39(!) forint miatt tette adóslistára az APEH a nagyvállalatot

2009. december 22. 11:02

Két hétig szerepelt az AEGON Magyarország nyugdíjpénztárának hibájából az APEH nyilvános végrehajtási listáján a közel 7 milliárdos éves forgalmat lebonyolító, francia tulajdonú Sonepar Magyarország.

Az öt évvel ezelőtt egy harminckilenc forintos hátralékkal kezdődő ügy, október végén az időközben tízezer-százhatvannyolc forintra duzzadt késedelmi kamat megfizetésével le is zárulhatott volna, amennyiben a nyugdíjpénztár dolgozója nem hibás címre küldi az értesítést a végrehajtó hatóságnak a tartozás rendezéséről. A cég pénzügyi szakértői vizsgálják az okozott kárt és annak mértéke alapján döntenek a szükséges jogi lépésekről.

A Sonepar ügyvezető igazgatója, Muhari Márton lehet, még ma sem tudna arról, hogy cége felkerült az APEH nyilvános végrehajtási listájára, ha pár beszállítója - igaz, elég barátságtalan gesztussal - nem figyelmezteti erre. A villamossági nagykereskedés néhány partnere ugyanis az adóslistára való hivatkozással függesztette fel az árubeszállítást, veszélyeztetve ezzel az ünnepek előtti, hagyományosan éves csúcsra járó forgalmat. A veszteség még ennél is nagyobb lehetett volna, hiszen a hazai közbeszerzésekből a folyamatban lévő APEH-végrehajtási eljárás miatt azonnal kizárják az érintett vállalatokat.

Mint kiderült, a problémát egy öt évvel ezelőtti magánnyugdíj járulék befizetésének késedelme okozta. Az akkor még az Uniqa-hoz tartozó pénztár ügyintézője harminckilenc forint pótlékot állapított meg, de erről a céget nem tájékoztatta. A folyamatosan növekvő hiány idén augusztusig tízezer-százhatvannyolc forintra duzzadt, amiről az Aegon levélben értesítette az adóst.

A Sonepar október 29-én rendezte tartozását, erről az Aegontól meg is kapta a visszaigazolást, tehát a cég a maga részéről rendezettnek vélte az ügyet. A problémát az okozta, hogy a nyugdíjpénztár dolgozói is hasonlóképpen vélekedtek, miközben téves címre küldték az APEH-nek az értesítést a megindított eljárás leállításáról. Így a gépezet beindult és az eljárás szokásos menete szerint a Sonepar felkerült a végrehajtás alatt álló cégek listájára és elképzelhető, hogy még jövőre is ott marad, ha a cég pénzügyi vezetője nem elégeli meg a tehetetlenkedést, és nem értesíti maga az APEH-et a tartozás rendeződéséről.

A pénzügyi szakértők vizsgálják a keletkezett kárt, a jogi lépésekről a cég vezetői az eredmény ismeretében döntenek majd.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?