7 °C Budapest

Neten árverezik a visszavett javakat a lízingcégek

Pénzcentrum
2009. november 18. 14:02

Az év első felében 62 százalékkal esett vissza a hazai lízingpiac. Az ágazat helyzetét tovább rontja, hogy egyre több vállalkozás képtelen fizetni a lízingelt eszközök törlesztő részleteit. A nagy tömegben visszavett javak értékesítése is egyre nehezebb. A kilátástalan helyzeten javulást a most elindított online aukció hozhat.


A válság miatt egyre nagyobb mennyiségben visszafoglalt ipari eszközök, gépek értékesítése mostanra már komoly nehézségekbe ütközik, az eddigi szervezetlen, nem egységesített értékesítési módszerek már nem működnek. Jelenleg több milliárd forintnyi használt termelőeszköz áll eladatlanul a raktárakban. A helyzet megoldására a Magyar Lízingszövetség az ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft.-vel közösen online aukciós portált hozott létre lct.hu néven, kiutat keresve az eszközök pénzzé tételéhez.

Az oldalon kizárólag vállalkozások, lízingcégek, bankok tehetik fel az elárverezendő javakat, ám a vásárlók magánszemélyek is lehetnek − mondta el a kezdeményezésről Kocsis Csaba, az Intergavel ügyvezetője. Az oldal működését, know-how-ját és a nemzetközi vásárlóerő Magyarországra irányítását a Karner&Dechow német-osztrák aukciós ház biztosítja. Az eladandó termékekre így nemcsak Magyarországról, de külföldről is érkeznek érdeklődők. Az első aukcióra bocsátott termékek körét a szövetség tagjainak, így többek között a Budapest Lízing, a BNP Lízing, a CIB Lízing, a K&H Lízing és az Ober Lízing készleteiből hirdették meg.


Az üzemeltetők évente többezres értékesítési darabszámot és több százmilliós forgalmat várnak. A portálhoz eladóként bármely cég, intézmény csatlakozhat. A skála igen széles, a teljes gépsoroktól a tehergépjárműveken át akár irodabútorokat, épületgépészeti berendezéseket is értékesíthetnek. Jelenleg a fa-, fém-, nyomda-, élelmiszer-, elektronikai-, szépség-, építőipar és a mezőgazdaság területéről találhatunk eszközöket az oldalon.


Az online árverés az értékesítéseket korábban gyakran körüllengő korrupció, háttéralkuk esélyét már technológiailag is kizárja − mutat rá Kocsis Csaba. Míg hazánkban csak most kezd emelkedni az aukciók szervezése iránti igény, addig Ausztriában vagy Németországban teljesen magától értetődő, jól bejáratott módon működik. Például egy-egy felszámolás, csőd esetén, ha a céget egyben nem veszi meg senki, akkor automatikusan aukcióra kerülnek az ingó és ingatlan eszközök. A tapasztalatok szerint az online aukcióval átlagosan 20 százalékkal magasabb ár érhető el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem