3 °C Budapest

Sírás lehet a vége az aranyláznak

2009. május 12. 16:10

Ahogy az arany árfolyama egyre emelkedik, egyre többen érzik úgy, hogy befektetnének a nemesfémbe. Sajnos azonban a legtöbben nem tőzsdén teszik ezt, hanem valahol fizikailag szeretnének vásárolni, nem is sejtve a hatalmas felárakat.

Az eBay például hatalmas forgalomnövekedést tapasztalt az aranytárgyak aukcióján, ahogy az arany iránti kereslet egyre emelkedik. Az aranytárgyak értéke azonban jóval meghaladja a nemesfém paici értékét: még a legegyszerűbb aranyérme is legalább 25 százalékkal drágább, mint ha tőzsdén vásárol az ember. A ritkább érmék értéke még magasabb lehet. A Royal Mint például legalább negyven százalékkal drágábban kínálja az érméit, de a 2012-es londoni Olimpia tiszteletére kiadott limitált példányszámú érméjéért kétszer annyit ér, mint amennyit azok aranytartalma érne.

Ám az amatőr vásárlók mindent megvesznek, ami csillog és ezt használják ki a dörzsöltebb eladók, hiszen jó néhány vevőnek fogalma sincs, mit vesz, csak megveszi, mert arany és nő az értéke. 2004-ben egy TV-áruházat becsuktak, mivel hihetetlen ritkaságnak minősítették az általuk kínált érméket, melyeket aztán a piaci ár 700 százalékán kínáltak.

Magyarországon az aranytömbök árusításával elsősorban a BÁV Aukciósház foglalkozik. A tömböket azonban csak jelentős felárért lehet megvásárolni. Az arany unciánkénti értéke kedden a világpiacon 918 dollár volt, azaz átszámolva 187 ezer forint. Ezzel szemben a BÁV-nál 250 forintért lehet hozzájutni a 31 grammnyi nemesfémhez, ráadásul az aukciósház csak jóval alacsonyabb árfolyamon hajlandó visszaváltani a tömböket, ha egyszer szabadulni szeretnénk tőlük.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?