Sokan vártak rá: indul az első pozitív adóslista

Pénzcentrum
2010. március 9. 11:10

Létrejött Magyarország első, pozitív és negatív adósinformációt egyaránt nyújtó Credit Bureau-ja - jelentették be a közelmúltban megalakult CRIF Zrt. mai sajtótájékoztatóján. A bankok által adatvédelmi okokból kifolyólag már régóta hiányolt, évek óta szorgalmazott pozitív adóslistát a társaság önkéntes információszolgáltatás alapján hozza létre és nyújtja az azt igénylő hitelintézeteknek a tavaly szeptemberben PSZÁF-tól kapott engedélynek megfelelően.

A Credit Bureau egy olyan rendszer, amely hitelezési információkat gyűjt a banki ügyfelekről, majd felhasználásra bocsátja az ügyfél havonta frissített hitelezési történetét a vele szerződésben álló hitelintézetek számára. A jó adósok ennek csak hasznát veszik, hisz könnyebben kapnak hitelt, amennyiben biztos információval rendelkezik a bank arra vonatkozóan, hogy fizetőképes ügyfélről van szó - mondta el a bolognai székhelyű, Olaszországon és immár hazánkon kívül Csehországban, Szlovákiában működő CRIF Credit Bureau Services vezetője, Enrico Lodi.

Csökkenő hitelezés és növekvő kockázatok jellemzik jelenleg mind az olasz-, mind a magyarországi hitelezést, a hitelezési tevékenység fellendítésében nagy szerepe lehet a hitelezettekről meglévő információk mennyiségének és minőségének. Minél több hitel-referenciaadat birtokába kerülnek a pénzintézetek, annál jelentősebb hatása lesz ennek a tényezőnek, és ez a célja a CRIF Zrt. megalapításának. Átláthatóbb, egyszerűbb és igazságosabb lesz ezzel a bankok és az ügyfelek közötti viszony, növelve a megítélt hitelügyletek számát - fejtette ki Lodi.

Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: néhány bankkal már aláírták az adatszolgáltatást lehetővé tevő megállapodást (a nevüket várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, de elmondása szerint a piac 60%-át alkotják ők). A társaság tevékenysége azért egyedi egyelőre Magyarországon, mert önkéntes adatszolgáltatáson, írásbeli hozzájáruláson alapul, és összhangban áll az európai előírásokkal. Pozitív és negatív információkat is tartalmaz, vagyis minden olyan adatot, amely a hitel igénylésének, megítélésének és törlesztésének körülményeit illetően érdekes lehet a hitelintézetek számára, így a duplikáció és a csalás is kiszűrhető vele. Scoringot és ügyélportfólió-menedzsmentet segítő szolgáltatásokat is nyújt a társaság, és lehetővé teszi a közüzemi intézmények által tárolt adatok felhasználását is, amennyiben az érintett ügyfél ehhez hozzájárul a hiteligénylés során kitöltendő nyilatkozatban - tette hozzá Heschl.

Egy 2003-as tanulmány szerint az 1989 óta létező olasz pozitív adóslista nélkül 1.6 százalékkal kisebb lett volna a GDP a ténylegesnél, így Magyarországon is hozzáadott gazdasági értéket várnak a rendszertől annak következtében, hogy várakozásaik szerint a hitelhez jutás könnyebb és egyszerűbb lesz, és csökkenni fog a visszautasított hiteligénylések aránya. A sajtótájékoztatón elhangzott: a PSZÁF engedélyét követően az adatvédelmi biztost is megkereste a CRIF Zrt., ám a mai napig nem kaptak negatív kommentárt tőle, és más hatóságoktól sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?