Neten árverezik a visszavett javakat a lízingcégek

Pénzcentrum
2009. november 18. 14:02

Az év első felében 62 százalékkal esett vissza a hazai lízingpiac. Az ágazat helyzetét tovább rontja, hogy egyre több vállalkozás képtelen fizetni a lízingelt eszközök törlesztő részleteit. A nagy tömegben visszavett javak értékesítése is egyre nehezebb. A kilátástalan helyzeten javulást a most elindított online aukció hozhat.


A válság miatt egyre nagyobb mennyiségben visszafoglalt ipari eszközök, gépek értékesítése mostanra már komoly nehézségekbe ütközik, az eddigi szervezetlen, nem egységesített értékesítési módszerek már nem működnek. Jelenleg több milliárd forintnyi használt termelőeszköz áll eladatlanul a raktárakban. A helyzet megoldására a Magyar Lízingszövetség az ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft.-vel közösen online aukciós portált hozott létre lct.hu néven, kiutat keresve az eszközök pénzzé tételéhez.

Az oldalon kizárólag vállalkozások, lízingcégek, bankok tehetik fel az elárverezendő javakat, ám a vásárlók magánszemélyek is lehetnek − mondta el a kezdeményezésről Kocsis Csaba, az Intergavel ügyvezetője. Az oldal működését, know-how-ját és a nemzetközi vásárlóerő Magyarországra irányítását a Karner&Dechow német-osztrák aukciós ház biztosítja. Az eladandó termékekre így nemcsak Magyarországról, de külföldről is érkeznek érdeklődők. Az első aukcióra bocsátott termékek körét a szövetség tagjainak, így többek között a Budapest Lízing, a BNP Lízing, a CIB Lízing, a K&H Lízing és az Ober Lízing készleteiből hirdették meg.


Az üzemeltetők évente többezres értékesítési darabszámot és több százmilliós forgalmat várnak. A portálhoz eladóként bármely cég, intézmény csatlakozhat. A skála igen széles, a teljes gépsoroktól a tehergépjárműveken át akár irodabútorokat, épületgépészeti berendezéseket is értékesíthetnek. Jelenleg a fa-, fém-, nyomda-, élelmiszer-, elektronikai-, szépség-, építőipar és a mezőgazdaság területéről találhatunk eszközöket az oldalon.


Az online árverés az értékesítéseket korábban gyakran körüllengő korrupció, háttéralkuk esélyét már technológiailag is kizárja − mutat rá Kocsis Csaba. Míg hazánkban csak most kezd emelkedni az aukciók szervezése iránti igény, addig Ausztriában vagy Németországban teljesen magától értetődő, jól bejáratott módon működik. Például egy-egy felszámolás, csőd esetén, ha a céget egyben nem veszi meg senki, akkor automatikusan aukcióra kerülnek az ingó és ingatlan eszközök. A tapasztalatok szerint az online aukcióval átlagosan 20 százalékkal magasabb ár érhető el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem