5 °C Budapest

A PSZÁF figyel a fogyasztókra!

Pénzcentrum
2009. március 23. 11:15

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008-ban is a fogyasztók érdekeit védte a tisztességes piaci magatartás biztosításával, a pénzügyi piacok fogyasztóvédelmi szempontú figyelésével, vizsgálatával, a fogyasztók tájékoztatásával, a pénzügyi kultúra fejlesztésével, a panaszkezeléssel, a szabálytalan piaci tevékenységek feltárásával, szankcionálásával.

A PSZÁF folyamatosan figyelemmel kíséri a devizahitelesek terheinek mérséklését célzó, pénzügyminisztériumi és banki megállapodások megvalósulását, figyeli a hirdetéseket, kiemelten a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások (illetve azok ügynökeinek) hirdetési tevékenységét, hogy az megfelel-e a szabályoknak. A PSZÁF 49 pénzügyi szervezet panaszkezelési tevékenységét vizsgálta 2008-ban, a tapasztalatokról hamarosan ajánlást ad ki.

A Felügyelet felmérést indított a hitelintézetek által alkalmazott általános szerződési feltételek egyoldalú módosításának gyakorlatáról. A tapasztaltak alapján a PSZÁF jogszabály-módosítást kezdeményezett.

A Felügyelet helyszíni ellenőrzést tartott a karácsony előtti áru-hitelnyújtási gyakorlatról, mely illeszkedett a Kormány "Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrző programjához". A témavizsgálat megállapította, hogy valamennyi vizsgált áruhitelezési ponton a hitel-visszafizetési képességet megfelelően ellenőrizték, az ügyfeleket nem bíztatták anyagi lehetőségeiket meghaladó hitelfelvételre, és megkövetelték a hirdetményekben előírt összes feltétel fennállásának igazolását.

A PSZÁF 2008 őszén jelentette meg az első Braille írással készült pénzügyi kiadványt a vakok- és gyengén-látók számára, amely többek között az alapvető pénzügyi szolgáltatásokról tartalmazott hasznos információkat.

A pénzügyi ismeretek terjesztése céljával a PSZÁF több pályázatot is meghirdetett:

- A középiskolai tanárok pénzügyi-gazdasági ismereteinek fejlesztése érdekében, "a pénzügyi ismeretek oktatása a 9-12. évfolyamon tanító tanárok továbbképzésében" címen kiírt pályázat magába foglalja az oktatóanyag elkészítését, annak akkreditálását, valamint 250 pedagógus ingyenes képzését.

- Az "Internet biztonsági és internetbanki oktatóprogram-modell" elnevezésű pályázat eredményeképpen középiskolás tanulók internetbanki felhasználóként ismerkedhetnek meg a banki műveletekkel és a kapcsolódó biztonsági elemekkel.

A lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztése érdekében összefogott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a PSZÁF, így készült például a pesti és vidéki Est lapokban rendszeresen megjelenő pénziránytű cikksorozat is. A Felügyelet közösen a Miniszterelnöki Hivatallal, az MNB-vel, a GVH-val és a Bankszövetséggel nagy példányszámú lapok pénzügyi mellékleteinek elkészítéséhez nyújtott anyagi és szakmai támogatást (pl. Nők Lapja, Meglepetés című hetilapok).

A PSZÁF sok hasznos, fogyasztók eligazodását segítő tájékoztatót jelentetett meg honlapján (www.pszaf.hu):

- A pénzügyi válság hatására, a Felügyelet ügyfélszolgálatán megnövekedett a betétek és befektetések biztosítottságára vonatkozó személyes és telefonos érdeklődések száma. A Felügyelet összegyűjtötte internetes honlapján "A betétek biztonsága" címen a leggyakrabban előforduló kérdéseket és arra adott válaszokat.

- A Felügyelet frissítette a devizahitelekről szóló kiadványát, és elkészítette a betétvédelemről szóló brosúrát. E kiadványok - melyek a Felügyelet honlapján megtalálhatóak - nyomtatott formában is megjelentek, és hitelintézeteknél, fogyasztóvédelmi szervezeteknél, békéltető testületeknél, illetve a PSZÁF Ügyfélszolgálatán lehet hozzájutni.

- A Felügyelet folyamatosan aktualizálta honlapján a különböző pénzügyi szolgáltatásokat, termékeket bemutató összehasonlító táblázatokat, és elkészítette a Start-számlákat ("babakötvény"), valamint az Adósságrendező hiteleket bemutató új táblázatokat, tájékoztatókat.

- A Felügyelet a jogszabályváltozásokkal összhangban aktualizálta honlapján a teljes hiteldíj mutatóról szóló tájékoztatóját, illetve új tájékoztatót jelentetett meg az egységesített betéti kamatláb mutatóról.

- 2008 márciusában a nyugdíj- és járadékszolgáltatásokról indított tájékoztatási akciót, amelynek keretében a honlapon teljes körű áttekintést adott a magánnyugdíj-, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj célú járadékok, illetve a lakásért életjáradék termékekről és az azokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

- A Felügyelet internetes honlapján kialakította a "MÁV-ÁBE információk" menüpontot, ahol a Biztosítóval kapcsolatos fontos dokumentumokat, tudnivalókat jelenítette meg.

- 2008. szeptember 1-től életbe lépett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló új jogszabály, erről és a Felügyelet panaszkezelési eljárásában bekövetkezett változásokról külön tájékoztatót adott ki a PSZÁF.

- Tavaly ősszel az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló kampányhoz igazodva frissítette tematikus honlapját.

- A karácsonyi fogyasztási hitelekkel kapcsolatos fokozott érdeklődés következtében aktualizálta a Fókuszban a fogyasztási hitelek című internetes oldal tartalmát. A Felügyelet 2008 novemberében vezetői körlevéllel hívta fel a hitelintézetek és fogyasztási hiteleket kínáló pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, és fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára. Emellett a Felügyelet a fogyasztók figyelmét is felhívta a honlapján közzétett tájékoztatójában, hogy megfontoltan költekezzenek az ünnepek előtt, és a karácsonyi bevásárlás miatt ne sodorják magukat túlzott adósságokba.

A fogyasztóvédelemi szabályok fokozott betartása érdekében fontos lépés volt, hogy tavaly ősz óta a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Felügyelet szorosan együttműködik.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?