A bioélelmiszer a válságnak is ellenáll

Pénzcentrum
2009. augusztus 31. 10:17

A válság ellenére a legtöbb országban nem csökkent a bio jelzővel ellátott élelmiszerek iránti kereslet - állítják piackutatók. Itthon azonban a kereskedők szerint megállt a növekedés - írja a Népszabadság.

Máshogy látja a helyzetet a nemzetközi ellenőrzési joggal felruházott Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. ügyvezetője, Roszik Péter, aki szerint töretlen itthon a bioélelmiszerek vásárlói számának növekedése.

Európa vezető "bioállamaiban" az utóbbi években évente 20-30 százalékkal gyarapodott a fogyasztás, de nálunk is közel 10 százalékos volt a vevőkörbővülés. Van is hova növekedni, hiszen a biotermékek részesedése a hazai fogyasztásban egyelőre alig fél százalékra tehető.

Magyarországon 120 ezer hektáron, a termőterület két százalékán termesztenek bioélelmiszert, azonban a terület növekedése megállt, mivel a a biotermesztőknek szóló támogatási program kifutott, márpedig a biotermesztésre való átállás az első években igen költséges.

Az idén az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében induló pályázatok segítik az ökogazdálkodókat.

Az itthon termelt biotermények 70-80 százalékát külföldön adják el, amit az importáló ország legtöbbször feldolgoz, és jelentős haszonnal hoz forgalomba.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?