17 °C Budapest

Egymás után dőlnek be az építőipari cégek

2009. augusztus 25. 16:32

Bár a KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége. Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ez lényegében megegyezik a tavasszal mért havi értékekkel - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

"Az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást: júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak. Tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról beszélhetünk.

Hasonló jelenséget tapasztalunk a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg. A növekedés itt 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékos növekedéssel. "Bár a végelszámolásokat nem tekintjük fizetésképtelenségi eseménynek, annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is - állítja az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte júliusban folytatódott a tendencia, miszerint mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ez pedig előrevetíti, hogy egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő - véli az Opten igazgatója.

Júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ez 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3028 új céggel gyarapodott az ágazat, míg tavaly hét hónap alatt 4333 új bejegyzést regisztráltak, így a visszaesés 30 százalékos.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 11:47
Románia és Bulgária után itthon is elindult a Rejoy, ami használt telefonokat árul garanciával. A te...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 10:27
Az október elsejétl bevezetend munkarendet öt hónapon át tesztelik, és nem kötelez a dolgozók számár...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?