Hitelre lakást? Nem, nem lakásra hitelt!

Pénzcentrum
2009. október 26. 05:40

Egy csokorban a legkedvezőbb forint- és devizahitelek A szabad felhasználású jelzáloghitelek piacán újabb lényeges változások mentek végbe az elmúlt három hónapban. Újabb bankok szálltak ki a svájci frank alapú finanszírozásból, de volt olyan pénzintézet, amely a teljes devizahitelezést felfüggesztette. Új forinthitel konstrukciók jelentek meg, melyek már megközelítik az euró és az elvétve még megtalálható frankhitelek kondícióit.

A hitelezési feltételek és az árazási politika is változásokon ment keresztül. Nem elég ma már egy ingatlan és egy bemondott jövedelem ahhoz, hogy jelzáloghitelhez jusson az igénylő. A feltételek szigorítása jövedelem és ingatlan oldalon egyaránt megfigyelhető. A bankok komolyabb hangsúlyt fektetnek az adósminősítésre, ugyanakkor igyekeznek a termékeiket átláthatóbbá tenni.

A Pénzcentrum a kondíciók összehasonlításán túl ezúttal azt is vizsgálta, hogy az egyes pénzintézeteknél hogyan alakul az átlagosan kihelyezett hitelösszeg nagysága és melyik a legjellemzőbb futamidő.

Ebben az összevetésben az Aegon végzett az élen átlagosan 7,8 millió forintos szabad felhasználású hiteleivel, 21 évvel viszont az AXA Banknál a leghosszabb az átlagos futamidő. A válaszadók közül az Allianznál 4 millió forint körül alakul az hitelösszeg, míg a CIB Bank ügyfelei beérik 13 éves futamidővel.

Forinthitelek: loholnak a devizahitelek után, de van még lemaradás

A legkedvezőbb forint alapú jelzáloghitel ajánlatot a devizahitelezésből kivonult K&H Bank tette, amely 11,92%-os THM és 45 833 forintos induló törlesztőrészlet mellett kínál 5 millió forintot 20 évre. Őket követi a Raiffeisen és az UniCredit Bank 14-15% közötti THM értékkel. A sort az OTP Bank zárja 17,74%-os THM-mel és 70 ezer forint feletti havi részlettel.

A 10 milliós ajánlatok tekintetében megegyezik a bankok sorrendje az előzőekkel, a harmadik helyen végzett UniCredit Bank ezúttal is kedvezőbb havi részletet kínál, mint az ezüstérmes Raiffeisen. Ennek hátterében az eltérő mértékű induló költségek állnak. A táblázatokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy az adatgyűjtést követően alapkamatot vágott a jegybank, így a forinthitelek kondícióinak további enyhülése várható.

Euró alapú jelzáloghitelek: hárman 10% alatt, az OTP 9% alá is benézett

Euró alapon öt hazai pénzintézet tett ajánlatot, ezek közül THM alapján az OTP Bank jelzáloghitele bizonyult a legkedvezőbbnek. A második helyen az Aegon végzett 9,35%-os hiteldíj-mutatóval és az első kamatperiódusra vonatkozóan 41 540 forintos havi részlettel, harmadik lett a Budapest Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 10 milliós ajánlatoknál ebben az esetben is változatlan a sorrend, immár mindegyik pénzintézet százezer alatti havi részletet kínál. Az Aegon ajánlata induló havi részletben, míg az OTP Banké THM tekintetében bizonyult a legkedvezőbbnek.

Frankhitelek: egyetlen ajánlat

Ezúttal egyedül az Aegontól kaptunk frankhitel ajánlatot, ők 5 millió forintot 8,87 %-os, míg 10 millió forintot 8,73%-os THM mellett kínálnak. Előbbi esetben 39 942 forint az induló havi részlet, míg a 10 milliós kölcsön törlesztését 79 884 forinttal kell elkezdeni.

Aegon, Budapest Bank, CIB, K&H

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem