2 °C Budapest

Félmillió magyart hanyagolnak a bankok: vajon miért?

2010. május 14. 05:20

Több a fiók, mint a település Egy idei felmérés eredményei szerint a hazai lakosság több, mint negyede semmilyen bankkapcsolattal nem rendelkezik. Ez talán elsőre meglepő statisztika, azonban ha hozzátesszük, hogy a települések mintegy harmadában sem bank-, sem takarékszövetkezeti fiók nincsen, mindjárt érthetőbb a helyzet.

Az MNB - A magyarországi pénzforgalom térképe című - tanulmányából többek között az is kiderül, hogy hazánkban POS-terminálok elsősorban a turisták által kedvelt településeken terjedtek el, illetve, hogy a leghátrányosabb helyzetű honfitársainknak 16 kilométernél is többet kell utazniuk a legközelebbi bankfiókig. De lássuk a számokat részletesen!

Fiókok szintjén hozzuk az átlagot

Nehéz lenne az olyan településen élőktől magas pénzügyi kultúrát elvárni, ahol egyetlen bankfiók, de még ATM nincs, márpedig hazánkban számos ilyen létezik. A bankfiókok jelentősége a 15-20 évvel ezelőtti, papíralapú korszakban jóval nagyobb volt, akkoriban egyet jelentettek a pénzügyi infrastruktúrával. Mára a bankhasználati szokások megváltoztak, miután egyre többen használnak internetbanki szolgáltatásokat nagyvárosban és vidéken egyaránt. Ennek ellenére a bankfiókok elérhetősége még mindig komoly szempont a bankválasztásban.

Nemzetközi összehasonlításban első blikkre úgy tűnik, hogy nem vagyunk különösebben lemaradva a többi uniós tagállamtól, de ebből nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni a bankfiók ellátottságról. A lista végén található Hollandiát, Svédországot például semmiképp nem tekinthetjük elmaradottabbnak, hiszen ezekben az országokban a pénzforgalmi szolgáltatások egy részét nem bankok végzik (postákon igen gyakori a számlavezetés), vagyis az alacsony fiókszám ellenére a lakosság mégis könnyebben fér pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint nálunk.

Hazánkban 2003 óta dinamikusan nőtt a bankfiókok száma, 3 800 darabról öt év alatt 4 400 fölé emelkedett. Ez a trend a pénzügyi válság hatására 2008-ban ugyan megfordult, de továbbra is folynak fióknyitások, még ha a papíron benyújtott banki megbízások aránya mára igen alacsonyra, 6-8 százalékosra csökkent is.

A 4 400 fölötti bankfiókszám önmagában nem tűnik alacsonynak, főleg a hazai településszámot tekintve, ami alig több 3 ezernél. A lakosság, valamint a bankfiókok eloszlása azonban egyáltalán nem egyenletes: a népesség 60 százaléka ugyanis 10 ezer főnél nagyobb lakossal rendelkező településen él, amiből mindössze 140 darab van Magyarországon, miközben ezer főnél is kevesebb lélekszámúból több, mint 1500, melyek döntő többségében egyáltalán nincs bankfiók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ezer főre vetített fiókszámok a relatív elterjedtséget jól szemléltetik, bár megtévesztőek is, hiszen egy 300 fős településen, ha egy fiók van, az relatíve, más nagyvárosokhoz képest biztosan kevesebb várakozási időt eredményez az ügyfeleknek, ugyanakkor választási lehetőséget nem sokat.

Se fiók, se ATM, se bankkártya elfogadás!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm