-2 °C Budapest

Lakásárverezés futószalagon: már itthon is megindult a lavina!

Pénzcentrum
2009. április 16. 10:00

Az idén egyetlen hónap alatt több ingatlant árvereztek el, mint tavaly összesen. A civil szervezetek gyors reagálású önvédelmi egységek felállítását, illetve a bedőlt hitelesek ingatlanjainak szociális bérlakássá alakítását javasolják.

A az ingatlanárverések lebonyolításával foglalkozó Creditexpress Magyarország Kft. legutóbb Angyalföldön tartott licitet. Almási Krisztián, a cég árverési csoportjának vezetője elmondat: igyekeznek minél nagyobb publicitást adni az eseménynek, hiszen az adós és a megbízó közös érdekét szolgálja ez, mivel több licitáló magasabbra srófolja az eladási árat.

A Creditexpressnél nincs licitlejtés, vagyis az ingatlanok csak a pénzintézet által meghatározott kikiáltási áron, illetve a fölött értékesíthetők. A kikiáltási ár többnyire a forgalmi érték 60-80 százaléka. Ha az ingatlan nem kel el az első fordulón, akkor még két árverésen van lehetősége erre, ha azokon sem sikerül értékesíteni, akkor a zálogbiztosíték visszakerül a hitelt folyósító bankhoz, amely végső lépésként bírósági végrehajtást kér.

Ekkor ugyan az ingatlan bármennyiért eladható, de drágább és hosszadalmasabb a procedúra magáncégek szervezte árveréseknél.

Az árverésekre a hitelszerződés felmondása után két-három hónappal kerül sor, de az adósnak a licit megkezdéséig módja van a folyamat leállítására. A Creditexpressnél legutóbb ez azt jelentette, hogy a meghirdetett 69 ingatlanból a licit napjára 51 maradt, a többi tulajdonosa ugyanis lépéseket tett az adósság rendezésére.

A vevői oldal azonban nem olyan pezsgő, az említett árverésen csak két ingatlan kelt el: a 46 négyzetméteres ceglédi téglalakás 4,4 millió forintos kikiáltási áron kel el, a 71 négyzetméteres budafoki családi házra viszont ketten is licitáltak, 12,2 millióra pörgetve föl a 9,3 millió forintos induló árat.

Az alacsony érdeklődés oka lehet az is, hogy az adós az árverési jegyzőkönyv nyomán született adásvételi szerződés megkötéséig bármikor kiegyenlítheti a tartozását, pert indíthat a banki eljárást kifogásolva, illetve vitathatja a pénzintézet elszámolását. És a birtokba vétel kellemetlenségei is az új tulajdonosra várnak, vagyis neki kell kilakoltatni a korábbi tulajdonost. A bírósági végrehajtástól eltérően a magánárveréseken ugyanis tulajdonjogot vesznek - birtokjogot nem - mondja dr. Tóth Gábor ügyvéd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Banki Hitel Károsultak Egyesületének elnöke, Lénárd Mariann szerint a bankok egyáltalán nem türelmesek az adóssal szemben, a valóság a bajbajutottak zaklatása, a tárgyalási kezdeményezések visszautasítása, a szerződések gyors felmondása.

A kilakoltatottakkal szemben az egyesület általában megpróbál birtokvédelmet kérni a helyi jegyzőtől, de ritkán jár sikerrel. Az egyesület azt javasolja a bankoknak, hogy az árverésre szánt ingatlanokat tartsák saját tulajdonban, így az eredeti tulajdonos szociális bérlakásként visszabérelhetné korábbi otthonát, a bank pedig bevételhez juthatna. Ahosszú távú megoldást úgyis a bérlakásállomány növelése jelenti, hiszen a lakosság jelentős százaléka a válság múltával sem tud saját lakást venni, illetve fenntartani.

Sajnost a helyezet szakértők szerint csak rosszabbodni fog, ez még csak a jéghegy csúcsa. Orbán Róbert, az Árverező Ház Zrt. vezérigazgatója szerint nyárra a megingott adósok utolsó tartalékai is elpárolognak, így egyre nagyobb rész válik láthatóvá a lakossági adóssághegyből. Pedig már most is több lakást hirdetnek meg az árveréseken havonta, mint tavaly egész évben.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem