20 °C Budapest

Alig hiszünk majd a szemünknek: olcsóbbak lesznek a bankok

Pénzcentrum
2009. május 11. 09:04

A Parlament asztalán fekszik az a törvénytervezet, amely az Európai Parlament irányelve alapján újraszabályozná a pénzforgalmi rendszert Magyarországon. Az új szabályozástól azt várják, hogy élénkülni fog a verseny, javul a szolgáltatások minősége, és csökkennek majd a díjak a pénzügyi szektorban. Az EU egyetlen nagy pénzforgalmi egységgé válása a becslések szerint akár a GDP 0.25 százalékára rúgó költségcsökkenést is hozhat.

A Népszabadság azt írja, a törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek, s az uniós szabályoknak megfelelő törvény - amely például a bankszámlák egységes kezelését szabályozza - november elsejével lépne hatályba. Az új törvény életbe lépése azt jelentheti majd, hogy egyszerűbben, sőt olcsóbban vehetnének igénybe szolgáltatásokat, válthatnának bankot és érvényesíthetnék jogaikat az ügyfelek.

Az ügyfelek tájékoztatására és a szerződések tartalmára is kiemelt figyelmet fordít majd az új törvény. Részletes szabályozás található benne például arról, hogy a tájékoztatásnak egyértelműnek, pontosnak, közérthetőnek kell lennie, az ellopott bankkártya tulajdonosának a bejelentést megelőzően keletkezett kárából 45 ezer forintot kell viselnie, az ezen felüli összeget pedig a szolgáltató megtéríti, ha az ügyfél kellő gondossággal járt el.

Az lesz azonban az egyik legfontosabb változás, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások kondícióinak módosításáról a hatályba lépés előtt két hónappal tájékoztatnia kell a szolgáltatónak az ügyfelet (hasonlóan a hitel- és lízingkonstrukcióknak az egyoldalú szerződésmódosítások szigorítása során történt szabályozásához a magánszemélyek és mikrovállalkozások esetében).

Szintén a verseny növekedésének irányába hathat, hogy a határozatlan idejű és az egy événél hosszabb szerződéseket rendes felmondással is meg lehet szüntetni a jövőben egy év után, s a felmondási idő legfeljebb egy hónap lehet. Egy éven belüli megszüntetés esetén a bank pluszköltséget számolhat fel.

Új konkurenciát kapnak a bankok a pénzforgalmi szolgáltatás (pl. bankszámla vezetés) nyújtásában: a szakosított hitelintézetek és a szövetkezeti hitelintézetek (takarék-, ill. hitelszövetkezetek) mellett ezentúl pénzforgalmi intézményekkel is versenyezniük kell ebben a szolgáltatásban.

A pénzforgalmi intézményeket sokkal egyszerűbb lesz létrehozni, mint egy bankot, már csak az alacsonyabb tőkekövetelmény (37.5 millió, ill. ha csak készpénzátutalással foglalkozik, 6 millió forint jegyzett tőke a bankok 2 milliárdjával szemben). Kérdés, ezzel milyen versenyt támaszthatnak a bankokkal szemben, mindenesetre a takarék- és hitelszövetkezetek eddigi ténykedésükkel az ügyfélhitelek alig ötödét érték csak el.

Az új törvény az ún. egységes euró fizetési övezet (SEPA) keretrendszerébe illeszkedik bele, melynek lényege, hogy az unió a bankok számára egyetlen pénzforgalmi egységként működne, különbségtétel nélkül az egyes tagállamok között, rajtuk kívül és belül. Mindez az adminisztráció csökkenésével járna együtt, amely a becslések szerint akár a GDP 0.25 százalékának megfelelő költségcsökkenést is eredményezhetne. Az új rendszer a napilap szerint 2013 végén, 2014 elején indulhat el, bár vele kompatibilis utalásokat már több mint egy tucat hitelintézet tud végezni már most is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07