28 °C Budapest

Az OTP-nél keletkezett a bankszektor 2009-es nyereségének a fele

MTI
2010. április 14. 08:17

A bankszektor tavaly 306 milliárd forint - az előző évinél 5,5%-kal több - adózás előtti eredményt ért el az előzetes adatok szerint. Az adózás előtti profit fele az OTP Bankcsoportnál termelődött - derül ki a Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzéséből.

A Magyar Bankszövetség által közzétett elemzés szerint a legjelentősebb nyereségnövekedést a bankszektorban tavaly az OTP csoport érte el: az OTP Bank megduplázta, az OTP Jelzálogbank pedig két és félszeresére növelte adózás előtti profitját.

A harmadik helyet az Erstétől a Citibank szerezte meg, amely teljes eredményét majd 40%-kal növelve, a bankszektor teljes adózás előtti eredményének több mint 9%-át birtokolja.

Az ErsteBank, amelynek 2008-hoz képest több mint 20%-kal csökkent az eredménye, így a negyedik. Őt a K&H Bank követi, amely 25%-kal javította eredményét, megelőzve így a tavaly a nagybankok között harmadik helyre sorolt UniCreditet, amelynek eredménye a felére csökkent.
Az eredményoldalon az év nagy vesztese a Raiffeisen és a CIB Bank. 2008-hoz képest mindkét bank teljes adózás előtti eredménytömegének közel 80%-át veszítette el. Az MKB az elmúlt két évben nem tudott talpra állni, az év utolsó negyedében szinte nullára erodálta addig elért eredménytömegét.

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény 16%-kal, a nem kamateredmény pedig 65%-kal bővült, amiben jelentős szerepet játszott a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredményjavulása. A működési költségek állománya éves szinten 2%-kal csökkent, míg az értékvesztés- és céltartalék-állomány éves szinten a háromszorosára nőtt.

Tőkearányosan az Erste volt a legjövedelmezőbb

A bankszektor feszített ütemben javította relatív hatékonyságát: a szektorszintű költség/bevétel (cost/income) arány 42,6%-ra mérséklődött a 2008-as 51%-ról.

A nagybankok közül kivétel nélkül mindegyik javította költséghatékonysági mutatóját, a legjobb eredményt az OTP érte el, amelynek egyedüliként sikerült 40% alatti értéket elérnie; 50% alatt teljesített az UniCredit, az Erste, az MKB és a Raiffeisen.

A bankszektor sajáttőke-arányos jövedelmezősége (ROE) a fiókok nélküli állományt számítva év/év alapon a tavalyi 11,3%-ról 9,4%-ra csökkent.

Tőkearányosan a nagybankok között 2009-ben az Erste volt a legjövedelmezőbb, 15%-os ROE-t ért el (ennél magasabb értéket csak az OTP Jelzálogbank volt képes teljesíteni). Ezután következik 10% feletti mutatóval az FHB Jelzálogbank, a 2008-hoz képest jelentősen javuló OTP, a Budapest Bank, és az ugyancsak javuló K&H.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eszközarányos jövedelmezőség is romlott: a 2008. év végi 0,88%-ról 0,75%-ra csökkent a szektor ROA-mutatója.

Eszközarányosan a legjövedelmezőbb az OTP, amely 1,71%-os ROA-t produkált a 2008-as 0,97% helyett. A nagybankok közül még a Budapest Bank és az FHB Jelzálogbank ért el 1% feletti ROA-t; igaz, 2008-hoz képest enyhén romlott mindkét intézmény mutatója. A nagybankok közül sorban a következő legjobb eredményt az Erste érte el, jelentősen rontva mutatóján 2008-hoz képest, őt követi az UniCredit, és az enyhén javuló K&H.

Javult a likviditási pozíció

A bankszektor átlagos nettó kamatmarzsa (net interest margin - NIM) 2008 végéhez képest kis mértékben ugyan, de javult: 2,7%-ról 2,8%-ra. A lakossági és a vállalati szegmensben is csökkentek a hitel- és betétkamatok az év során, kiegyenlítve egymás hatását, ennek köszönhető, hogy a nettó kamatmarzs csaknem szinten maradt.

A bankrendszer likviditási pozícióját jelző szektorszintű hitel/betét mutató 2008 végéhez képest jelentősen javult: 162%-ról 151%-ra csökkent. Ennek eredményeként a nagybankok közül már egy sem rendelkezik 200% feletti mutatóval, sőt a K&H és a Raiffeisen kivételével mindegyik szereplőnek javult a likviditási pozíciója, ám az ő esetükben is csak kisebb mértékű romlás volt megfigyelhető.

A bankrendszer átlagos tőkemegfelelése a 2008. év végi 11,2%-os szintről 12,9%-ra nőtt. A mutató javulása az elemzés szerint két összetevő együttes hatásának köszönhető: egyrészt 7%-kal csökkent a hitel-, piaci és működési kockázatokra tartalékolandó tőkekövetelmény minimális szintje (ennek oka, hogy csökkent az aktivitás, másrészt 2009-ben több nagybank is célul tűzte ki a kockázattal korrigált eszközérték csökkentését, és ezt sikerrel hajtották végre), emellett közel 7%-kal nőtt a kockázatok fedezésére figyelembe vehető szavatolótőke-állomány.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43