7 °C Budapest

A PSZÁF figyel a fogyasztókra!

Pénzcentrum
2009. március 23. 11:15

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008-ban is a fogyasztók érdekeit védte a tisztességes piaci magatartás biztosításával, a pénzügyi piacok fogyasztóvédelmi szempontú figyelésével, vizsgálatával, a fogyasztók tájékoztatásával, a pénzügyi kultúra fejlesztésével, a panaszkezeléssel, a szabálytalan piaci tevékenységek feltárásával, szankcionálásával.

A PSZÁF folyamatosan figyelemmel kíséri a devizahitelesek terheinek mérséklését célzó, pénzügyminisztériumi és banki megállapodások megvalósulását, figyeli a hirdetéseket, kiemelten a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások (illetve azok ügynökeinek) hirdetési tevékenységét, hogy az megfelel-e a szabályoknak. A PSZÁF 49 pénzügyi szervezet panaszkezelési tevékenységét vizsgálta 2008-ban, a tapasztalatokról hamarosan ajánlást ad ki.

A Felügyelet felmérést indított a hitelintézetek által alkalmazott általános szerződési feltételek egyoldalú módosításának gyakorlatáról. A tapasztaltak alapján a PSZÁF jogszabály-módosítást kezdeményezett.

A Felügyelet helyszíni ellenőrzést tartott a karácsony előtti áru-hitelnyújtási gyakorlatról, mely illeszkedett a Kormány "Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrző programjához". A témavizsgálat megállapította, hogy valamennyi vizsgált áruhitelezési ponton a hitel-visszafizetési képességet megfelelően ellenőrizték, az ügyfeleket nem bíztatták anyagi lehetőségeiket meghaladó hitelfelvételre, és megkövetelték a hirdetményekben előírt összes feltétel fennállásának igazolását.

A PSZÁF 2008 őszén jelentette meg az első Braille írással készült pénzügyi kiadványt a vakok- és gyengén-látók számára, amely többek között az alapvető pénzügyi szolgáltatásokról tartalmazott hasznos információkat.

A pénzügyi ismeretek terjesztése céljával a PSZÁF több pályázatot is meghirdetett:

- A középiskolai tanárok pénzügyi-gazdasági ismereteinek fejlesztése érdekében, "a pénzügyi ismeretek oktatása a 9-12. évfolyamon tanító tanárok továbbképzésében" címen kiírt pályázat magába foglalja az oktatóanyag elkészítését, annak akkreditálását, valamint 250 pedagógus ingyenes képzését.

- Az "Internet biztonsági és internetbanki oktatóprogram-modell" elnevezésű pályázat eredményeképpen középiskolás tanulók internetbanki felhasználóként ismerkedhetnek meg a banki műveletekkel és a kapcsolódó biztonsági elemekkel.

A lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztése érdekében összefogott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a PSZÁF, így készült például a pesti és vidéki Est lapokban rendszeresen megjelenő pénziránytű cikksorozat is. A Felügyelet közösen a Miniszterelnöki Hivatallal, az MNB-vel, a GVH-val és a Bankszövetséggel nagy példányszámú lapok pénzügyi mellékleteinek elkészítéséhez nyújtott anyagi és szakmai támogatást (pl. Nők Lapja, Meglepetés című hetilapok).

A PSZÁF sok hasznos, fogyasztók eligazodását segítő tájékoztatót jelentetett meg honlapján (www.pszaf.hu):

- A pénzügyi válság hatására, a Felügyelet ügyfélszolgálatán megnövekedett a betétek és befektetések biztosítottságára vonatkozó személyes és telefonos érdeklődések száma. A Felügyelet összegyűjtötte internetes honlapján "A betétek biztonsága" címen a leggyakrabban előforduló kérdéseket és arra adott válaszokat.

- A Felügyelet frissítette a devizahitelekről szóló kiadványát, és elkészítette a betétvédelemről szóló brosúrát. E kiadványok - melyek a Felügyelet honlapján megtalálhatóak - nyomtatott formában is megjelentek, és hitelintézeteknél, fogyasztóvédelmi szervezeteknél, békéltető testületeknél, illetve a PSZÁF Ügyfélszolgálatán lehet hozzájutni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- A Felügyelet folyamatosan aktualizálta honlapján a különböző pénzügyi szolgáltatásokat, termékeket bemutató összehasonlító táblázatokat, és elkészítette a Start-számlákat ("babakötvény"), valamint az Adósságrendező hiteleket bemutató új táblázatokat, tájékoztatókat.

- A Felügyelet a jogszabályváltozásokkal összhangban aktualizálta honlapján a teljes hiteldíj mutatóról szóló tájékoztatóját, illetve új tájékoztatót jelentetett meg az egységesített betéti kamatláb mutatóról.

- 2008 márciusában a nyugdíj- és járadékszolgáltatásokról indított tájékoztatási akciót, amelynek keretében a honlapon teljes körű áttekintést adott a magánnyugdíj-, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj célú járadékok, illetve a lakásért életjáradék termékekről és az azokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

- A Felügyelet internetes honlapján kialakította a "MÁV-ÁBE információk" menüpontot, ahol a Biztosítóval kapcsolatos fontos dokumentumokat, tudnivalókat jelenítette meg.

- 2008. szeptember 1-től életbe lépett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló új jogszabály, erről és a Felügyelet panaszkezelési eljárásában bekövetkezett változásokról külön tájékoztatót adott ki a PSZÁF.

- Tavaly ősszel az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló kampányhoz igazodva frissítette tematikus honlapját.

- A karácsonyi fogyasztási hitelekkel kapcsolatos fokozott érdeklődés következtében aktualizálta a Fókuszban a fogyasztási hitelek című internetes oldal tartalmát. A Felügyelet 2008 novemberében vezetői körlevéllel hívta fel a hitelintézetek és fogyasztási hiteleket kínáló pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, és fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára. Emellett a Felügyelet a fogyasztók figyelmét is felhívta a honlapján közzétett tájékoztatójában, hogy megfontoltan költekezzenek az ünnepek előtt, és a karácsonyi bevásárlás miatt ne sodorják magukat túlzott adósságokba.

A fogyasztóvédelemi szabályok fokozott betartása érdekében fontos lépés volt, hogy tavaly ősz óta a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Felügyelet szorosan együttműködik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm