-1 °C Budapest

Lakáshitelesek figyelem: nagy nap a holnapi

Pénzcentrum
2009. december 8. 12:15

December 9-én lép életbe az a törvénymódosítás, amellyel a kormány a munkanélkülivé vált, és az átmenetileg fizetési nehézséggel szembesülő lakáshitelesek szélesebb körének kíván segítséget nyújtani - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gazdasági válság hatásai miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó törvény alapján már az idei év közepétől igénybe vehetők a kedvezmények, a segítség azonban kevés rászorulóhoz jutott el.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy a feltételeket módosítja, ezzel a segítség szélesebb körben válik elérhetővé kevesebb ügyintézés mellett. Az Országgyűlés a kormány javaslatát elfogadta, és a program végrehajtását az Európai Unió Bizottsága is jóváhagyta.

Fontos változás, hogy a korábbiakkal szemben nem kizárólag a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból bekövetkezett munkanélküliség alapozza meg a kedvezményekre való jogosultságot. A kedvezmény igénybevételét tehát nem befolyásolja, hogy az adós munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően milyen okból szűnt meg.

További változást jelent a nehéz élethelyzetbe került lakáshitelesek számára, hogy meghosszabbodik az áthidaló kölcsön visszafizetésének határideje, csökken a minimálisan fizetendő törlesztőösszeg, valamint nagyobb értékű lakással rendelkezők is igényelhetik a segítséget.

Meghosszabbodik a kedvezményes program igénybe vételének határideje is: az új szabályok szerint az áthidaló kölcsönt 2010. december 31-ig lehet igényelni.

A lakáshitellel rendelkezők által elérhető kedvezmények formáiról, igénybevételük módjáról a Pénzügyminisztérium honlapján részletes tájékoztató található ezen az oldalon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?