OTP Lakáslízing: ahol a költözés többé nem duma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2009. április 23. 05:55

Finanszírozás jelzálogjog nélkül Tavaszi lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáslízing akciót hirdet az OTP Bank és az OTP Lakáslízing, az akció időtartama 2009. április 20-tól 2009. május 31-ig tart, az akció keretében bármilyen forint, vagy euró alapú lakás- és jelzálog típusú hitelt, illetve lakáslízinget kedvező induló költséggel lehet igényelni. Az igényelt termékeknél egy ingatlanfedezet esetén nem kell megfizetni a hitelbiztosítéki értékmegállapítási díjat, továbbá a bank a hitelek mellé most energiatakarékos izzókészletet ad ajándékba. Az akció kapcsán Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgatót kérdeztük a lakáslízinget érintő legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be röviden az OTP Lakáslízinget az indulástól napjainkig!


Dr. Dunavölgyi Mária

Dr. Dunavölgyi Mária: Az OTP Lakáslízing Zrt. 2006 közepe óta az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonú leányvállalata. A lakáslízinget, mint terméket az OTP Lakáslízing vezette be a magyarországi piacra.

A versenytársak piaci megjelenése a termék megjelenése óta folyamatosnak mondható, de az OTP Lakáslízing Zrt. a kezdetek óta őrzi piacvezető pozícióját a lakossági lakáslízing piacon. A Lízingszövetség tavalyi statisztikái alapján az OTP Lakáslízing finanszírozott összeg szerinti piaci részesedése közel 60 %, a cég 2008 év végi állománya 29,9 milliárd Ft.

Fábry emberei reklámozzák az OTP-t - videó!

Pénzcentrum: Milyen nehézségeket kellett leküzdeni az indulás után? Hogyan sikerült elfogadtatni az új finanszírozási terméket a lakossággal?

Dr. Dunavölgyi Mária: A lakáslízing, mint termék leginkább egy hagyományos lakáshitelhez hasonlít, ennek megismertetésén és tudatosításán a mai napig sokat dolgozunk. A lakáslízing termék a lakáshitel azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig fenntartja magának, majd a tulajdonjog átszáll a lízingbevevő, illetve nyílt végű lízing esetén a lízingbevevő által megjelölt személy tulajdonába. Tehát míg lakáshitel esetén az elidegenítési és terhelési tilalom, addig lakáslízingnél a tulajdonjog a finanszírozó biztosítéka. A gyakorlatban a lakáslízing esetén is pontosan ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az adóst, mint egy hagyományos lakáshitelnél: a lakás bérbe adható, akár lízingátvállalással is eladható és elő- vagy végtörlesztésre is lehetőség van.

Pénzcentrum: Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Dunavölgyi Mária: Esetleges nemfizetés esetén is hasonlóan járunk el, mint a bankok, tehát megfelelő feltételek mellett átmenetileg lehet csökkenteni vagy szüneteltetni a lízingdíj fizetést, illetve lízing átvállalással a lakás értékesíthető. Fontos kiemelni, hogy az OTP Lakáslízing is (a bankokhoz hasonlóan) a szerződés korai lezárásakor a lezárási díjakon kívül csak a fennálló tőketartozásra tart igényt, tehát az ingatlan esetleges értéknövekedéséből származó nyereség az ügyfelet illeti.

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum: Milyen célokat tűzött ki a cég a 2009-es évre vonatkozóan?

Dr. Dunavölgyi Mária: A 2009-es stratégiánk alapvetően más, mint eddig, hiszen nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott piaci helyzethez. Ez az év a korábbi évek intenzív bővülése után sokkal inkább a meglévő portfolió minőségének fenntartására koncentrál.

Kiket finanszíroz az OTP Lakáslízing? - törlesztőrészletek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm