22 °C Budapest

OTP Lakáslízing: ahol a költözés többé nem duma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2009. április 23. 05:55

Finanszírozás jelzálogjog nélkül Tavaszi lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáslízing akciót hirdet az OTP Bank és az OTP Lakáslízing, az akció időtartama 2009. április 20-tól 2009. május 31-ig tart, az akció keretében bármilyen forint, vagy euró alapú lakás- és jelzálog típusú hitelt, illetve lakáslízinget kedvező induló költséggel lehet igényelni. Az igényelt termékeknél egy ingatlanfedezet esetén nem kell megfizetni a hitelbiztosítéki értékmegállapítási díjat, továbbá a bank a hitelek mellé most energiatakarékos izzókészletet ad ajándékba. Az akció kapcsán Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgatót kérdeztük a lakáslízinget érintő legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be röviden az OTP Lakáslízinget az indulástól napjainkig!


Dr. Dunavölgyi Mária

Dr. Dunavölgyi Mária: Az OTP Lakáslízing Zrt. 2006 közepe óta az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonú leányvállalata. A lakáslízinget, mint terméket az OTP Lakáslízing vezette be a magyarországi piacra.

A versenytársak piaci megjelenése a termék megjelenése óta folyamatosnak mondható, de az OTP Lakáslízing Zrt. a kezdetek óta őrzi piacvezető pozícióját a lakossági lakáslízing piacon. A Lízingszövetség tavalyi statisztikái alapján az OTP Lakáslízing finanszírozott összeg szerinti piaci részesedése közel 60 %, a cég 2008 év végi állománya 29,9 milliárd Ft.

Fábry emberei reklámozzák az OTP-t - videó!

Pénzcentrum: Milyen nehézségeket kellett leküzdeni az indulás után? Hogyan sikerült elfogadtatni az új finanszírozási terméket a lakossággal?

Dr. Dunavölgyi Mária: A lakáslízing, mint termék leginkább egy hagyományos lakáshitelhez hasonlít, ennek megismertetésén és tudatosításán a mai napig sokat dolgozunk. A lakáslízing termék a lakáshitel azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig fenntartja magának, majd a tulajdonjog átszáll a lízingbevevő, illetve nyílt végű lízing esetén a lízingbevevő által megjelölt személy tulajdonába. Tehát míg lakáshitel esetén az elidegenítési és terhelési tilalom, addig lakáslízingnél a tulajdonjog a finanszírozó biztosítéka. A gyakorlatban a lakáslízing esetén is pontosan ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az adóst, mint egy hagyományos lakáshitelnél: a lakás bérbe adható, akár lízingátvállalással is eladható és elő- vagy végtörlesztésre is lehetőség van.

Pénzcentrum: Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket?

Dr. Dunavölgyi Mária: Esetleges nemfizetés esetén is hasonlóan járunk el, mint a bankok, tehát megfelelő feltételek mellett átmenetileg lehet csökkenteni vagy szüneteltetni a lízingdíj fizetést, illetve lízing átvállalással a lakás értékesíthető. Fontos kiemelni, hogy az OTP Lakáslízing is (a bankokhoz hasonlóan) a szerződés korai lezárásakor a lezárási díjakon kívül csak a fennálló tőketartozásra tart igényt, tehát az ingatlan esetleges értéknövekedéséből származó nyereség az ügyfelet illeti.

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum: Milyen célokat tűzött ki a cég a 2009-es évre vonatkozóan?

Dr. Dunavölgyi Mária: A 2009-es stratégiánk alapvetően más, mint eddig, hiszen nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott piaci helyzethez. Ez az év a korábbi évek intenzív bővülése után sokkal inkább a meglévő portfolió minőségének fenntartására koncentrál.

Kiket finanszíroz az OTP Lakáslízing? - törlesztőrészletek

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05