28 °C Budapest

Egymás után dőlnek be az építőipari cégek

2009. augusztus 25. 16:32

Bár a KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége. Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ez lényegében megegyezik a tavasszal mért havi értékekkel - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

"Az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást: júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak. Tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról beszélhetünk.

Hasonló jelenséget tapasztalunk a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg. A növekedés itt 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékos növekedéssel. "Bár a végelszámolásokat nem tekintjük fizetésképtelenségi eseménynek, annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is - állítja az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte júliusban folytatódott a tendencia, miszerint mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ez pedig előrevetíti, hogy egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő - véli az Opten igazgatója.

Júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ez 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3028 új céggel gyarapodott az ágazat, míg tavaly hét hónap alatt 4333 új bejegyzést regisztráltak, így a visszaesés 30 százalékos.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?