Hogy rántottak ki 16,6 milliárdot az APEH zsebéből?

2009. szeptember 16. 05:40

Az idei évben is rendelkezhettek az adózók, hogy mely szervezetekhez illetve célokra folyósítsa az APEH az adójuk 1+1%-át. A civilszervezeteknek az idén a 2008-ashoz képest nagyobb összeg jutott, az egyházak nagyjából ugyannyit kaptak mint tavaly, a költségvetési előirányzatokat azonban az idén kisebb összeggel támogatták az adózók a tavalyinál.

A 2008-as adóév adóbevallásai alapján idén összesen 32,8 milliárd forintról rendelkezhettek volna az adózók, amennyiben mindenki felajánlja a személyi jövedelemadója 1+1%-át. Ennek az összegnek a fele összesen 16,6 milliárd forint került a civil szervezetekhez, egyházakhoz, és a két kiemelt költségvetési előirányzathoz. Az összeg az év végéig - a tavalyi évek gyakorlatához hasonlóan - növekedhet nagyjából 180-200 millió forinttal, mivel a jelenlegi adatok még csak az augusztusig feldolgozásra került érvényes nyilatkozatokat tartalmazzák.

A következő táblázat a jelenlegi és elmúlt évek felajánlott személyi jövedelemadó 1+1%-ait tartalmazza az egyes csoportok bontásában, milliárd forintban:

Az adófizetők ebben az évben is az összevonás alá tartózó jövedelmük kedvezményekkel csökkentett adójának összesen 2%-át ajánlhatták fel. 1%-át valamely civilszervezet javára, egy másik százalékát pedig a 169 technikai számmal rendelkező valamely magyarországi egyház javára vagy a két kiemelt költségvetési előirányzat valamelyikére. Az idei évben ezek az előirányzatok a gyermekszegénység elleni program és a nemzeti tehetséggondozó program voltak.

Az idén 1,8 millió magánszemély nyújtott be összesen 2,939 millió felajánlási nyilatkozatot, melyek 92%-át (2,716 milliót) találta érvényesnek az adóhivatal. Az érvénytelenség leggyakoribb oka, hogy a felajánló az adóját az előírt határidőig nem fizette meg. Ebbe a hibába a felajánlók közel 2%-a, 35 ezer ember esett.

További nagyjából 14 ezer fő a határidő (május 20-a) után küldte el a felajánlási nyilatkozatát az APEH-hoz. Szintén körülbelül 14 ezren tévesen tüntették fel a felajánlásukban a kedvezményezett adószámát, ami szintén érvénytelenné tette a nyilatkozatot. Több mint 9 ezren nyilatkoztak úgy, hogy közben nem nyújtottak be adóbevallást, az egyszerűsített adóbevallást sem választották, és a munkáltatójuk útján sem számoltak el jövedelmükről. Több mint 3 ezren voltak olyanok, akik egynél több civilszervezetet, egyházat vagy költségvetési irányzatot jelöltek meg adójuk 1%-ára, ilyen esetben pedig az adóhatóság nem döntheti el az állampolgár helyett, hogy kinek utalja pénzt.

Civil szervezetek

Az idén rekord összeget, 1,6 millió nyilatkozat alapján összesen 9,7 milliárd forintot kap 29.570 civilszervezet az 1%-os felajánlásokból. Az adóhivatal szeptember 1-jéig tájékoztatta őket a felajánlott összeg várható nagyságáról, és azokról a feltételekről, amelyek meglétét a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül igazolniuk kell ahhoz, hogy hozzájuthassanak a pénzhez.

Normál esetben ebben az évben sem kaphat a pénzből olyan alapítvány, társadalmi szervezet és közalapítvány amelynek augusztus elseje és a kedvezményezett státusz igazolása közötti időben lejárt esedékességű köztartozása van, és arra nem kapott fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt az adóhivataltól. Idéntől fogva lehetőség van azonban kivételes méltányosságra abban az esetben, ha a kedvezményezett a fennálló köztartozását rendezi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A civilszférának szánt felajánlások oroszlánrésze, 7,36 milliárd forint különböző alapítványoknak ment. 2 milliárd forinttal részesültek a társadalmi szervezetek, 258 millióval a közalapítványok. Ennél kisebb összegek jutottak könyvtáraknak, levéltáraknak, múzeumoknak, országos közgyűjteményeknek, felsőoktatási intézményeknek, a Magyar Tudományos Akadémiának és egyéb szervezeteknek. Azt, hogy az egyes szervezetek mekkora összeggel részesültek a felajánlási tortából leghamarabb jövő év elején tudhatjuk meg az adóhivataltól, most csupán annyit közöltek, hogy az összegezve legnagyobb felajánlást egy alapítvány kapta, több mint 357 millió forintot.

Az egyházak

2009-ben 169 technikai számmal rendelkező egyháznak lehetett felajánlani a személyi jövedelemadó 1%-át, és kivétel nélkül mindegyik kapott is felajánlást az idén. Az egyházaknak összesen 790.354-en ajánlottak fel közel 4,95 milliárd forintot. Mennyiségét és összegét tekintve is a legtöbb felajánlás a Magyar Katolikus Egyház javára érkezett. Hozzájuk közel 483 ezer adózó juttatta el az adója egy részét, összesen majdnem 3 milliárd forintot. A legkisebb felajánlott összeg pedig a Sekina Gyülekezet technikai számára érkezett összesen 9.436 forint 7 adózó személytől.

Kiemelt költségvetési előirányzatok

Idén két kiemelt költségvetési előirányzatra lehetett átadni az egyházaknak is adható személyi jövedelemadó százalékot. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is lehetett a gyermekszegénység elleni program számára felajánlani, a tavalyi 1,17 milliárd forint után idén 1,5 milliárd forintról nyilatkoztak az adózók e program javára.

A tavalyi másik programot, a parlagfű-mentesítés feladatait, az idei évben a nemzeti tehetség program támogatása váltotta fel, de csupán 400 millió adóforintot szántak az adózók erre a célra, szemben a parlagfűre jutó tavalyi 960 millióval.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?