SZJA 1% - Vészesen közeleg a határidő

Pénzcentrum
2009. október 29. 11:32

2009. évben nagymértékben megváltoztak az 1%-os felajánlások felhasználásának igazolására vonatkozó szabályok. Idén ugyanis a kedvezményezetteknek az adóhatóság felé kell igazolnia a 2008. rendelkező évben átutalt, a magánszemélyek által felajánlott személyi jövedelemadó felhasználását, melynek határideje 2009. november 2-án jár le. Az igazolás közlemény formájában történő teljesítéséhez az adóhatóság külön nyomtatványt rendszeresített.

A közlemény kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül juttatható el az adóhatósághoz, melyet az APEH honlapjáról letölthető 08KOZ "Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról" elnevezésű nyomtatványon kell megtenni.

E törvényi kötelezettség teljesítése megkívánja, hogy a kedvezményezett törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja - legalább valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére - okmányirodai regisztrációval rendelkezzen, továbbá a regisztráció, valamint a meghatalmazás tényét annak keletkezésétől számított 8 napon belül az adóhatósághoz bejelentse.

A papír alapon benyújtott 08KOZ közlemény nem minősül a törvényi kötelezettség teljesítésének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlemény egy példányban nyújtandó be, melyben kizárólag a kedvezményezett részére 2008. december 31. napjáig átutalt összeg(ek) 2008. évi és a tárgyévi (2009.) felhasználásáról (cél szerinti és működési költségek) és esetleges tartalékolásáról (annak összegéről és időtartamáról) kell számot adni számszaki és szöveges formában. A kedvezményezett részére 2008. évet megelőzően utalt összegből tartalékolt összeg(ek)et ezen közleményben szerepeltetni nem kell, azok felhasználásáról a kedvezményezettnek a felhasználás évét követő év október 31. napjáig - továbbra is - sajtóközleményben kell számot adnia.

A közlemény megtételének, beküldésének elmulasztása szigorú következményekkel jár. Amennyiben ugyanis az adóhatóság megállapítja, hogy a kedvezményezett nem teljesítette ezt a kötelezettségét, határozattal zárja ki a kedvezményezettek köréből. A határozat jogerőre emelkedésének évét követő évben a magánszemélyek által a javára felajánlott összegből nem részesedhet - hívja fel a figyelmet az APEH sajtóközleménye.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm