosság több, mint negyede semmilyen bankkapcsolattal nem rendelkezik. Ez talán elsőre meglepő statisztika, azonban ha hozzátesszük, hogy a települések mintegy harmadában sem bank-, sem takarékszövetkezeti fiók nincsen, mindjárt érthetőbb a helyzet.

Az MNB - A magyarországi pénzforgalom térképe című - tanulmányából többek között az is kiderül, hogy hazánkban POS-terminálok elsősorban a turisták által kedvelt településeken terjedtek el, illetve, hogy a leghátrányosabb helyzetű honfitársainknak 16 kilométernél is többet kell utazniuk a legközelebbi bankfiókig. De lássuk a számokat részletesen!

Fiókok szintjén hozzuk az átlagot

Nehéz lenne az olyan településen élőktől magas pénzügyi kultúrát elvárni, ahol egyetlen bankfiók, de még ATM nincs, márpedig hazánkban számos ilyen létezik. A bankfiókok jelentősége a 15-20 évvel ezelőtti, papíralapú korszakban jóval nagyobb volt, akkoriban egyet jelentettek a pénzügyi infrastruktúrával. Mára a bankhasználati szokások megváltoztak, miután egyre többen használnak internetbanki szolgáltatásokat nagyvárosban és vidéken egyaránt. Ennek ellenére a bankfiókok elérhetősége még mindig komoly szempont a bankválasztásban.

Nemzetközi összehasonlításban első blikkre úgy tűnik, hogy nem vagyunk különösebben lemaradva a többi uniós tagállamtól, de ebből nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni a bankfiók ellátottságról. A lista végén található Hollandiát, Svédországot például semmiképp nem tekinthetjük elmaradottabbnak, hiszen ezekben az országokban a pénzforgalmi szolgáltatások egy részét nem bankok végzik (postákon igen gyakori a számlavezetés), vagyis az alacsony fiókszám ellenére a lakosság mégis könnyebben fér pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint nálunk.

Hazánkban 2003 óta dinamikusan nőtt a bankfiókok száma, 3 800 darabról öt év alatt 4 400 fölé emelkedett. Ez a trend a pénzügyi válság hatására 2008-ban ugyan megfordult, de továbbra is folynak fióknyitások, még ha a papíron benyújtott banki megbízások aránya mára igen alacsonyra, 6-8 százalékosra csökkent is.

A 4 400 fölötti bankfiókszám önmagában nem tűnik alacsonynak, főleg a hazai településszámot tekintve, ami alig több 3 ezernél. A lakosság, valamint a bankfiókok eloszlása azonban egyáltalán nem egyenletes: a népesség 60 százaléka ugyanis 10 ezer főnél nagyobb lakossal rendelkező településen él, amiből mindössze 140 darab van Magyarországon, miközben ezer főnél is kevesebb lélekszámúból több, mint 1500, melyek döntő többségében egyáltalán nincs bankfiók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ezer főre vetített fiókszámok a relatív elterjedtséget jól szemléltetik, bár megtévesztőek is, hiszen egy 300 fős településen, ha egy fiók van, az relatíve, más nagyvárosokhoz képest biztosan kevesebb várakozási időt eredményez az ügyfeleknek, ugyanakkor választási lehetőséget nem sokat.

Se fiók, se ATM, se bankkártya elfogadás!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?