14 °C Budapest

SZJA 1% - Vészesen közeleg a határidő

Pénzcentrum
2009. október 29. 11:32

2009. évben nagymértékben megváltoztak az 1%-os felajánlások felhasználásának igazolására vonatkozó szabályok. Idén ugyanis a kedvezményezetteknek az adóhatóság felé kell igazolnia a 2008. rendelkező évben átutalt, a magánszemélyek által felajánlott személyi jövedelemadó felhasználását, melynek határideje 2009. november 2-án jár le. Az igazolás közlemény formájában történő teljesítéséhez az adóhatóság külön nyomtatványt rendszeresített.

A közlemény kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül juttatható el az adóhatósághoz, melyet az APEH honlapjáról letölthető 08KOZ "Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról" elnevezésű nyomtatványon kell megtenni.

E törvényi kötelezettség teljesítése megkívánja, hogy a kedvezményezett törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja - legalább valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére - okmányirodai regisztrációval rendelkezzen, továbbá a regisztráció, valamint a meghatalmazás tényét annak keletkezésétől számított 8 napon belül az adóhatósághoz bejelentse.

A papír alapon benyújtott 08KOZ közlemény nem minősül a törvényi kötelezettség teljesítésének.

A közlemény egy példányban nyújtandó be, melyben kizárólag a kedvezményezett részére 2008. december 31. napjáig átutalt összeg(ek) 2008. évi és a tárgyévi (2009.) felhasználásáról (cél szerinti és működési költségek) és esetleges tartalékolásáról (annak összegéről és időtartamáról) kell számot adni számszaki és szöveges formában. A kedvezményezett részére 2008. évet megelőzően utalt összegből tartalékolt összeg(ek)et ezen közleményben szerepeltetni nem kell, azok felhasználásáról a kedvezményezettnek a felhasználás évét követő év október 31. napjáig - továbbra is - sajtóközleményben kell számot adnia.

A közlemény megtételének, beküldésének elmulasztása szigorú következményekkel jár. Amennyiben ugyanis az adóhatóság megállapítja, hogy a kedvezményezett nem teljesítette ezt a kötelezettségét, határozattal zárja ki a kedvezményezettek köréből. A határozat jogerőre emelkedésének évét követő évben a magánszemélyek által a javára felajánlott összegből nem részesedhet - hívja fel a figyelmet az APEH sajtóközleménye.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?