4 °C Budapest

Rettegnek a németek: 22 év óta először csökkennek az árak

2009. augusztus 12. 15:02

Évtizedek óta először fordult elő, hogy csökkenést mutatott a német fogyasztói árindex. Egyes elemzők a deflációt egy elnyúló recesszió jeleként értelmezik, mások csak átmeneti jelenségnek tartják az árszínvonal csökkenést.

A német statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban mintegy fél százalékkal csökkentek az árak az előző év hasonló időszakához képest, amire utoljára 1987. márciusában volt példa, közvetlenül a ország újraegyesítése előtt - írja a német Spiegel magazin.

Eközben a nagyker árak is csökkenést mutattak, méghozzá 10,6 százalékot júliusban, éves összevetésben, ami a legnagyobb esés 1986 óta, mióta adatgyűjtést végeznek.

A vártnál nagyobb áresést több tényező magyarázza, például a nyersolaj árának elmúlt évben tapasztalt megfeleződése, csakúgy mint 1987-ben, mikor utoljára tapasztaltak Németországban deflációt.

Eközben az élelmiszerárak is csökkentek, ami tavaly még történelmi csúcsokat döntögetett. Persze a válság is magyarázatot ad az áresésre, hiszen az áruk és szolgáltatások túlkínálata, a hitelválság, az egyre romló foglalkoztatási adatok, a csökkenő gazdasági növekedés mind lefelé nyomják az árakat.

A tartós árcsökkenés márpedig veszélyes tud lenni: mivel a vállalatoknak a csökkenő profitkilátásokra nincs más válaszuk, mint a termelés csökkentése, így a foglalkoztatottság tovább csökken, a lakosság elkölthető jövedelme is megcsappan, és mint látjuk, vagyis előáll egy lefelé tartó spirál, ami ráadásul a recessziót is csak tovább erősíti.

Sajnos a német defláció nem csak a németeket érinti kellemetlenül, hiszen az euró árfolyamára is komoly hatással van. Mivel Németország gazdasága a legnagyobb az eurózónán belül, az ottani inflációs adatok jelentősen befolyásolták a valutaárfolyamot, gyengítették a dollárral és a fonttal szemben is.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?