Soros György nyomdokain a botrányhős

2009. szeptember 23. 16:05

A pénzügyi szabályozás radikális reformjára továbbra is nagy szükség van, ennek jelentőségét nem csökkentették a kilábalás brit gazdaságban tapasztalható jelei - nyilatkozta Adair Turner, a Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságának (FSA) elnöke, aki nemrég attól vált hírhedté, hogy a brit bankrendszer túlméretezettségét hangsúlyozó Soros György nyomdokain járva kerek perec kijelentette: le kell építeni a szigetország túlburjánzott pénzügyi rendszerét. 2009.08.28 11:02 Bankárok helyett "dilisek" és "marxisták" lepik el Londont?

Turner szerint a globális pénzügyi rendszer kockázatainak értékelsével foglalkozó Financial Stability Board a G20-ak eheti, Pittsburgben megrendezésre kerülő csúcsán azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a bankok tőketartalék-képzésre használják fel profitjukat, és addig ne fizessenek osztalékot és alkalmazotti bónuszt, míg vissza nem térítették az állami segítséget - írja a Wall Street Journal.

Az FSA elnöke határozott véleményének adott hangot, mely szerint a “business as usual" gyakorlatához a legnagyobb vétek lenne visszatérni, és hogy nem szabad akkora kockázatot vállalni, hogy 10-20 év múlva ismét egy hasonló válságba süllyedjen a pénzügyi rendszer. “Radikális változásra van szükségünk"-tette hozzá.

Turner szerint a szabályozó hatóságok a jövőben szorosan figyelemmel követik majd, a bónuszokra félretett összegek nem veszélyeztetik-e a bankok tőkéjét. A bankok szükségességébe és hasznos társadalmi funcióba vetett bizalom helyreállítása nem azt jelenti, hogy a pénzintézeteknek fell kell függeszteniük kereskedési tevékenységüket - figyelmeztetett emellett, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a komplex termékekre előírt tőkekövetelményeken bizony szigorítani kell.

Óva intett attól is a bankvezéreket, hogy a brit gazdasági kilábalás jelei elhomályosítsák gondolkodásukat, és megfeledkezzenek arról, hogy a pénzügyi rendszer bizony súlyos reformokra szorul. Súlyos hibának nevezte, hogy a pénzügyi szervezetek olyan szolgáltatások iránt is keresletet teremtettek maguknak, amelyre nem is volt szükség. Ezért szerinte erősíteni kell a hagyományos banki szolgáltatások szerepét, amilyen a betétgyűjtés, az alacsony kockázatú hitelezés és a fizetési szolgáltatás.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?