5 °C Budapest

Neten árverezik a visszavett javakat a lízingcégek

Pénzcentrum
2009. november 18. 14:02

Az év első felében 62 százalékkal esett vissza a hazai lízingpiac. Az ágazat helyzetét tovább rontja, hogy egyre több vállalkozás képtelen fizetni a lízingelt eszközök törlesztő részleteit. A nagy tömegben visszavett javak értékesítése is egyre nehezebb. A kilátástalan helyzeten javulást a most elindított online aukció hozhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válság miatt egyre nagyobb mennyiségben visszafoglalt ipari eszközök, gépek értékesítése mostanra már komoly nehézségekbe ütközik, az eddigi szervezetlen, nem egységesített értékesítési módszerek már nem működnek. Jelenleg több milliárd forintnyi használt termelőeszköz áll eladatlanul a raktárakban. A helyzet megoldására a Magyar Lízingszövetség az ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft.-vel közösen online aukciós portált hozott létre lct.hu néven, kiutat keresve az eszközök pénzzé tételéhez.

Az oldalon kizárólag vállalkozások, lízingcégek, bankok tehetik fel az elárverezendő javakat, ám a vásárlók magánszemélyek is lehetnek − mondta el a kezdeményezésről Kocsis Csaba, az Intergavel ügyvezetője. Az oldal működését, know-how-ját és a nemzetközi vásárlóerő Magyarországra irányítását a Karner&Dechow német-osztrák aukciós ház biztosítja. Az eladandó termékekre így nemcsak Magyarországról, de külföldről is érkeznek érdeklődők. Az első aukcióra bocsátott termékek körét a szövetség tagjainak, így többek között a Budapest Lízing, a BNP Lízing, a CIB Lízing, a K&H Lízing és az Ober Lízing készleteiből hirdették meg.


Az üzemeltetők évente többezres értékesítési darabszámot és több százmilliós forgalmat várnak. A portálhoz eladóként bármely cég, intézmény csatlakozhat. A skála igen széles, a teljes gépsoroktól a tehergépjárműveken át akár irodabútorokat, épületgépészeti berendezéseket is értékesíthetnek. Jelenleg a fa-, fém-, nyomda-, élelmiszer-, elektronikai-, szépség-, építőipar és a mezőgazdaság területéről találhatunk eszközöket az oldalon.


Az online árverés az értékesítéseket korábban gyakran körüllengő korrupció, háttéralkuk esélyét már technológiailag is kizárja − mutat rá Kocsis Csaba. Míg hazánkban csak most kezd emelkedni az aukciók szervezése iránti igény, addig Ausztriában vagy Németországban teljesen magától értetődő, jól bejáratott módon működik. Például egy-egy felszámolás, csőd esetén, ha a céget egyben nem veszi meg senki, akkor automatikusan aukcióra kerülnek az ingó és ingatlan eszközök. A tapasztalatok szerint az online aukcióval átlagosan 20 százalékkal magasabb ár érhető el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?