Válságban tisztul az építőipar

2009. július 20. 14:32

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly ilyenkor még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett. A felszámolások száma az első félévben 22 %-kal emelkedett, miközben soha nem látott módon csökken az új cégek száma az ágazatban.

Amire eddig nem volt még példa, az a válság hatására most bekövetkezett: 2009 első felében lényegesen kevesebb céget alapítottak Magyarországon az építőiparban, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, a visszaesés 45 %-os.

"A tisztulás jelei mutatkoznak egy olyan ágazatban, amelyet egyébként csaknem minden más szektornál jobban sújt a válság" - értékelte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint kedvező jel, hogy az ágazatban lényegesen gyorsabb ütemben nő a végelszámolások száma, mint felszámolásoké, ami azt jelenti, hogy egyre több az olyan tulajdonos, aki tisztességesen szeretné lezárni cége pályafutását, a becsukott cégek helyén pedig nem szaporodnak gombamód az új vállalkozások.

Az adatok alátámasztják az igazgató helyzetértékelését. Amíg 2008-ban még minden felszámolással vagy végelszámolással megszűnő cég helyén több mint 1,8 új vállalkozás alakult az ágazatban, addig idén az első félévben már csaknem egészen egy cég lépett a távozók helyére. "Talán furcsán hangzik, de miközben az ágazat szenved a válságtól, halvány reménysugár nyílt arra, hogy valamiféle konszolidáció menjen végbe az Európában egyedülállóan szétaprózódott tulajdonosi szerkezetben" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés itt 22 %. Ezen belül a második negyedévben lényegesen nagyobb mértékben - 30 %-kal - nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy az ágazat hányattatásainak még nincs vége, a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly az év első felében 663 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg idén már 1006 cég végelszámolása indult meg, vagyis a növekedés ezen a területen több mint 50 %-os. Itt is igaz, hogy a tendencia negyedévről negyedévre emelkedik - a második negyedévben már 64 % volt, ám ezt a szakértők éppen az ágazat megtisztulása miatt nem tekintik akkora problémának, mint a felszámolások gyors növekedését.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?