15 °C Budapest

Sokan vártak rá: indul az első pozitív adóslista

Pénzcentrum
2010. március 9. 11:10

Létrejött Magyarország első, pozitív és negatív adósinformációt egyaránt nyújtó Credit Bureau-ja - jelentették be a közelmúltban megalakult CRIF Zrt. mai sajtótájékoztatóján. A bankok által adatvédelmi okokból kifolyólag már régóta hiányolt, évek óta szorgalmazott pozitív adóslistát a társaság önkéntes információszolgáltatás alapján hozza létre és nyújtja az azt igénylő hitelintézeteknek a tavaly szeptemberben PSZÁF-tól kapott engedélynek megfelelően.

A Credit Bureau egy olyan rendszer, amely hitelezési információkat gyűjt a banki ügyfelekről, majd felhasználásra bocsátja az ügyfél havonta frissített hitelezési történetét a vele szerződésben álló hitelintézetek számára. A jó adósok ennek csak hasznát veszik, hisz könnyebben kapnak hitelt, amennyiben biztos információval rendelkezik a bank arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó - mondta el a bolognai székhelyű, Olaszországon és immár hazánkon kívül Csehországban, Szlovákiában működő CRIF Credit Bureau Services vezetője, Enrico Lodi.

Csökkenő hitelezés és növekvő kockázatok jellemzik jelenleg mind az olasz-, mind a magyarországi hitelezést, a hitelezési tevékenység fellendítésében nagy szerepe lehet a hitelezettekről meglévő információk mennyiségének és minőségének. Minél több hitel-referenciaadat birtokába kerülnek a pénzintézetek, annál jelentősebb hatása lesz ennek a tényezőnek, és ez a célja a CRIF Zrt. megalapításának. Átláthatóbb, egyszerűbb és igazságosabb lesz ezzel a bankok és az ügyfelek közötti viszony, növelve a megítélt hitelügyletek számát - fejtette ki Lodi.

Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: néhány bankkal már aláírták az adatszolgáltatást lehetővé tevő megállapodást (a nevüket várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, de elmondása szerint a piac 60%-át alkotják ők). A társaság tevékenysége azért egyedi egyelőre Magyarországon, mert önkéntes adatszolgáltatáson, írásbeli hozzájáruláson alapul, és összhangban áll az európai előírásokkal. Pozitív és negatív információkat is tartalmaz, vagyis minden olyan adatot, amely a hitel igénylésének, megítélésének és törlesztésének körülményeit illetően érdekes lehet a hitelintézetek számára, így a duplikáció és a csalás is kiszűrhető vele. Scoringot és ügyélportfólió-menedzsmentet segítő szolgáltatásokat is nyújt a társaság, és lehetővé teszi a közüzemi intézmények által tárolt adatok felhasználását is, amennyiben az érintett ügyfél ehhez hozzájárul a hiteligénylés során kitöltendő nyilatkozatban - tette hozzá Heschl.

Egy 2003-as tanulmány szerint az 1989 óta létező olasz pozitív adóslista nélkül 1.6 százalékkal kisebb lett volna a GDP a ténylegesnél, így Magyarországon is hozzáadott gazdasági értéket várnak a rendszertől annak következtében, hogy várakozásaik szerint a hitelhez jutás könnyebb és egyszerűbb lesz, és csökkenni fog a visszautasított hiteligénylések aránya. A sajtótájékoztatón elhangzott: a PSZÁF engedélyét követően az adatvédelmi biztost is megkereste a CRIF Zrt., ám a mai napig nem kaptak negatív kommentárt tőle, és más hatóságoktól sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm