1 °C Budapest

OTP Lakáslízing: ahol a költözés többé nem duma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2009. április 23. 05:55

Finanszírozás jelzálogjog nélkül Tavaszi lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáslízing akciót hirdet az OTP Bank és az OTP Lakáslízing, az akció időtartama 2009. április 20-tól 2009. május 31-ig tart, az akció keretében bármilyen forint, vagy euró alapú lakás- és jelzálog típusú hitelt, illetve lakáslízinget kedvező induló költséggel lehet igényelni. Az igényelt termékeknél egy ingatlanfedezet esetén nem kell megfizetni a hitelbiztosítéki értékmegállapítási díjat, továbbá a bank a hitelek mellé most energiatakarékos izzókészletet ad ajándékba. Az akció kapcsán Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgatót kérdeztük a lakáslízinget érintő legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be röviden az OTP Lakáslízinget az indulástól napjainkig!


Dr. Dunavölgyi Mária

Dr. Dunavölgyi Mária: Az OTP Lakáslízing Zrt. 2006 közepe óta az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonú leányvállalata. A lakáslízinget, mint terméket az OTP Lakáslízing vezette be a magyarországi piacra.

A versenytársak piaci megjelenése a termék megjelenése óta folyamatosnak mondható, de az OTP Lakáslízing Zrt. a kezdetek óta őrzi piacvezető pozícióját a lakossági lakáslízing piacon. A Lízingszövetség tavalyi statisztikái alapján az OTP Lakáslízing finanszírozott összeg szerinti piaci részesedése közel 60 %, a cég 2008 év végi állománya 29,9 milliárd Ft.

Fábry emberei reklámozzák az OTP-t - videó!

Pénzcentrum: Milyen nehézségeket kellett leküzdeni az indulás után? Hogyan sikerült elfogadtatni az új finanszírozási terméket a lakossággal?

Dr. Dunavölgyi Mária: A lakáslízing, mint termék leginkább egy hagyományos lakáshitelhez hasonlít, ennek megismertetésén és tudatosításán a mai napig sokat dolgozunk. A lakáslízing termék a lakáshitel azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig fenntartja magának, majd a tulajdonjog átszáll a lízingbevevő, illetve nyílt végű lízing esetén a lízingbevevő által megjelölt személy tulajdonába. Tehát míg lakáshitel esetén az elidegenítési és terhelési tilalom, addig lakáslízingnél a tulajdonjog a finanszírozó biztosítéka. A gyakorlatban a lakáslízing esetén is pontosan ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az adóst, mint egy hagyományos lakáshitelnél: a lakás bérbe adható, akár lízingátvállalással is eladható és elő- vagy végtörlesztésre is lehetőség van.

Pénzcentrum: Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket?

Dr. Dunavölgyi Mária: Esetleges nemfizetés esetén is hasonlóan járunk el, mint a bankok, tehát megfelelő feltételek mellett átmenetileg lehet csökkenteni vagy szüneteltetni a lízingdíj fizetést, illetve lízing átvállalással a lakás értékesíthető. Fontos kiemelni, hogy az OTP Lakáslízing is (a bankokhoz hasonlóan) a szerződés korai lezárásakor a lezárási díjakon kívül csak a fennálló tőketartozásra tart igényt, tehát az ingatlan esetleges értéknövekedéséből származó nyereség az ügyfelet illeti.

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum: Milyen célokat tűzött ki a cég a 2009-es évre vonatkozóan?

Dr. Dunavölgyi Mária: A 2009-es stratégiánk alapvetően más, mint eddig, hiszen nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott piaci helyzethez. Ez az év a korábbi évek intenzív bővülése után sokkal inkább a meglévő portfolió minőségének fenntartására koncentrál.

Kiket finanszíroz az OTP Lakáslízing? - törlesztőrészletek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
Holdblog  |  2022. december 2. 14:44
Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenér...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?