7 °C Budapest

Válságban tisztul az építőipar

2009. július 20. 14:32

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly ilyenkor még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett. A felszámolások száma az első félévben 22 %-kal emelkedett, miközben soha nem látott módon csökken az új cégek száma az ágazatban.

Amire eddig nem volt még példa, az a válság hatására most bekövetkezett: 2009 első felében lényegesen kevesebb céget alapítottak Magyarországon az építőiparban, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, a visszaesés 45 %-os.

"A tisztulás jelei mutatkoznak egy olyan ágazatban, amelyet egyébként csaknem minden más szektornál jobban sújt a válság" - értékelte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint kedvező jel, hogy az ágazatban lényegesen gyorsabb ütemben nő a végelszámolások száma, mint felszámolásoké, ami azt jelenti, hogy egyre több az olyan tulajdonos, aki tisztességesen szeretné lezárni cége pályafutását, a becsukott cégek helyén pedig nem szaporodnak gombamód az új vállalkozások.

Az adatok alátámasztják az igazgató helyzetértékelését. Amíg 2008-ban még minden felszámolással vagy végelszámolással megszűnő cég helyén több mint 1,8 új vállalkozás alakult az ágazatban, addig idén az első félévben már csaknem egészen egy cég lépett a távozók helyére. "Talán furcsán hangzik, de miközben az ágazat szenved a válságtól, halvány reménysugár nyílt arra, hogy valamiféle konszolidáció menjen végbe az Európában egyedülállóan szétaprózódott tulajdonosi szerkezetben" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés itt 22 %. Ezen belül a második negyedévben lényegesen nagyobb mértékben - 30 %-kal - nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy az ágazat hányattatásainak még nincs vége, a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly az év első felében 663 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg idén már 1006 cég végelszámolása indult meg, vagyis a növekedés ezen a területen több mint 50 %-os. Itt is igaz, hogy a tendencia negyedévről negyedévre emelkedik - a második negyedévben már 64 % volt, ám ezt a szakértők éppen az ágazat megtisztulása miatt nem tekintik akkora problémának, mint a felszámolások gyors növekedését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem