26 °C Budapest

Így adóznak az alkalmi munkavállalók után az új rendszerben

Pénzcentrum
2009. október 2. 11:02

Az alkalmi foglalkoztatásra vonatkozó szabályozás egyszerűsítésének keretében megszűnik a papíralapú adminisztráció és az alkalmi munkavállalói kiskönyv, helyette úgynevezett blanketta szerződés lép életbe - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékozatójában.

Az új jogszabály bevezeti az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi fogalmát, ebbe a körbe tartozik majd a háztartási munka, az idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka. A kiskönyv helyett életbe lépő, az internetről is letölthető blanketta szerződés egyszerűsíti az adminisztrációt.

A munkaügyi kirendeltségeken is beszerezhető egyszerűsített blanketta szerződést 5 napon túli foglalkoztatás esetén kell kitölteni, ezentúl ez rögzíti a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyt. Az 5 nap alatti foglalkoztatási szándékot a módosítás értelmében interneten vagy részben telefonon kell bejelenteni, blanketta szerződésre nincs szükség.

A foglalkoztatási szándékot a munkavállalást megelőző napon, de legkésőbb a munka megkezdése előtt kell interneten az APEH felé bejelenteni a munkáltatóknak. Amennyiben a munkáltató 3 vagy annál kevesebb embert foglalkoztatna, akkor telefonon is bejelentheti a szándékát és sms-ben visszaigazolást kap a bejelentésről, így a munkaügyi ellenőrzésnél igazolni tudja a bejelentést. A központi ügyfél-tájékoztató központ a nap 24 órájában fogadja a telefonos bejelentéseket.

Az időbeli korlátozás csak a munkáltatóknál marad meg, a munkavállalókra vonatkozóan megszüntették, így az érintettek több jogszerző időt gyűjthetnek. A munkáltatóra vonatkozó időbeli korlátozás értelmében idénymunka esetén az azonos felek közötti folyamatos munkaviszony nem haladhatja meg a 31 napot, egy éven belül pedig a 90 napot. Alkalmi munkavégzés esetén azonos munkáltatónál egy év alatt legfeljebb 90 nap, egy hónapon belül 15 nap, egy héten belül pedig 5 nap az időbeli korlát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fő szabályként a nettó munkabér 40 %-át kell járulékként befizetni, a munkaadók a járulékot utólag, a havi bevallással fizethetik be a Magyar Államkincstárnak. A járulékokat elektronikusan kell bevallani, kivéve a háztartási és idénymunkát, mivel ezekben az esetekben választható az év végi, papír alapú bevallás is.

A minisztérium számításai szerint a papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forint megtakarítás érhető el a költségvetésben, ugyanakkor a telefonos munkaállomások üzemeltetési költsége évi 105 millió forintra becsülhető (amennyiben az összes bejelentés 10 %-a ezen a csatornán történik). A szabályok egyszerűsítésétől a munkaerőpiac tisztulását és a munkavállalók jogbiztonságának erősödését várják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem