Válságban tisztul az építőipar

2009. július 20. 14:32

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly ilyenkor még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett. A felszámolások száma az első félévben 22 %-kal emelkedett, miközben soha nem látott módon csökken az új cégek száma az ágazatban.

Amire eddig nem volt még példa, az a válság hatására most bekövetkezett: 2009 első felében lényegesen kevesebb céget alapítottak Magyarországon az építőiparban, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, a visszaesés 45 %-os.

"A tisztulás jelei mutatkoznak egy olyan ágazatban, amelyet egyébként csaknem minden más szektornál jobban sújt a válság" - értékelte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint kedvező jel, hogy az ágazatban lényegesen gyorsabb ütemben nő a végelszámolások száma, mint felszámolásoké, ami azt jelenti, hogy egyre több az olyan tulajdonos, aki tisztességesen szeretné lezárni cége pályafutását, a becsukott cégek helyén pedig nem szaporodnak gombamód az új vállalkozások.

Az adatok alátámasztják az igazgató helyzetértékelését. Amíg 2008-ban még minden felszámolással vagy végelszámolással megszűnő cég helyén több mint 1,8 új vállalkozás alakult az ágazatban, addig idén az első félévben már csaknem egészen egy cég lépett a távozók helyére. "Talán furcsán hangzik, de miközben az ágazat szenved a válságtól, halvány reménysugár nyílt arra, hogy valamiféle konszolidáció menjen végbe az Európában egyedülállóan szétaprózódott tulajdonosi szerkezetben" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés itt 22 %. Ezen belül a második negyedévben lényegesen nagyobb mértékben - 30 %-kal - nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy az ágazat hányattatásainak még nincs vége, a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly az év első felében 663 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg idén már 1006 cég végelszámolása indult meg, vagyis a növekedés ezen a területen több mint 50 %-os. Itt is igaz, hogy a tendencia negyedévről negyedévre emelkedik - a második negyedévben már 64 % volt, ám ezt a szakértők éppen az ágazat megtisztulása miatt nem tekintik akkora problémának, mint a felszámolások gyors növekedését.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem