4 °C Budapest

Sokan vártak rá: indul az első pozitív adóslista

Pénzcentrum
2010. március 9. 11:10

Létrejött Magyarország első, pozitív és negatív adósinformációt egyaránt nyújtó Credit Bureau-ja - jelentették be a közelmúltban megalakult CRIF Zrt. mai sajtótájékoztatóján. A bankok által adatvédelmi okokból kifolyólag már régóta hiányolt, évek óta szorgalmazott pozitív adóslistát a társaság önkéntes információszolgáltatás alapján hozza létre és nyújtja az azt igénylő hitelintézeteknek a tavaly szeptemberben PSZÁF-tól kapott engedélynek megfelelően.

A Credit Bureau egy olyan rendszer, amely hitelezési információkat gyűjt a banki ügyfelekről, majd felhasználásra bocsátja az ügyfél havonta frissített hitelezési történetét a vele szerződésben álló hitelintézetek számára. A jó adósok ennek csak hasznát veszik, hisz könnyebben kapnak hitelt, amennyiben biztos információval rendelkezik a bank arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó - mondta el a bolognai székhelyű, Olaszországon és immár hazánkon kívül Csehországban, Szlovákiában működő CRIF Credit Bureau Services vezetője, Enrico Lodi.

Csökkenő hitelezés és növekvő kockázatok jellemzik jelenleg mind az olasz-, mind a magyarországi hitelezést, a hitelezési tevékenység fellendítésében nagy szerepe lehet a hitelezettekről meglévő információk mennyiségének és minőségének. Minél több hitel-referenciaadat birtokába kerülnek a pénzintézetek, annál jelentősebb hatása lesz ennek a tényezőnek, és ez a célja a CRIF Zrt. megalapításának. Átláthatóbb, egyszerűbb és igazságosabb lesz ezzel a bankok és az ügyfelek közötti viszony, növelve a megítélt hitelügyletek számát - fejtette ki Lodi.

Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: néhány bankkal már aláírták az adatszolgáltatást lehetővé tevő megállapodást (a nevüket várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, de elmondása szerint a piac 60%-át alkotják ők). A társaság tevékenysége azért egyedi egyelőre Magyarországon, mert önkéntes adatszolgáltatáson, írásbeli hozzájáruláson alapul, és összhangban áll az európai előírásokkal. Pozitív és negatív információkat is tartalmaz, vagyis minden olyan adatot, amely a hitel igénylésének, megítélésének és törlesztésének körülményeit illetően érdekes lehet a hitelintézetek számára, így a duplikáció és a csalás is kiszűrhető vele. Scoringot és ügyélportfólió-menedzsmentet segítő szolgáltatásokat is nyújt a társaság, és lehetővé teszi a közüzemi intézmények által tárolt adatok felhasználását is, amennyiben az érintett ügyfél ehhez hozzájárul a hiteligénylés során kitöltendő nyilatkozatban - tette hozzá Heschl.

Egy 2003-as tanulmány szerint az 1989 óta létező olasz pozitív adóslista nélkül 1.6 százalékkal kisebb lett volna a GDP a ténylegesnél, így Magyarországon is hozzáadott gazdasági értéket várnak a rendszertől annak következtében, hogy várakozásaik szerint a hitelhez jutás könnyebb és egyszerűbb lesz, és csökkenni fog a visszautasított hiteligénylések aránya. A sajtótájékoztatón elhangzott: a PSZÁF engedélyét követően az adatvédelmi biztost is megkereste a CRIF Zrt., ám a mai napig nem kaptak negatív kommentárt tőle, és más hatóságoktól sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 09:50
A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bulvárlap közleményben ismerte el, hogy egy családon belüli e...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Kiszámoló  |  2023. november 26. 16:36
Az amerikaiak 24%-a úgy megy neki az ünnepi vásárlásoknak, hogy még van adóssága a tavalyi karácsony...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm