0 °C Budapest

Vigyázat! Újra támadnak a bankkártya-csalók

Pénzcentrum
2009. november 23. 09:47

A kártyaadatok megszerzésének régi-új módszere tűnt fel az elmúlt hetekben Magyarországon: a kártyaadatokat egy, a kártyaolvasó elé helyezett szkenneren keresztül szerzik meg a tolvajok, kihasználva, hogy az egyszerű felhasználó nem túl figyelmes az automatánál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Korábban a nyílások elé nem szkennert, hanem egy kis tartót helyeztek, amely nem az adatot, hanem magát a kártyát "szerezte" meg. Ráadásul két hete az egyik belvárosi atm-nél a klónozó rész mellett egy kis kamerát is találtak a rendőrök, amely a billentyűzetet vette, ezáltal a pin-kód is megszerezhetővé vált - írta a Napi Gazdaság.

Ahogy azt az MKB-nál elmondták, fizikailag a kártyaelfogadó nyílás speciális, profilos kialakításával, illetve a szakaszolt kártyabeolvasással lehet védekezni a technika ellen. A K&H az atm-ek fizikai védelme során a kártyaolvasó nyílás elé felhelyezett biztonsági csőrt említették. Kelemen Tamás, a Citibank liability product managere szerint a fizikai védelem mellett a szoftveres védelem része lehet a szakaszolt behúzás mellett a kártyarezegtetés, ami jelentősen megnehezíti az adatok leolvasását.

A pénzintézetek egyöntetűen állították, hogy napjában többször ellenőrzik atm-jeiket, ám emellett fontosnak tartják azt is, hogy az ügyfelek minden esetben győződjenek meg arról, hogy az automatákon nincs-e valami szokatlan, mielőtt a tranzakciókhoz kezdenének. Ugyancsak fontos, hogy a pin-kódot úgy üssük be, hogy közben takarjuk a billentyűzetet - nem csupán a mögöttünk álló elől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:16