19 °C Budapest

Rettegnek a németek: 22 év óta először csökkennek az árak

2009. augusztus 12. 15:02

Évtizedek óta először fordult elő, hogy csökkenést mutatott a német fogyasztói árindex. Egyes elemzők a deflációt egy elnyúló recesszió jeleként értelmezik, mások csak átmeneti jelenségnek tartják az árszínvonal csökkenést.

A német statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban mintegy fél százalékkal csökkentek az árak az előző év hasonló időszakához képest, amire utoljára 1987. márciusában volt példa, közvetlenül a ország újraegyesítése előtt - írja a német Spiegel magazin.

Eközben a nagyker árak is csökkenést mutattak, méghozzá 10,6 százalékot júliusban, éves összevetésben, ami a legnagyobb esés 1986 óta, mióta adatgyűjtést végeznek.

A vártnál nagyobb áresést több tényező magyarázza, például a nyersolaj árának elmúlt évben tapasztalt megfeleződése, csakúgy mint 1987-ben, mikor utoljára tapasztaltak Németországban deflációt.

Eközben az élelmiszerárak is csökkentek, ami tavaly még történelmi csúcsokat döntögetett. Persze a válság is magyarázatot ad az áresésre, hiszen az áruk és szolgáltatások túlkínálata, a hitelválság, az egyre romló foglalkoztatási adatok, a csökkenő gazdasági növekedés mind lefelé nyomják az árakat.

A tartós árcsökkenés márpedig veszélyes tud lenni: mivel a vállalatoknak a csökkenő profitkilátásokra nincs más válaszuk, mint a termelés csökkentése, így a foglalkoztatottság tovább csökken, a lakosság elkölthető jövedelme is megcsappan, és mint látjuk, vagyis előáll egy lefelé tartó spirál, ami ráadásul a recessziót is csak tovább erősíti.

Sajnos a német defláció nem csak a németeket érinti kellemetlenül, hiszen az euró árfolyamára is komoly hatással van. Mivel Németország gazdasága a legnagyobb az eurózónán belül, az ottani inflációs adatok jelentősen befolyásolták a valutaárfolyamot, gyengítették a dollárral és a fonttal szemben is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?