Hogy rántottak ki 16,6 milliárdot az APEH zsebéből?

2009. szeptember 16. 05:40

Az idei évben is rendelkezhettek az adózók, hogy mely szervezetekhez illetve célokra folyósítsa az APEH az adójuk 1+1%-át. A civilszervezeteknek az idén a 2008-ashoz képest nagyobb összeg jutott, az egyházak nagyjából ugyannyit kaptak mint tavaly, a költségvetési előirányzatokat azonban az idén kisebb összeggel támogatták az adózók a tavalyinál.

A 2008-as adóév adóbevallásai alapján idén összesen 32,8 milliárd forintról rendelkezhettek volna az adózók, amennyiben mindenki felajánlja a személyi jövedelemadója 1+1%-át. Ennek az összegnek a fele összesen 16,6 milliárd forint került a civil szervezetekhez, egyházakhoz, és a két kiemelt költségvetési előirányzathoz. Az összeg az év végéig - a tavalyi évek gyakorlatához hasonlóan - növekedhet nagyjából 180-200 millió forinttal, mivel a jelenlegi adatok még csak az augusztusig feldolgozásra került érvényes nyilatkozatokat tartalmazzák.

A következő táblázat a jelenlegi és elmúlt évek felajánlott személyi jövedelemadó 1+1%-ait tartalmazza az egyes csoportok bontásában, milliárd forintban:

Az adófizetők ebben az évben is az összevonás alá tartózó jövedelmük kedvezményekkel csökkentett adójának összesen 2%-át ajánlhatták fel. 1%-át valamely civilszervezet javára, egy másik százalékát pedig a 169 technikai számmal rendelkező valamely magyarországi egyház javára vagy a két kiemelt költségvetési előirányzat valamelyikére. Az idei évben ezek az előirányzatok a gyermekszegénység elleni program és a nemzeti tehetséggondozó program voltak.

Az idén 1,8 millió magánszemély nyújtott be összesen 2,939 millió felajánlási nyilatkozatot, melyek 92%-át (2,716 milliót) találta érvényesnek az adóhivatal. Az érvénytelenség leggyakoribb oka, hogy a felajánló az adóját az előírt határidőig nem fizette meg. Ebbe a hibába a felajánlók közel 2%-a, 35 ezer ember esett.

További nagyjából 14 ezer fő a határidő (május 20-a) után küldte el a felajánlási nyilatkozatát az APEH-hoz. Szintén körülbelül 14 ezren tévesen tüntették fel a felajánlásukban a kedvezményezett adószámát, ami szintén érvénytelenné tette a nyilatkozatot. Több mint 9 ezren nyilatkoztak úgy, hogy közben nem nyújtottak be adóbevallást, az egyszerűsített adóbevallást sem választották, és a munkáltatójuk útján sem számoltak el jövedelmükről. Több mint 3 ezren voltak olyanok, akik egynél több civilszervezetet, egyházat vagy költségvetési irányzatot jelöltek meg adójuk 1%-ára, ilyen esetben pedig az adóhatóság nem döntheti el az állampolgár helyett, hogy kinek utalja pénzt.

Civil szervezetek

Az idén rekord összeget, 1,6 millió nyilatkozat alapján összesen 9,7 milliárd forintot kap 29.570 civilszervezet az 1%-os felajánlásokból. Az adóhivatal szeptember 1-jéig tájékoztatta őket a felajánlott összeg várható nagyságáról, és azokról a feltételekről, amelyek meglétét a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül igazolniuk kell ahhoz, hogy hozzájuthassanak a pénzhez.

Normál esetben ebben az évben sem kaphat a pénzből olyan alapítvány, társadalmi szervezet és közalapítvány amelynek augusztus elseje és a kedvezményezett státusz igazolása közötti időben lejárt esedékességű köztartozása van, és arra nem kapott fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt az adóhivataltól. Idéntől fogva lehetőség van azonban kivételes méltányosságra abban az esetben, ha a kedvezményezett a fennálló köztartozását rendezi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A civilszférának szánt felajánlások oroszlánrésze, 7,36 milliárd forint különböző alapítványoknak ment. 2 milliárd forinttal részesültek a társadalmi szervezetek, 258 millióval a közalapítványok. Ennél kisebb összegek jutottak könyvtáraknak, levéltáraknak, múzeumoknak, országos közgyűjteményeknek, felsőoktatási intézményeknek, a Magyar Tudományos Akadémiának és egyéb szervezeteknek. Azt, hogy az egyes szervezetek mekkora összeggel részesültek a felajánlási tortából leghamarabb jövő év elején tudhatjuk meg az adóhivataltól, most csupán annyit közöltek, hogy az összegezve legnagyobb felajánlást egy alapítvány kapta, több mint 357 millió forintot.

Az egyházak

2009-ben 169 technikai számmal rendelkező egyháznak lehetett felajánlani a személyi jövedelemadó 1%-át, és kivétel nélkül mindegyik kapott is felajánlást az idén. Az egyházaknak összesen 790.354-en ajánlottak fel közel 4,95 milliárd forintot. Mennyiségét és összegét tekintve is a legtöbb felajánlás a Magyar Katolikus Egyház javára érkezett. Hozzájuk közel 483 ezer adózó juttatta el az adója egy részét, összesen majdnem 3 milliárd forintot. A legkisebb felajánlott összeg pedig a Sekina Gyülekezet technikai számára érkezett összesen 9.436 forint 7 adózó személytől.

Kiemelt költségvetési előirányzatok

Idén két kiemelt költségvetési előirányzatra lehetett átadni az egyházaknak is adható személyi jövedelemadó százalékot. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is lehetett a gyermekszegénység elleni program számára felajánlani, a tavalyi 1,17 milliárd forint után idén 1,5 milliárd forintról nyilatkoztak az adózók e program javára.

A tavalyi másik programot, a parlagfű-mentesítés feladatait, az idei évben a nemzeti tehetség program támogatása váltotta fel, de csupán 400 millió adóforintot szántak az adózók erre a célra, szemben a parlagfűre jutó tavalyi 960 millióval.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm