Devizahitelesek: szorul a hurok? - Féléves csúcson a frank

Pénzcentrum
2010. január 27. 15:12

A svájci frankalapú devizahitellel rendelkezők az utóbbi napokban ismét feszültebbek lehetnek, hiszen féléves mélypont körül "táncol" a forint az alpesi devizával szemben. A havi törlesztő részlet tehát éppen akkor emelkedett meg ismét, amikor a kemény tél miatt a fűtésszámlák is magasabbak, ráadásul rekord magasság közelében mozognak az üzemanyagárak is. Mire számíthatnak a következő hónapokban a devizahitelesek?

Bő egy hónapja szakadt át a gát az euró/svájci frank árfolyamban, azóta a frank jelentősen erősödött a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ez persze a forint frankkal szembeni árfolyamára is visszahatott. A frank azért törte át az 1.51 körüli euróval szembeni "pszichológiai" korlátot, mert a svájci jegybank kommunikációja megváltozott: már nem fenyegetett ezen árfolyamszint környékén az azonnali devizapiaci intervenció veszélyével, mivel a válságból való kilábalás kapcsán enyhült annak kockázata, hogy az erős frank miatt tartós deflációba süllyed az alpesi ország. Nagyfokú frankerősödést, illetve kilengéseket természetesen továbbra sem nézne tétlenül az intézmény.


A forint svájci frankkal szembeni árfolyamát természetesen nemcsak a fenti háttér, hanem egyéb tényezők is érdemben befolyásolták az elmúlt egy hónapban. Az egyik ilyen lényeges (rendszerint a forintra leértékelődési nyomást kifejtő) tényező az, hogy a magas magyar állam- és külső eladósodottság miatt a görög adósságválságról szóló hírek ránk nézve is negatívan hatottak, a forint többször élt át olyan periódust az elmúlt hetekben, amikor néhány napra alulteljesítővé vált a régiós devizákkal szemben. Az sem támogatja a forint erősödését, hogy idén várhatóan még enyhe recessziót él át a magyar gazdaság, a Magyar Nemzeti Bank még továbbra is kamatcsökkentési üzemmódban van (igaz már visszavett a tempóból), ráadásul a közelgő magyar parlamenti választások is óvatosabbá tehették a befektetőket a forint rövid távú kilátásai kapcsán. A forint ellen dolgozik továbbá az a tényező is, hogy a nagyon szűkös hitelfelvételi lehetőségek miatt a magyar háztartások már közel egy éve nettó értelemben devizahitel-törlesztővé váltak.

A fentiek mellett inkább a forintot támogatja az a folyamat, hogy tartani tudta a 2009-es államháztartási hiánycélt a kormány (illetve a tegnapi sikeres dollárkötvény-kibocsátás is kedvező benyomást kelthet a befektetőkben), a recesszió kényszerű következményeként a külkereskedelmi mérleg rekordokat döntögető többleteket mutat minden hónapban, sőt a folyó fizetési mérleg is minimális plusz környékén mozoghat. Szintén a forintot támogatta, de az utóbbi egy hétben igencsak megingott a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság és - amint az alábbi ábra alapján látszik - ez elég volt ahhoz, hogy féléves mélypont körüli forintról beszélhessünk a frank ellenében. Az is látszik azonban, hogy a 185 körüli szintről az utóbbi hetekben többször is vissza tudott fordulni az erősödés irányába a forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy ez most is így lesz-e, a fenti tényezők közül elsősorban a globális kockázati étvágytól (nagy jegybankok exit stratégiájának részleteitől), illetve a svájci jegybank magatartásától függhet, a többi tényező változása inkább csak fokozatosan éreztetheti hatását a frank/forint árfolyamban. Mivel már sokan figyelmeztettek arra, hogy érik egy nagyobb korrekció a globális eszközárakban és egyes piaci mutatók túlfutó optimizmusra engednek következtetni, fel kell készülnie a magyar devizahiteleseknek, hogy az elmúlt hónapokban "megszokottnál" lehetnek még magasabbak is a havi törlesztő részletek. A forint tartós és jelentős visszaerősödésére a frankkal és az euróval szemben kisebb az esély, mint arra, hogy a jelenlegi szintek körül stabilizálódjon az árfolyam, vagy esetleg tovább gyengüljön a magyar fizetőeszköz. Az azonban csak nagyon negatív külpiaci környezetben fordulna elő a következő hónapokban, hogy 2009 tavaszához hasonlóan újra több hétig 200 feletti frankárfolyammal szembesüljön a több százezer frankhiteles háztartás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?