20 °C Budapest

Bérlők lehetnek a bedőlt lakáshitelesekből?

Pénzcentrum
2009. május 12. 09:42

A Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Bankszövetség szakértői azon dolgoznak, hogyan lehetne a lakáshitelesek és a bankok számára is kedvező konstrukciót kidolgozni. Megoldásként felmerült a a saját tulajdonú lakás átmeneti bérlakássá, a hiteltörlesztés pedig bérleti díjjá alakítása. Molnár Csaba miniszter hétfőn bejelentette, hogy a lakáshitelesek törlesztési nehézségeinek megoldására van olyan elképzelés is, amely szerint bérleti konstrukcióval váltanák ki a hitelszerződéseket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kidolgozott egy "tulajdonos-bérlő-tulajdonos" elnevezésű programot, a felmondott ingatlanfedezetes hitelekkel kapcsolatos végrehajtásokra reagálva, amit a jogalkotónak már be is nyújtottak.

A program célja, hogy a bank ne adja el a hozzá került ingatlanfedezetet, hanem az átmenetileg bajba jutott adós bérlőként az ingatlanban maradhasson, és később, helyzete javulásával vissza tudja fizetni a hitelt.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta, hogy a PM már megkereste őket, hogy vizsgálják meg a devizahitel-adósok megsegítésére kötött megállapodás tapasztalatait, hogy eldönthessék, érdemes-e kiterjeszteni azt.

A bankszövetségnél úgy számolnak, hogy a mintegy 700 ezer lakáshitel kevesebb mint egy százaléka kerül végrehajtásra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is beszámítva - így 1,4 millió hitelről van szó - még kisebb a végrehajtások aránya. A főtitkár szerint a hatezres szám önmagában magas, mintegy két és félszerese az elmúlt évinek.

A devizában való törlesztésre a főtitkár szerint minimális a valós igény. Annak megfontolását, hogy a devizaalapú hiteleket devizában is megfizethessék az ügyfelek, a PSZÁF javasolta nemrég vezetői körlevelében, az ügyfelekre nehezedő terhek mérséklése érdekében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07