15 °C Budapest

Aranylázban ég a világ

2009. november 22. 11:02

Az alacsony betéti kamatoknak és a bizonytalan pénzügyi rendszernek köszönhetően a világ pénzverdéi alig győzik kapacitással az aranyérmék megugró keresletének kielégítését.

Viszik, mint a cukrot a kisbefektetők az arany pénzérméket a világon szinte mindenütt. A brit Királyi Pénzverde az ez év júliusától szeptemberéig terjedő időszakban például megnégyszerezte (7500 unciáról, több mint 32 000 unciára) a kibocsátását 2008 hasonló időszakához képest - írja a Daily Mail.

Egy aranykereskedőt idézve a lap azt írja, hogy az emberek pénzügyi rendszerbe vetett bizalma még mindig nem tért vissza, ezért kapkodják az aranyat. És valóban, az Egyesült Államokban is a tavalyi aranytömeg dupláját, mintegy 954 000 unciányit (több mint 27 tonna) adtak el ez év szeptemberéig az amerikai sas aranyérmékből, és a világ legnagyobb kibocsátója, az osztrák verde is 23%-kal növelte az eladásait.

Az amerikai sas aranyérme


Eddig jól járt az, aki az elmúlt hónapokban aranyba fektetett. A nemesfém unciánkénti ára (1 uncia = 28,35 gramm) ugyanis november 18-án, a történelem során először áttörte az 1150 dolláros (kb. 208 ezer forint) határt, és azóta sem csökkent jelentősen.

Az árnövekedés hatására az aranyban tartott nemzeti vagyonok is jelentősen felértékelődtek az elmúlt hónapokban. Az arany árfolyamának minden egyes dollárral történő növekedése például az Egyesült Államok 8133,5 tonnás aranykészletének értékét több mint 51 milliárd forinttal emeli.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?