22 °C Budapest

Az OTP-nél keletkezett a bankszektor 2009-es nyereségének a fele

MTI
2010. április 14. 08:17

A bankszektor tavaly 306 milliárd forint - az előző évinél 5,5%-kal több - adózás előtti eredményt ért el az előzetes adatok szerint. Az adózás előtti profit fele az OTP Bankcsoportnál termelődött - derül ki a Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzéséből.

A Magyar Bankszövetség által közzétett elemzés szerint a legjelentősebb nyereségnövekedést a bankszektorban tavaly az OTP csoport érte el: az OTP Bank megduplázta, az OTP Jelzálogbank pedig két és félszeresére növelte adózás előtti profitját.

A harmadik helyet az Erstétől a Citibank szerezte meg, amely teljes eredményét majd 40%-kal növelve, a bankszektor teljes adózás előtti eredményének több mint 9%-át birtokolja.

Az ErsteBank, amelynek 2008-hoz képest több mint 20%-kal csökkent az eredménye, így a negyedik. Őt a K&H Bank követi, amely 25%-kal javította eredményét, megelőzve így a tavaly a nagybankok között harmadik helyre sorolt UniCreditet, amelynek eredménye a felére csökkent.
Az eredményoldalon az év nagy vesztese a Raiffeisen és a CIB Bank. 2008-hoz képest mindkét bank teljes adózás előtti eredménytömegének közel 80%-át veszítette el. Az MKB az elmúlt két évben nem tudott talpra állni, az év utolsó negyedében szinte nullára erodálta addig elért eredménytömegét.

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény 16%-kal, a nem kamateredmény pedig 65%-kal bővült, amiben jelentős szerepet játszott a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredményjavulása. A működési költségek állománya éves szinten 2%-kal csökkent, míg az értékvesztés- és céltartalék-állomány éves szinten a háromszorosára nőtt.

Tőkearányosan az Erste volt a legjövedelmezőbb

A bankszektor feszített ütemben javította relatív hatékonyságát: a szektorszintű költség/bevétel (cost/income) arány 42,6%-ra mérséklődött a 2008-as 51%-ról.

A nagybankok közül kivétel nélkül mindegyik javította költséghatékonysági mutatóját, a legjobb eredményt az OTP érte el, amelynek egyedüliként sikerült 40% alatti értéket elérnie; 50% alatt teljesített az UniCredit, az Erste, az MKB és a Raiffeisen.

A bankszektor sajáttőke-arányos jövedelmezősége (ROE) a fiókok nélküli állományt számítva év/év alapon a tavalyi 11,3%-ról 9,4%-ra csökkent.

Tőkearányosan a nagybankok között 2009-ben az Erste volt a legjövedelmezőbb, 15%-os ROE-t ért el (ennél magasabb értéket csak az OTP Jelzálogbank volt képes teljesíteni). Ezután következik 10% feletti mutatóval az FHB Jelzálogbank, a 2008-hoz képest jelentősen javuló OTP, a Budapest Bank, és az ugyancsak javuló K&H.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eszközarányos jövedelmezőség is romlott: a 2008. év végi 0,88%-ról 0,75%-ra csökkent a szektor ROA-mutatója.

Eszközarányosan a legjövedelmezőbb az OTP, amely 1,71%-os ROA-t produkált a 2008-as 0,97% helyett. A nagybankok közül még a Budapest Bank és az FHB Jelzálogbank ért el 1% feletti ROA-t; igaz, 2008-hoz képest enyhén romlott mindkét intézmény mutatója. A nagybankok közül sorban a következő legjobb eredményt az Erste érte el, jelentősen rontva mutatóján 2008-hoz képest, őt követi az UniCredit, és az enyhén javuló K&H.

Javult a likviditási pozíció

A bankszektor átlagos nettó kamatmarzsa (net interest margin - NIM) 2008 végéhez képest kis mértékben ugyan, de javult: 2,7%-ról 2,8%-ra. A lakossági és a vállalati szegmensben is csökkentek a hitel- és betétkamatok az év során, kiegyenlítve egymás hatását, ennek köszönhető, hogy a nettó kamatmarzs csaknem szinten maradt.

A bankrendszer likviditási pozícióját jelző szektorszintű hitel/betét mutató 2008 végéhez képest jelentősen javult: 162%-ról 151%-ra csökkent. Ennek eredményeként a nagybankok közül már egy sem rendelkezik 200% feletti mutatóval, sőt a K&H és a Raiffeisen kivételével mindegyik szereplőnek javult a likviditási pozíciója, ám az ő esetükben is csak kisebb mértékű romlás volt megfigyelhető.

A bankrendszer átlagos tőkemegfelelése a 2008. év végi 11,2%-os szintről 12,9%-ra nőtt. A mutató javulása az elemzés szerint két összetevő együttes hatásának köszönhető: egyrészt 7%-kal csökkent a hitel-, piaci és működési kockázatokra tartalékolandó tőkekövetelmény minimális szintje (ennek oka, hogy csökkent az aktivitás, másrészt 2009-ben több nagybank is célul tűzte ki a kockázattal korrigált eszközérték csökkentését, és ezt sikerrel hajtották végre), emellett közel 7%-kal nőtt a kockázatok fedezésére figyelembe vehető szavatolótőke-állomány.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?