27 °C Budapest

Bérlők lehetnek a bedőlt lakáshitelesekből?

Pénzcentrum
2009. május 12. 09:42

A Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Bankszövetség szakértői azon dolgoznak, hogyan lehetne a lakáshitelesek és a bankok számára is kedvező konstrukciót kidolgozni. Megoldásként felmerült a a saját tulajdonú lakás átmeneti bérlakássá, a hiteltörlesztés pedig bérleti díjjá alakítása. Molnár Csaba miniszter hétfőn bejelentette, hogy a lakáshitelesek törlesztési nehézségeinek megoldására van olyan elképzelés is, amely szerint bérleti konstrukcióval váltanák ki a hitelszerződéseket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kidolgozott egy "tulajdonos-bérlő-tulajdonos" elnevezésű programot, a felmondott ingatlanfedezetes hitelekkel kapcsolatos végrehajtásokra reagálva, amit a jogalkotónak már be is nyújtottak.

A program célja, hogy a bank ne adja el a hozzá került ingatlanfedezetet, hanem az átmenetileg bajba jutott adós bérlőként az ingatlanban maradhasson, és később, helyzete javulásával vissza tudja fizetni a hitelt.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta, hogy a PM már megkereste őket, hogy vizsgálják meg a devizahitel-adósok megsegítésére kötött megállapodás tapasztalatait, hogy eldönthessék, érdemes-e kiterjeszteni azt.

A bankszövetségnél úgy számolnak, hogy a mintegy 700 ezer lakáshitel kevesebb mint egy százaléka kerül végrehajtásra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is beszámítva - így 1,4 millió hitelről van szó - még kisebb a végrehajtások aránya. A főtitkár szerint a hatezres szám önmagában magas, mintegy két és félszerese az elmúlt évinek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A devizában való törlesztésre a főtitkár szerint minimális a valós igény. Annak megfontolását, hogy a devizaalapú hiteleket devizában is megfizethessék az ügyfelek, a PSZÁF javasolta nemrég vezetői körlevelében, az ügyfelekre nehezedő terhek mérséklése érdekében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MEDIA1  |  2024. április 15. 12:18
Közel 15 év után már nem Suba János a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációért felelős igazga...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Holdblog  |  2024. április 15. 09:39
Sajnos a 21. században ismét a háborúk idejét éljük, egyes vélemények szerint a harmadik világháború...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem