15 °C Budapest

Ennyit ér az aranyláncod: alig több a semminél!

2010. január 22. 05:31

Időről időre felkapja a magyar sajtó a témát, hogy az arany árfolyamának emelkedésének hatására mennyien rohantak az ékszerészekhez és nemesfém-kereskedőkhöz, hogy fizikai aranyat vásároljanak. De vajon azok is jól járnak, akik most szeretnének megszabadulni aranyékszereiktől?

Az arany nemzetközi piacokon jegyzett árfolyama - amint azt az alábbi táblázat is mutatja - alig másfél év alatt 700 dollár körüli árfolyamról 1 200 dollár fölé is emelkedett, jelenleg 1 100 dollár körül jár unciánként.

Forrás: Barchart (klikk a képre a nagyításért!)


Ezt persze aligha követik le pontosan napról napra a boltokban kapható fizikai aranytömbök árai, éppen ezért érdemes jól körülnézni, mielőtt nekiállunk bevásárolni. Nem mindenhol végzetes az árkülönbség: a BÁV szaküzleteiben például enyhültek az árak legutóbbi ottjártunkhoz képest: január 21-én 218 ezer forint volt az egyunciás aranytömb, szemben az arany aznapi, tőzsdei, 1106 dolláros árával, ami 192 forintos dollárárfolyam mellett 212,3 ezer forintos összeget tesz ki. A különbség kevesebb mint hatezer forint, a BÁV a nyereségét ugyanis nem az eladáson, hanem a visszavásárláson szerzi. A 175 ezer forintos visszavételi ár még akkor sem jelent egy fillér hasznot sem a vásárlónak, ha okos fejjel másfél évvel ezelőtt vásárolta az aranytömböt.

Amíg azonban az aranybefektetés csak egy törpe minoritás számára jelent reális alternatívát, egyre többen vannak olyanok, akik a válság miatt kénytelenek megszabadulni a családi aranytól. (Vagy egyszerűen csak megunták a kéretlen ajándékként kapott smukkot.) Körbenéztünk, mennyit is kaphatnak az ékszereikért.


Bár az árak meglehetősen eltérnek az egyes üzletekben, a jelen állás szerint a 14 karátos arany grammjáért nagyjából 3 000-3 200 forintot kérhetünk, ennél alacsonyabb áron ne adjuk oda az ékszerünket. (Sőt, ha valaki egy új ékszer megvásárlása kapcsán váltaná be régi aranyát, akár 4 000 forintot is kaphat grammjáért.)

A 14 karátos arany azonban nem színarany: nehéz is lenne a 100 százalékos aranyat mindennap hordani, mivel túlságosan lágy. Ezüst vagy réz hozzáadásával keményítik a nemesfémet, az ötvözetben pedig az arany aránya 58,33 százalék lesz. (18 karátos ékszerek esetében az arány 75 százalék.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nos az egyszerűség szempontjából tekintsünk el attól, hogy a 14 karátos aranyban az ötvözőanyagoknak is van értéke és nem megyünk bele abba sem, mibe kerülne kinyerni a 99,9 százalékos tisztaságú aranyat dédmama Törökországban vásárolt 14 karátos aranyláncából. A teljesen leegyszerűsített képlet szerint ha egy gramm 14 karátos arany 3 000-3 200 forint, akkor a színarany grammja

A leegyszerűsített matematikai szabályok szerint a felvásárlóknál a tiszta, 100 százalékos arany 5 143-5 486 forintot ér, egy uncia pedig értelemszerűen 159 969-170 634 forintot, ami jóval elmarad még a BÁV visszaváltási áraitól is, nemhogy a világpiaci árfolyamtól. A 18 karátos törtarany felvásárlási ára 3 900-4 100 forint, az ebből számított unciánkénti érték 161 738-170 032 forintra jön ki, vagyis nagyjából ugyanabba a sávba esik a végső árfolyam, mint a 14 karátos arany esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem