5 °C Budapest

39(!) forint miatt tette adóslistára az APEH a nagyvállalatot

2009. december 22. 11:02

Két hétig szerepelt az AEGON Magyarország nyugdíjpénztárának hibájából az APEH nyilvános végrehajtási listáján a közel 7 milliárdos éves forgalmat lebonyolító, francia tulajdonú Sonepar Magyarország.

Az öt évvel ezelőtt egy harminckilenc forintos hátralékkal kezdődő ügy, október végén az időközben tízezer-százhatvannyolc forintra duzzadt késedelmi kamat megfizetésével le is zárulhatott volna, amennyiben a nyugdíjpénztár dolgozója nem hibás címre küldi az értesítést a végrehajtó hatóságnak a tartozás rendezéséről. A cég pénzügyi szakértői vizsgálják az okozott kárt és annak mértéke alapján döntenek a szükséges jogi lépésekről.

A Sonepar ügyvezető igazgatója, Muhari Márton lehet, még ma sem tudna arról, hogy cége felkerült az APEH nyilvános végrehajtási listájára, ha pár beszállítója - igaz, elég barátságtalan gesztussal - nem figyelmezteti erre. A villamossági nagykereskedés néhány partnere ugyanis az adóslistára való hivatkozással függesztette fel az árubeszállítást, veszélyeztetve ezzel az ünnepek előtti, hagyományosan éves csúcsra járó forgalmat. A veszteség még ennél is nagyobb lehetett volna, hiszen a hazai közbeszerzésekből a folyamatban lévő APEH-végrehajtási eljárás miatt azonnal kizárják az érintett vállalatokat.

Mint kiderült, a problémát egy öt évvel ezelőtti magánnyugdíj járulék befizetésének késedelme okozta. Az akkor még az Uniqa-hoz tartozó pénztár ügyintézője harminckilenc forint pótlékot állapított meg, de erről a céget nem tájékoztatta. A folyamatosan növekvő hiány idén augusztusig tízezer-százhatvannyolc forintra duzzadt, amiről az Aegon levélben értesítette az adóst.

A Sonepar október 29-én rendezte tartozását, erről az Aegontól meg is kapta a visszaigazolást, tehát a cég a maga részéről rendezettnek vélte az ügyet. A problémát az okozta, hogy a nyugdíjpénztár dolgozói is hasonlóképpen vélekedtek, miközben téves címre küldték az APEH-nek az értesítést a megindított eljárás leállításáról. Így a gépezet beindult és az eljárás szokásos menete szerint a Sonepar felkerült a végrehajtás alatt álló cégek listájára és elképzelhető, hogy még jövőre is ott marad, ha a cég pénzügyi vezetője nem elégeli meg a tehetetlenkedést, és nem értesíti maga az APEH-et a tartozás rendeződéséről.

A pénzügyi szakértők vizsgálják a keletkezett kárt, a jogi lépésekről a cég vezetői az eredmény ismeretében döntenek majd.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?