3 °C Budapest

Így adóznak az alkalmi munkavállalók után az új rendszerben

Pénzcentrum
2009. október 2. 11:02

Az alkalmi foglalkoztatásra vonatkozó szabályozás egyszerűsítésének keretében megszűnik a papíralapú adminisztráció és az alkalmi munkavállalói kiskönyv, helyette úgynevezett blanketta szerződés lép életbe - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékozatójában.

Az új jogszabály bevezeti az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi fogalmát, ebbe a körbe tartozik majd a háztartási munka, az idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka. A kiskönyv helyett életbe lépő, az internetről is letölthető blanketta szerződés egyszerűsíti az adminisztrációt.

A munkaügyi kirendeltségeken is beszerezhető egyszerűsített blanketta szerződést 5 napon túli foglalkoztatás esetén kell kitölteni, ezentúl ez rögzíti a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyt. Az 5 nap alatti foglalkoztatási szándékot a módosítás értelmében interneten vagy részben telefonon kell bejelenteni, blanketta szerződésre nincs szükség.

A foglalkoztatási szándékot a munkavállalást megelőző napon, de legkésőbb a munka megkezdése előtt kell interneten az APEH felé bejelenteni a munkáltatóknak. Amennyiben a munkáltató 3 vagy annál kevesebb embert foglalkoztatna, akkor telefonon is bejelentheti a szándékát és sms-ben visszaigazolást kap a bejelentésről, így a munkaügyi ellenőrzésnél igazolni tudja a bejelentést. A központi ügyfél-tájékoztató központ a nap 24 órájában fogadja a telefonos bejelentéseket.

Az időbeli korlátozás csak a munkáltatóknál marad meg, a munkavállalókra vonatkozóan megszüntették, így az érintettek több jogszerző időt gyűjthetnek. A munkáltatóra vonatkozó időbeli korlátozás értelmében idénymunka esetén az azonos felek közötti folyamatos munkaviszony nem haladhatja meg a 31 napot, egy éven belül pedig a 90 napot. Alkalmi munkavégzés esetén azonos munkáltatónál egy év alatt legfeljebb 90 nap, egy hónapon belül 15 nap, egy héten belül pedig 5 nap az időbeli korlát.

Fő szabályként a nettó munkabér 40 %-át kell járulékként befizetni, a munkaadók a járulékot utólag, a havi bevallással fizethetik be a Magyar Államkincstárnak. A járulékokat elektronikusan kell bevallani, kivéve a háztartási és idénymunkát, mivel ezekben az esetekben választható az év végi, papír alapú bevallás is.

A minisztérium számításai szerint a papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forint megtakarítás érhető el a költségvetésben, ugyanakkor a telefonos munkaállomások üzemeltetési költsége évi 105 millió forintra becsülhető (amennyiben az összes bejelentés 10 %-a ezen a csatornán történik). A szabályok egyszerűsítésétől a munkaerőpiac tisztulását és a munkavállalók jogbiztonságának erősödését várják.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?