15 °C Budapest

Hitelre lakást? Nem, nem lakásra hitelt!

Pénzcentrum
2009. október 26. 05:40

Egy csokorban a legkedvezőbb forint- és devizahitelek A szabad felhasználású jelzáloghitelek piacán újabb lényeges változások mentek végbe az elmúlt három hónapban. Újabb bankok szálltak ki a svájci frank alapú finanszírozásból, de volt olyan pénzintézet, amely a teljes devizahitelezést felfüggesztette. Új forinthitel konstrukciók jelentek meg, melyek már megközelítik az euró és az elvétve még megtalálható frankhitelek kondícióit.

A hitelezési feltételek és az árazási politika is változásokon ment keresztül. Nem elég ma már egy ingatlan és egy bemondott jövedelem ahhoz, hogy jelzáloghitelhez jusson az igénylő. A feltételek szigorítása jövedelem és ingatlan oldalon egyaránt megfigyelhető. A bankok komolyabb hangsúlyt fektetnek az adósminősítésre, ugyanakkor igyekeznek a termékeiket átláthatóbbá tenni.

A Pénzcentrum a kondíciók összehasonlításán túl ezúttal azt is vizsgálta, hogy az egyes pénzintézeteknél hogyan alakul az átlagosan kihelyezett hitelösszeg nagysága és melyik a legjellemzőbb futamidő.

Ebben az összevetésben az Aegon végzett az élen átlagosan 7,8 millió forintos szabad felhasználású hiteleivel, 21 évvel viszont az AXA Banknál a leghosszabb az átlagos futamidő. A válaszadók közül az Allianznál 4 millió forint körül alakul az hitelösszeg, míg a CIB Bank ügyfelei beérik 13 éves futamidővel.

Forinthitelek: loholnak a devizahitelek után, de van még lemaradás

A legkedvezőbb forint alapú jelzáloghitel ajánlatot a devizahitelezésből kivonult K&H Bank tette, amely 11,92%-os THM és 45 833 forintos induló törlesztőrészlet mellett kínál 5 millió forintot 20 évre. Őket követi a Raiffeisen és az UniCredit Bank 14-15% közötti THM értékkel. A sort az OTP Bank zárja 17,74%-os THM-mel és 70 ezer forint feletti havi részlettel.

A 10 milliós ajánlatok tekintetében megegyezik a bankok sorrendje az előzőekkel, a harmadik helyen végzett UniCredit Bank ezúttal is kedvezőbb havi részletet kínál, mint az ezüstérmes Raiffeisen. Ennek hátterében az eltérő mértékű induló költségek állnak. A táblázatokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy az adatgyűjtést követően alapkamatot vágott a jegybank, így a forinthitelek kondícióinak további enyhülése várható.

Euró alapú jelzáloghitelek: hárman 10% alatt, az OTP 9% alá is benézett

Euró alapon öt hazai pénzintézet tett ajánlatot, ezek közül THM alapján az OTP Bank jelzáloghitele bizonyult a legkedvezőbbnek. A második helyen az Aegon végzett 9,35%-os hiteldíj-mutatóval és az első kamatperiódusra vonatkozóan 41 540 forintos havi részlettel, harmadik lett a Budapest Bank.

A 10 milliós ajánlatoknál ebben az esetben is változatlan a sorrend, immár mindegyik pénzintézet százezer alatti havi részletet kínál. Az Aegon ajánlata induló havi részletben, míg az OTP Banké THM tekintetében bizonyult a legkedvezőbbnek.

Frankhitelek: egyetlen ajánlat

Ezúttal egyedül az Aegontól kaptunk frankhitel ajánlatot, ők 5 millió forintot 8,87 %-os, míg 10 millió forintot 8,73%-os THM mellett kínálnak. Előbbi esetben 39 942 forint az induló havi részlet, míg a 10 milliós kölcsön törlesztését 79 884 forinttal kell elkezdeni.

Aegon, Budapest Bank, CIB, K&H

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?