5 °C Budapest

Az adatvédelmi biztos ellenzi a pozitív adóslistát

Pénzcentrum
2010. március 11. 08:32

Jóri András adatvédelmi biztos - elődeihez hasonlóan - határozattan ellenzi a magánszemélyek teljes adóslistájának létrehozását. Az ombudsman közleménye szerint az új parlament felállását követően kezdeményezi majd a szabályozással kapcsolatos országgyűlési vita folytatását - írja a Napi.

Az ombudsman úgy véli, hogy ez az a fórum, ahol a társadalom széles rétegeit érintő adatbázisok kialakításának gyakorlatáról kell vitázni. Azt tartja különösen aggasztónak, hogy példátlanul széles körű, a közüzemi szolgáltatók és a telefontársaságok listáival összevont teljes körű adóslista kialakítására törekszik több magáncég.

Jóri az elődeihez képest sokkal több konkrét érvet hoz fel álláspontja alátámasztására. Azzal kapcsolatban, hogy a magánhitelek teljes körű hitelnyilvántartása a kamatlábak csökkenésével, a hitelezés költségeinek leszorításával járna, leszögezte, hogy a PSZÁF 2006-ban készített háttéranyagot a pozitív adóslista magyarországi alkalmazási lehetőségeiről, amelyben az áll, hogy "a pozitív adósnyilvántartásoknak a hitelköltségeket csökkentő hatását megfelelő számítási módszer hiányában nem lehet kimutatni".

Jóri szerint ez a megoldás nem alkalmas a lakossági eladósodás korlátozására, amit a francia és az angol példa is igazol. Franciaországban, ahol kizárólag a rossz adósok adatait tartalmazó adatbázis működése engedélyezett, a lakossági eladósodottság mértéke Európában az egyik legalacsonyabb szinten áll (2005-ben a GDP 60%-a alatt volt), míg a teljes körű hitelinformációs rendszerek egyik őshazájában, Nagy-Britanniában ugyanez az adat 100%-nál magasabb értéket mutatott.

Az adatvédelmi biztos szerint felmerül a gyanú, hogy a teljes körű adóslista létrehozásának hátterében a nagyvállalatok által használt adatbányászati eljárások terjedésére és tökéletesedésére tett erőfeszítés állhat. Jóri egy adatbányászattal foglalkozó cég szavait idézte: a pozitív adóslistában nemcsak értékesítési és termékfejlesztési szempontból van potenciál, a módszerrel költségmegtakarítást és az ügyfélkezelési rendszer tökéletesítését is el lehet érni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem