17 °C Budapest

Hogy rántottak ki 16,6 milliárdot az APEH zsebéből?

2009. szeptember 16. 05:40

Az idei évben is rendelkezhettek az adózók, hogy mely szervezetekhez illetve célokra folyósítsa az APEH az adójuk 1+1%-át. A civilszervezeteknek az idén a 2008-ashoz képest nagyobb összeg jutott, az egyházak nagyjából ugyannyit kaptak mint tavaly, a költségvetési előirányzatokat azonban az idén kisebb összeggel támogatták az adózók a tavalyinál.

A 2008-as adóév adóbevallásai alapján idén összesen 32,8 milliárd forintról rendelkezhettek volna az adózók, amennyiben mindenki felajánlja a személyi jövedelemadója 1+1%-át. Ennek az összegnek a fele összesen 16,6 milliárd forint került a civil szervezetekhez, egyházakhoz, és a két kiemelt költségvetési előirányzathoz. Az összeg az év végéig - a tavalyi évek gyakorlatához hasonlóan - növekedhet nagyjából 180-200 millió forinttal, mivel a jelenlegi adatok még csak az augusztusig feldolgozásra került érvényes nyilatkozatokat tartalmazzák.

A következő táblázat a jelenlegi és elmúlt évek felajánlott személyi jövedelemadó 1+1%-ait tartalmazza az egyes csoportok bontásában, milliárd forintban:

Az adófizetők ebben az évben is az összevonás alá tartózó jövedelmük kedvezményekkel csökkentett adójának összesen 2%-át ajánlhatták fel. 1%-át valamely civilszervezet javára, egy másik százalékát pedig a 169 technikai számmal rendelkező valamely magyarországi egyház javára vagy a két kiemelt költségvetési előirányzat valamelyikére. Az idei évben ezek az előirányzatok a gyermekszegénység elleni program és a nemzeti tehetséggondozó program voltak.

Az idén 1,8 millió magánszemély nyújtott be összesen 2,939 millió felajánlási nyilatkozatot, melyek 92%-át (2,716 milliót) találta érvényesnek az adóhivatal. Az érvénytelenség leggyakoribb oka, hogy a felajánló az adóját az előírt határidőig nem fizette meg. Ebbe a hibába a felajánlók közel 2%-a, 35 ezer ember esett.

További nagyjából 14 ezer fő a határidő (május 20-a) után küldte el a felajánlási nyilatkozatát az APEH-hoz. Szintén körülbelül 14 ezren tévesen tüntették fel a felajánlásukban a kedvezményezett adószámát, ami szintén érvénytelenné tette a nyilatkozatot. Több mint 9 ezren nyilatkoztak úgy, hogy közben nem nyújtottak be adóbevallást, az egyszerűsített adóbevallást sem választották, és a munkáltatójuk útján sem számoltak el jövedelmükről. Több mint 3 ezren voltak olyanok, akik egynél több civilszervezetet, egyházat vagy költségvetési irányzatot jelöltek meg adójuk 1%-ára, ilyen esetben pedig az adóhatóság nem döntheti el az állampolgár helyett, hogy kinek utalja pénzt.

Civil szervezetek

Az idén rekord összeget, 1,6 millió nyilatkozat alapján összesen 9,7 milliárd forintot kap 29.570 civilszervezet az 1%-os felajánlásokból. Az adóhivatal szeptember 1-jéig tájékoztatta őket a felajánlott összeg várható nagyságáról, és azokról a feltételekről, amelyek meglétét a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül igazolniuk kell ahhoz, hogy hozzájuthassanak a pénzhez.

Normál esetben ebben az évben sem kaphat a pénzből olyan alapítvány, társadalmi szervezet és közalapítvány amelynek augusztus elseje és a kedvezményezett státusz igazolása közötti időben lejárt esedékességű köztartozása van, és arra nem kapott fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt az adóhivataltól. Idéntől fogva lehetőség van azonban kivételes méltányosságra abban az esetben, ha a kedvezményezett a fennálló köztartozását rendezi.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A civilszférának szánt felajánlások oroszlánrésze, 7,36 milliárd forint különböző alapítványoknak ment. 2 milliárd forinttal részesültek a társadalmi szervezetek, 258 millióval a közalapítványok. Ennél kisebb összegek jutottak könyvtáraknak, levéltáraknak, múzeumoknak, országos közgyűjteményeknek, felsőoktatási intézményeknek, a Magyar Tudományos Akadémiának és egyéb szervezeteknek. Azt, hogy az egyes szervezetek mekkora összeggel részesültek a felajánlási tortából leghamarabb jövő év elején tudhatjuk meg az adóhivataltól, most csupán annyit közöltek, hogy az összegezve legnagyobb felajánlást egy alapítvány kapta, több mint 357 millió forintot.

Az egyházak

2009-ben 169 technikai számmal rendelkező egyháznak lehetett felajánlani a személyi jövedelemadó 1%-át, és kivétel nélkül mindegyik kapott is felajánlást az idén. Az egyházaknak összesen 790.354-en ajánlottak fel közel 4,95 milliárd forintot. Mennyiségét és összegét tekintve is a legtöbb felajánlás a Magyar Katolikus Egyház javára érkezett. Hozzájuk közel 483 ezer adózó juttatta el az adója egy részét, összesen majdnem 3 milliárd forintot. A legkisebb felajánlott összeg pedig a Sekina Gyülekezet technikai számára érkezett összesen 9.436 forint 7 adózó személytől.

Kiemelt költségvetési előirányzatok

Idén két kiemelt költségvetési előirányzatra lehetett átadni az egyházaknak is adható személyi jövedelemadó százalékot. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is lehetett a gyermekszegénység elleni program számára felajánlani, a tavalyi 1,17 milliárd forint után idén 1,5 milliárd forintról nyilatkoztak az adózók e program javára.

A tavalyi másik programot, a parlagfű-mentesítés feladatait, az idei évben a nemzeti tehetség program támogatása váltotta fel, de csupán 400 millió adóforintot szántak az adózók erre a célra, szemben a parlagfűre jutó tavalyi 960 millióval.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?