90 ezren késnek legalább 3 hónapja a hiteltörlesztésükkel

2010. május 19. 14:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete első ízben teszi közzé az elmúlt év végén módosult felügyeleti törvényben foglalt kötelezettségen alapuló negyedéves Kockázati jelentését, amely a felügyelt szektorok működése és kockázatai (Risk Outlook) című jelentés helyébe lép.

Az új jelentés az elmúlt időszak részletesebb folyamatelemzése helyett nagyobb mélységgel foglalkozik a felmerülő kockázatokkal. A sorozat első darabja a pénzügyi szektor 2009. évi teljesítményét értékeli, kockázati horizontja 2010 végéig terjed.

A magyar pénzügyi szektor kockázatai a 2008. szeptembert követő fél évben tapasztalt rendkívüli helyzethez képest számottevően mérséklődtek, de szintjük továbbra is jellemzően jelentős, illetve magas kategóriájú. A magyar gazdaság konjunkturális helyzete, egyensúlyi teljesítménye és finanszírozhatósága, ennek nyomán pedig a pénzügyi közvetítőrendszer likviditása érdemben javult. A további gyors kibontakozást azonban több tekintetben is kedvezőtlen folyamatok és egyensúlytalanságok akadályozzák, és változatlanul számolni kell a nemzetközi piaci körülmények időközönkénti érdemi romlásával is.

A pénzügyi szektor kockázatai ma főként a hitelpiaci területen összpontosulnak. A bankrendszer 2009-ben nagyarányú portfólióromlási folyamaton ment keresztül, de megőrizte számottevő jövedelmezőségét, és több fontos strukturális mutatója jelentősen javult, beleértve a hitel/betét-arány, az eszközoldali likviditás, a lejárati transzformáció, és a nyitott devizapozíciók mértékét.

A bankok tőkeellátása az év során javult, ám a nagy hitelkockázatot hordozó devizahitelek állományi súlyát nem sikerült érdemben csökkenteni. A bankok legnagyobb 2010. évi kockázata a portfólióminőség további romlásával kapcsolatban az értékvesztés-képzési szükséglet bizonytalan alakulásának, illetve a hitelkockázati költségek előtti nyereség várható csökkenésének együtteséből adódik. Utóbbit illetően várható, hogy 2010-ben a kereskedési nyereség a kiemelkedően kedvező előző évi eredménytől elmaradóan fog alakulni.

A szövetkezeti hitelintézetek jövedelmezősége 2009-ben csak mérsékelten romlott, de az értékvesztési fedezet számottevően csökkent. Ezért a 2010. évi kockázatok közül kiemelkedik a jövedelmezőség további jelentős csökkenésének veszélye, amely az említett fedezet pótlására, illetve a vállalati szektor irányában történt hitelexpanzió nyomán felmerülhető értékvesztési szükséglet nyomán alakulhat ki. A szövetkezetek hitelbiztosítéki fedezettsége ugyanakkor magas szintű, piaci kockázatai korlátozottak, és likviditási helyzete is kedvező.

A válság mindeddig a gyenge helyzetű ingatlan- és gépjárműszektort finanszírozó pénzügyi vállalkozásokat sújtotta leginkább. 2009-ben ez az alszektor egésze veszteséges volt, ami a pénzügyi vállalkozások fő kockázatát is meghatározza. A pénzügyi csoportokhoz tartozó szolgáltatók esetében a negatív eredmény a csoport jövedelmezőségét csökkenti, és az újratőkésítés terhe is a csoportra hárul. A független vállalkozások esetében a veszélyeztetettség jóval nagyobb, mert kérdéses, hogy a negatív jövedelmezőségű, tőkehiányos szolgáltatók képesek lesznek-e a közeljövőben új tőkét, illetve finanszírozást szerezni.

Az összes hitelpiaci szolgáltató hiteleinek minősége 2009-ben jelentős ütemben romlott. Az év végén az összes hitelnek a szerződések darabszámát tekintve nagyjából egyharmada, állományi arányok szerint pedig egyhatoda késedelmes volt. Ugyanekkor a teljes állománynak a szerződések darabszámát tekintve egyötöde, állományi arányok szerint 7,4%-a 90-napon túl késedelmes, vagyis az általánosan elfogadott nemzetközi minősítési gyakorlat szerint nem-teljesítő volt. 2009-ben a teljes hitelállománynak becsült számítások alapján mintegy 3,5-4%-a veszett el a minőségromlási folyamat következtében. Emellett a minőségromlás egy részét elfedi az újratárgyalt hiteleknek az állomány mérete szerint ötszörös, az állományi arányok szerint pedig négyszeres gyarapodása. Az utóbbi két évben több mint 30 ezer lakóingatlan került végrehajtási vagy egyéb tartozásrendezési, illetve követelés-értékesítési eljárás alá.

A hitelportfólió minőségével kapcsolatban a hitelezők fő kockázata 2010-ben az, hogy adósaik jövedelmi-pénzügyi helyzete az év során nem javul, sőt, a munkanélküliségi és a vállalati csődráta tovább nőhet. Ebben az esetben a 2009. évihez hasonló mértékű értékvesztési szükséglet várható. A hiteladósok fő kockázata pedig az, hogy a már kibontakozott tartozásbehajtási folyamat során több tízezer további hiteladós veszíthetné el a biztosítékul lekötött vagyontárgyait, a legrosszabb esetben lakóingatlanát. Különösen veszélyeztetettek annak a 90 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződésnek az adósai, amelyek esetében 2009 végén 90 napon túli fizetési késedelem állt fenn.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítási alszektor egészében véve stabil működési feltételekkel és pénzügyi helyzettel rendelkezik, magas jövedelmezőségű, és évről-évre számottevő belső tőketöbbletet termel. Ennek fényében az utóbbi két évben, főként az életágon kialakult jelentős keresletcsökkenés, amelyet nagyrészt a gazdasági tevékenység és a tőkepiac ciklusa magyaráz, a biztosítók túlnyomó része számára különösebb megrázkódtatás nélkül elviselhetőnek tűnik. Az alszektor aktuális fő kockázata szerkezeti jellegű: az üzleti részarány szempontjából jól megalapozott intézmények mellett létezik egy, a gazdaságos üzemméretet még el nem ért, részben viszonylag új alapítású szolgáltatói kör, amelynek felfutását a gazdasági-pénzügyi válság kedvezőtlen körülményei érdemben hátráltatják.

A befektetési vállalkozások 2009-ben csökkenő forgalmak és állományok ellenére is magas jövedelmezőséget és tőkemegfelelést értek el. A kedvező üzleti eredmény a 2009. március közepét követő tőkepiaci fellendülés következménye. Kérdés, hogy 2010-ben fenntartható lesz-e az említett, egyszeri vonásokat mutató tőkepiaci konjunktúra, illetve hogy piaci korrekció esetén mennyire lesz lehetséges a tranzakciós és állományi volumeneket fenntartani, hogy a szolgáltatók a kieső kereskedési eredményeket és árfolyamnyereséget pótolhassák.

Az alapkezelőkre bízott vagyon 2009-ben lendületesen gyarapodott, részint számottevő nettó tőkebeáramlás, részint pedig az év II. negyedétől jelentősen kedvezőre fordult tőkepiaci környezet nyomán képződött hozamok következtében. Ebben az alszektorban főként a portfóliókezelési ágazat magas koncentrációjában, illetve az intézményi vagyonokat kezelő szolgáltatók kiválasztásának a pénzügyi csoportok működéséhez kapcsolódó kötöttségeiben láthatók a piac hatékonyságát csökkentő kockázatok.

A pénztárak 2009-ben kedvező eredményeket értek el, mert az előző évi erősen negatív hozamteljesítményüket a tőkepiac újbóli fellendülésére támaszkodva gyakorlatilag megfordították. Az alszektor folyó évi átlagos hozamszintje kiemelkedően magas pozitív értéket vett fel, a pénztári vagyon pedig egy év alatt egyharmaddal bővült. E siker ellenére a pénztáraknál jelentős kockázat a nem kielégítő magán-nyugdíjpénztári hozamteljesítmény veszélye, tekintettel arra, hogy a rendszer létrejötte óta a teljes pénzáramra számolt átlagos hozamráta reálértékben ma is enyhén negatív.

A gazdasági-pénzügyi válság körülményei között a megelőző években megszokottat jelentős mértékben meghaladó számú, súlyú és gyakoriságú esemény merült fel a tisztességtelen piaci magatartás körében. Ezek közül - a teljesség igénye nélkül - kiemelkednek a veszélyeztetett adósok kezelésével kapcsolatos, illetve a hitelpiaci szolgáltatók üzleti magatartásával összefüggő problémák, valamint több alszektorban előforduló módon a kifogásolható ügynöki gyakorlatnak a legutóbbi 1-1,5 évben tapasztalt terjedése.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm