0 °C Budapest

Szétdobták az adómilliárdokat! Kinek jutott a legtöbb?

2009. szeptember 15. 13:32

32,8 milliárd helyett csupán 16,6 milliárd forintról rendelkeztek az adózók érvényesen a személyi jövedelemadó felajánlható 1+1%-a keretében - hangzott el az APEH mai sajtótájékoztatóján.

Az összes 4,6 millió magyarországi adózó 78%-a (3,6 millió fő) progresszíven adózó magánszemély. Ennyien rendelkezhettek volna összesen a 2008. évi személyi jövedelemadójuk 1+1%-áról, azonban ezzel a lehetőséggel csupán 1,8 millióan éltek idén. Közülük is csupán 1,7 millióan juttattak nulla forintnál nagyobb összeget az általuk támogatni kívánt civil szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési erőirányzatnak.

A felajánlott 16,6 milliárd forint idén összesen 29.741 kedvezményezettre jutott. Ezek között van 29.570 civil szervezet, 169 egyház és a "gyermekszegénység elleni program támogatása" illetve a "nemzeti tehetség program" kiemelt költségvetési előirányzat.

A civilszféra 1,6 millió nyilatkozat alapján összesen 9,7 milliárd forintot kap, az összeg 200 millióval több a tavalyinál. A 169 egyház összesen 4,9 milliárd forinttal részesedik a felajánlásokból, a jelenlegi adatok szerint éppen annyival rendelkezhetnek az idén is ilyen forrásokból, mint tavaly. A költségvetési előirányzatok közül a gyermekszegénység elleni programra jut 1,5 milliárd, és tehetséggondozásra 400 millió. A kettő összege 230 millióval kevesebb a tavaly költségvetési programokra felajánlottakénál, azonban a mostani adatok az augusztusig feldolgozott felajánlásokat, az összes felajánlások 92%-át fogja át, és a későbbiekben az összegek várhatóan még növekedni fognak.

Ebben az évben mind a 169 egyház kapott az adózók 1%-ából, és idén is a legtöbb felajánlás a Magyar Katolikus Egyház javára érkezett. Összesen 482.973-an juttatták el kis híján 3 milliárdnyi adóforintot a legtöbb hívőt számláló magyar egyház javára. A legkevesebb egyházi felajánlás összesen 9.436 forint a Sekina Gyülekezet javára folyt be mindössze 7 felajánlótól. A legkisebb nem nulla forint összegű civil szervezet javára érkezett felajánlás 103 forint volt, és 1 embertől futott be.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 21:49
A Media1 értesülése szerint a Viaplay skandináv streamingszolgáltató arra készül, hogy megválik a bu...
Kiszámoló  |  2023. december 5. 20:54
Megjelent az új napelemes pályázat. A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztjá...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem