Soros György nyomdokain a botrányhős

2009. szeptember 23. 16:05

A pénzügyi szabályozás radikális reformjára továbbra is nagy szükség van, ennek jelentőségét nem csökkentették a kilábalás brit gazdaságban tapasztalható jelei - nyilatkozta Adair Turner, a Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságának (FSA) elnöke, aki nemrég attól vált hírhedté, hogy a brit bankrendszer túlméretezettségét hangsúlyozó Soros György nyomdokain járva kerek perec kijelentette: le kell építeni a szigetország túlburjánzott pénzügyi rendszerét. 2009.08.28 11:02 Bankárok helyett "dilisek" és "marxisták" lepik el Londont?

Turner szerint a globális pénzügyi rendszer kockázatainak értékelsével foglalkozó Financial Stability Board a G20-ak eheti, Pittsburgben megrendezésre kerülő csúcsán azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a bankok tőketartalék-képzésre használják fel profitjukat, és addig ne fizessenek osztalékot és alkalmazotti bónuszt, míg vissza nem térítették az állami segítséget - írja a Wall Street Journal.

Az FSA elnöke határozott véleményének adott hangot, mely szerint a “business as usual" gyakorlatához a legnagyobb vétek lenne visszatérni, és hogy nem szabad akkora kockázatot vállalni, hogy 10-20 év múlva ismét egy hasonló válságba süllyedjen a pénzügyi rendszer. “Radikális változásra van szükségünk"-tette hozzá.

Turner szerint a szabályozó hatóságok a jövőben szorosan figyelemmel követik majd, a bónuszokra félretett összegek nem veszélyeztetik-e a bankok tőkéjét. A bankok szükségességébe és hasznos társadalmi funcióba vetett bizalom helyreállítása nem azt jelenti, hogy a pénzintézeteknek fell kell függeszteniük kereskedési tevékenységüket - figyelmeztetett emellett, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a komplex termékekre előírt tőkekövetelményeken bizony szigorítani kell.

Óva intett attól is a bankvezéreket, hogy a brit gazdasági kilábalás jelei elhomályosítsák gondolkodásukat, és megfeledkezzenek arról, hogy a pénzügyi rendszer bizony súlyos reformokra szorul. Súlyos hibának nevezte, hogy a pénzügyi szervezetek olyan szolgáltatások iránt is keresletet teremtettek maguknak, amelyre nem is volt szükség. Ezért szerinte erősíteni kell a hagyományos banki szolgáltatások szerepét, amilyen a betétgyűjtés, az alacsony kockázatú hitelezés és a fizetési szolgáltatás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16