21 °C Budapest

OTP Lakáslízing: ahol a költözés többé nem duma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2009. április 23. 05:55

Finanszírozás jelzálogjog nélkül Tavaszi lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáslízing akciót hirdet az OTP Bank és az OTP Lakáslízing, az akció időtartama 2009. április 20-tól 2009. május 31-ig tart, az akció keretében bármilyen forint, vagy euró alapú lakás- és jelzálog típusú hitelt, illetve lakáslízinget kedvező induló költséggel lehet igényelni. Az igényelt termékeknél egy ingatlanfedezet esetén nem kell megfizetni a hitelbiztosítéki értékmegállapítási díjat, továbbá a bank a hitelek mellé most energiatakarékos izzókészletet ad ajándékba. Az akció kapcsán Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgatót kérdeztük a lakáslízinget érintő legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be röviden az OTP Lakáslízinget az indulástól napjainkig!


Dr. Dunavölgyi Mária

Dr. Dunavölgyi Mária: Az OTP Lakáslízing Zrt. 2006 közepe óta az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonú leányvállalata. A lakáslízinget, mint terméket az OTP Lakáslízing vezette be a magyarországi piacra.

A versenytársak piaci megjelenése a termék megjelenése óta folyamatosnak mondható, de az OTP Lakáslízing Zrt. a kezdetek óta őrzi piacvezető pozícióját a lakossági lakáslízing piacon. A Lízingszövetség tavalyi statisztikái alapján az OTP Lakáslízing finanszírozott összeg szerinti piaci részesedése közel 60 %, a cég 2008 év végi állománya 29,9 milliárd Ft.

Fábry emberei reklámozzák az OTP-t - videó!

Pénzcentrum: Milyen nehézségeket kellett leküzdeni az indulás után? Hogyan sikerült elfogadtatni az új finanszírozási terméket a lakossággal?

Dr. Dunavölgyi Mária: A lakáslízing, mint termék leginkább egy hagyományos lakáshitelhez hasonlít, ennek megismertetésén és tudatosításán a mai napig sokat dolgozunk. A lakáslízing termék a lakáshitel azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig fenntartja magának, majd a tulajdonjog átszáll a lízingbevevő, illetve nyílt végű lízing esetén a lízingbevevő által megjelölt személy tulajdonába. Tehát míg lakáshitel esetén az elidegenítési és terhelési tilalom, addig lakáslízingnél a tulajdonjog a finanszírozó biztosítéka. A gyakorlatban a lakáslízing esetén is pontosan ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az adóst, mint egy hagyományos lakáshitelnél: a lakás bérbe adható, akár lízingátvállalással is eladható és elő- vagy végtörlesztésre is lehetőség van.

Pénzcentrum: Mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Dunavölgyi Mária: Esetleges nemfizetés esetén is hasonlóan járunk el, mint a bankok, tehát megfelelő feltételek mellett átmenetileg lehet csökkenteni vagy szüneteltetni a lízingdíj fizetést, illetve lízing átvállalással a lakás értékesíthető. Fontos kiemelni, hogy az OTP Lakáslízing is (a bankokhoz hasonlóan) a szerződés korai lezárásakor a lezárási díjakon kívül csak a fennálló tőketartozásra tart igényt, tehát az ingatlan esetleges értéknövekedéséből származó nyereség az ügyfelet illeti.

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum: Milyen célokat tűzött ki a cég a 2009-es évre vonatkozóan?

Dr. Dunavölgyi Mária: A 2009-es stratégiánk alapvetően más, mint eddig, hiszen nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott piaci helyzethez. Ez az év a korábbi évek intenzív bővülése után sokkal inkább a meglévő portfolió minőségének fenntartására koncentrál.

Kiket finanszíroz az OTP Lakáslízing? - törlesztőrészletek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm