24 °C Budapest

Zuhannak a kamatok: már az OTP is labdába rúg!

Pénzcentrum
2010. május 19. 05:50

Évek óta nem látott kamatok 2006 szeptember óta nem kaptunk ilyen alacsony kamatot a betéteink után, mint manapság - derül ki a jegybank kamatstatisztikáiból. Márciusban átlagosan 5,56 százalékot fizettek a bankok forintbetéteink után, aminél a májusi akciós betétek közül is csak pár ajánlat tud jobbat. Meglepő módon az OTP Bank akciós ajánlata már a legjobbak közé tartozik.

Továbbra sincs megállás: a jegybank ugyanis április végén újabb 25 bázisponttal, 5,25 százalékosra csökkentette az alapkamatot, amilyen alacsony még soha nem volt az irányadó ráta. Eközben természetesen a kereskedelmi bankok is folyamatosan csökkentik a lekötött betétekre fizetett kamataikat, ami a jegybank rendszeres havi kamatstatisztikáiból, valamint az általunk havonta elkészített betéti körképből is látszik. 14 bank ajánlatait néztük végig, melyek közül egyik sem kínál 6 százalékosnál magasabb kamatot, bármekkora összeget kötünk is le náluk.

A háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos aktuális kamatlába márciusban 5,56 százalékos volt - a hó végi állománnyal súlyozva - amilyen alacsony utoljára 2005. július és 2006. szeptember között volt.

Amit a körképünkről tudni kell

A bankok által kínált betéti termékek összehasonlítása a különböző feltételek, összegsávok, lekötési periódusok, és kamatszámítási módszerek miatt meglehetősen nehézkes, ezért az egyszerűség kedvéért minden alkalommal három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítjuk össze a bankok legjobb ajánlatait. Ennek megfelelően 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

A kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel, nem szoktuk figyelembe venni. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagyjuk.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank, valamint újabban a Sopron Bankét is felvettük a listára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2010. május 17-én történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtjük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltetjük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötik speciális feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól)

Meglepő eredmény: már az OTP is dobogós

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?