18 °C Budapest

Félmillió magyart hanyagolnak a bankok: vajon miért?

2010. május 14. 05:20

Több a fiók, mint a település Egy idei felmérés eredményei szerint a hazai lakosság több, mint negyede semmilyen bankkapcsolattal nem rendelkezik. Ez talán elsőre meglepő statisztika, azonban ha hozzátesszük, hogy a települések mintegy harmadában sem bank-, sem takarékszövetkezeti fiók nincsen, mindjárt érthetőbb a helyzet.

Az MNB - A magyarországi pénzforgalom térképe című - tanulmányából többek között az is kiderül, hogy hazánkban POS-terminálok elsősorban a turisták által kedvelt településeken terjedtek el, illetve, hogy a leghátrányosabb helyzetű honfitársainknak 16 kilométernél is többet kell utazniuk a legközelebbi bankfiókig. De lássuk a számokat részletesen!

Fiókok szintjén hozzuk az átlagot

Nehéz lenne az olyan településen élőktől magas pénzügyi kultúrát elvárni, ahol egyetlen bankfiók, de még ATM nincs, márpedig hazánkban számos ilyen létezik. A bankfiókok jelentősége a 15-20 évvel ezelőtti, papíralapú korszakban jóval nagyobb volt, akkoriban egyet jelentettek a pénzügyi infrastruktúrával. Mára a bankhasználati szokások megváltoztak, miután egyre többen használnak internetbanki szolgáltatásokat nagyvárosban és vidéken egyaránt. Ennek ellenére a bankfiókok elérhetősége még mindig komoly szempont a bankválasztásban.

Nemzetközi összehasonlításban első blikkre úgy tűnik, hogy nem vagyunk különösebben lemaradva a többi uniós tagállamtól, de ebből nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni a bankfiók ellátottságról. A lista végén található Hollandiát, Svédországot például semmiképp nem tekinthetjük elmaradottabbnak, hiszen ezekben az országokban a pénzforgalmi szolgáltatások egy részét nem bankok végzik (postákon igen gyakori a számlavezetés), vagyis az alacsony fiókszám ellenére a lakosság mégis könnyebben fér pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint nálunk.

Hazánkban 2003 óta dinamikusan nőtt a bankfiókok száma, 3 800 darabról öt év alatt 4 400 fölé emelkedett. Ez a trend a pénzügyi válság hatására 2008-ban ugyan megfordult, de továbbra is folynak fióknyitások, még ha a papíron benyújtott banki megbízások aránya mára igen alacsonyra, 6-8 százalékosra csökkent is.

A 4 400 fölötti bankfiókszám önmagában nem tűnik alacsonynak, főleg a hazai településszámot tekintve, ami alig több 3 ezernél. A lakosság, valamint a bankfiókok eloszlása azonban egyáltalán nem egyenletes: a népesség 60 százaléka ugyanis 10 ezer főnél nagyobb lakossal rendelkező településen él, amiből mindössze 140 darab van Magyarországon, miközben ezer főnél is kevesebb lélekszámúból több, mint 1500, melyek döntő többségében egyáltalán nincs bankfiók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ezer főre vetített fiókszámok a relatív elterjedtséget jól szemléltetik, bár megtévesztőek is, hiszen egy 300 fős településen, ha egy fiók van, az relatíve, más nagyvárosokhoz képest biztosan kevesebb várakozási időt eredményez az ügyfeleknek, ugyanakkor választási lehetőséget nem sokat.

Se fiók, se ATM, se bankkártya elfogadás!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?