3 °C Budapest

SZJA 1% - Vészesen közeleg a határidő

Pénzcentrum
2009. október 29. 11:32

2009. évben nagymértékben megváltoztak az 1%-os felajánlások felhasználásának igazolására vonatkozó szabályok. Idén ugyanis a kedvezményezetteknek az adóhatóság felé kell igazolnia a 2008. rendelkező évben átutalt, a magánszemélyek által felajánlott személyi jövedelemadó felhasználását, melynek határideje 2009. november 2-án jár le. Az igazolás közlemény formájában történő teljesítéséhez az adóhatóság külön nyomtatványt rendszeresített.

A közlemény kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül juttatható el az adóhatósághoz, melyet az APEH honlapjáról letölthető 08KOZ "Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról" elnevezésű nyomtatványon kell megtenni.

E törvényi kötelezettség teljesítése megkívánja, hogy a kedvezményezett törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja - legalább valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére - okmányirodai regisztrációval rendelkezzen, továbbá a regisztráció, valamint a meghatalmazás tényét annak keletkezésétől számított 8 napon belül az adóhatósághoz bejelentse.

A papír alapon benyújtott 08KOZ közlemény nem minősül a törvényi kötelezettség teljesítésének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közlemény egy példányban nyújtandó be, melyben kizárólag a kedvezményezett részére 2008. december 31. napjáig átutalt összeg(ek) 2008. évi és a tárgyévi (2009.) felhasználásáról (cél szerinti és működési költségek) és esetleges tartalékolásáról (annak összegéről és időtartamáról) kell számot adni számszaki és szöveges formában. A kedvezményezett részére 2008. évet megelőzően utalt összegből tartalékolt összeg(ek)et ezen közleményben szerepeltetni nem kell, azok felhasználásáról a kedvezményezettnek a felhasználás évét követő év október 31. napjáig - továbbra is - sajtóközleményben kell számot adnia.

A közlemény megtételének, beküldésének elmulasztása szigorú következményekkel jár. Amennyiben ugyanis az adóhatóság megállapítja, hogy a kedvezményezett nem teljesítette ezt a kötelezettségét, határozattal zárja ki a kedvezményezettek köréből. A határozat jogerőre emelkedésének évét követő évben a magánszemélyek által a javára felajánlott összegből nem részesedhet - hívja fel a figyelmet az APEH sajtóközleménye.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?