1 °C Budapest

Egymás után dőlnek be az építőipari cégek

2009. augusztus 25. 16:32

Bár a KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége. Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ez lényegében megegyezik a tavasszal mért havi értékekkel - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

"Az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást: júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak. Tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról beszélhetünk.

Hasonló jelenséget tapasztalunk a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg. A növekedés itt 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékos növekedéssel. "Bár a végelszámolásokat nem tekintjük fizetésképtelenségi eseménynek, annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is - állítja az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte júliusban folytatódott a tendencia, miszerint mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ez pedig előrevetíti, hogy egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő - véli az Opten igazgatója.

Júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ez 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3028 új céggel gyarapodott az ágazat, míg tavaly hét hónap alatt 4333 új bejegyzést regisztráltak, így a visszaesés 30 százalékos.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem