21 °C Budapest

Ünneprontó! Fészekből egérlyukba kényszerülnek az elkenődött lakásvásárlók!

Pénzcentrum
2008. december 22. 05:40

Még idén vegyek lakást, vagy elhalasszam a vásárlást a következő évre? Jogosult vagyok egyáltalán még lakáshitelre, ha igen milyen feltételekkel? Mennyi hitelt kaphatok és egyáltalán mekkora lakást nézzek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a vásárlókban a lakáskeresés előtt. A korábbi piaci kimutatásokkal ellentétben az év végére átalakulóban van a kereslet, jövőre pedig újra a kisebb lakások kerülhetnek az érdeklődés középpontjába.

A lakáspiac elemzése során néhány hónappal ezelőtt még arról számolhattunk be, hogy bár csökkent az építési engedélyek száma, a megvalósuló projektek lakásainak átlagos alapterülete növekszik. Az elmúlt két évben megcsappant az újépítésű garzon- és másfél szobás lakások népszerűsége és helyettük az egy egész plusz két félszobás, valamint a két egész plusz egy félszobás lakások vették át a főszerepet.

A projektek finanszírozása teljesen megváltozott. Nem sokkal ezelőtt még egymás alá licitáltak a bankok, hogy - részben a további ügyfelszerzés reményében - finanszírozzanak egy-egy társasházi beruházást, napjainkban sok fejlesztő viszont hiába kopogtat a hitelintézetek ajtaján. A kockázati tényezők hatására szigorodtak a feltételek, a fejlesztők a forráshiány mellett eladási gondokkal is küzdenek.

Korábban a kedvező hitellehetőségek hatására felbátorodott beruházók fokozatosan növelték a lakások átlagos alapterületét, az alacsony kamatozású lakossági hitelek és az önerő nélküli lakáslízing pedig folyamatos és stabil felvevőpiacot biztosított. A vevők megfelelő jövedelem esetén különösebb nehézségek nélkül akár a teljes vételárral megegyező összegű hitelhez jutottak, ennek következtében nem sokat hezitáltak, amikor belevágtak a lakásvásárlásba.

A pénzügyi környezet változásával a beruházói oldal egyre súlyosabb gondokkal találta szemben magát, a megszigorított feltételek és a hitelkonstrukciók szűkítése a vásárlások elhalasztására kényszerítette a potenciális vásárlók jó részét.

Az építőiparnak ugyanakkor nem könnyű azonnal alkalmazkodni a megváltozott piaci igényekhez. Néhány évvel ezelőtt szintén a kislakások voltak a felkapottabbak, számos beruházó ennek megfelelően alakította ki a következő projektek lakáskínálatát. Mire ezek elérték, vagy meghaladták a szerkezetkész állapotot, a piac a három lakószobával rendelkező hajlékok felé fordult.

Nem kell attól tartani, hogy a piacon ragadt lakások sokáig árválkodnak majd üresen a lakóparkokban, előbb-utóbb mindegyik gazdára talál. Ami a beruházó szempontjából ilyen esetekben problémás lehet, azok a projekt értékesítésének elhúzódásából adódó veszteségek és a tőkeátcsoportosításból eredő többletköltségek.

A hitelpiaci szereplők több fórumon is arról számoltak be, hogy a törlesztőrészletek őszi szárnyalása sem vetette vissza a lakosság hitelfelvételi kedvét. A hitelintézetek azonban a magasabb önerővel és a hitelkamatok emelésével hamar letörték a töltény nélkül tüzelők szarvát. A finanszírozási lehetőségek szűkítése az olcsóbb lakások felé terelhetik az igénylőket, akik ennek következtében újra a kisebb lakások felé fordulhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Aki nem enged az igényeiből és azonos alapterületű lakást választ, az azonos hitelösszeget feltételezve megnövekedett havi törlesztési kötelezettségre számíthat. 2009-től a pénzintézetek szerint is az euró alapú igénylések felé tolódhat el a piac, ám ezeknek a konstrukcióknak több százalékponttal magasabb a hiteldíja, mint a válság előtt frankhiteleknek.

Egyre gyakrabban hallani a lakáspiacról olyan feszültséggel teli visszhangokat, melyek a már lefoglalózott, de a változások miatt visszamondott lakások körüli vitákról szólnak. A vásárlók között akadnak olyanok, akik az új feltételrendszernek nem felelnek meg, hitelképtelenné váltak és a befizetett önerő visszaszerzésére indítottak kilátástalannak tűnő harcot az eladóval.

Az adásvételi szerződésben rögzített foglalók sorsát a polgári törvénykönyv szabályozza, aminek traktusai szerint a már befizetett foglaló elvész, ha a vevő nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit és visszalép a lakásvásárlástól. Ilyen esetekben az eladó jóhiszemű hozzáállásán, illetve jóindulatán múlik, hogy részben, vagy egészben visszafizeti a bajba került vásárlók pénzét.

A 2009-es újlakás kínálat választ adhat arra a felvetésre, hogy a megváltozott piaci igényeknek megfelelően csökkennek-e az átlagos lakásméretek. A még tervezési fázisban lévő beruházások átfazonírozása mindenesetre megkezdődött, nem egyszerűsítik a tervezők dolgát a jövőre életbe lépő új építőipari szabályok sem.

A lakásvásárlásról lemaradt ügyfelek ugyanakkor élénkíthetik a bérlakás piacot, a hitelfelvétel miatti aggodalom helyett valószínűleg többen az albérletet választják.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem