13 °C Budapest

Válságalap a legszegényebbeknek: a kormány megfogadja a szakemberek tanácsát?

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:47

A kormány nem zárkózik el attól, hogy az MTA szociológusainak javaslatai alapján válságalapot hozzon létre a lakásukat elveszítő családok részére. Az is lehet, hogy bővítik az adósságkezelő szolgáltatást.

Miután Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalosan is közzétette válságkezelő "csomagját", az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája képviseletében Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok javaslatokat fogalmaztak meg arra, miként lehetne a megszorítások káros következményeit enyhíteni a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban.  Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

A lakásukat elveszítő, szegénységi csapdába került - elsősorban a közüzemi tartozások spiráljában vergődő - családok számára válságalap létrehozását javasolták, amely megakadályozná, hogy az utcára kerüljenek.

Úgy tűnik, a szociális tárca szakemberei vizsgálják az alap létrehozásának lehetőségét. A minisztériumnál egyetértenek abban is, hogy a lakáshiteleseket segítő magáncsődeljárásról szóló törvény elfogadását fel kellene gyorsítani, és annak tervezett 2011-es hatálybalépését előrébb kell hozni.

A lakásfenntartáshoz több szociális ellátás is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik az adósságkezelő szolgáltatás, amelyről a szociológusok úgy vélik, a rászorultakhoz képest eddig túl kevés családnak nyújtott segítséget. Javasolták a szolgáltatás kiterjesztését, azt, hogy ne csak a negyvenezer lakos feletti települések számára legyen kötelező az adósságkezelés megszervezése, hiszen így a kis lélekszámú, ám szegény falvak elesnek ettől a lehetőségtől. Indítványozták, hogy a 180 napnál nem régebbi, ötvenezer forint alatti tartozásokat is be lehessen vonni e szolgáltatás körébe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mélyebb krízis és a hajléktalanság megelőzésében fontos szolgáltatásról a tárcánál is úgy látják, szükséges a kiterjesztése. A gyakorlati megoldásról még folynak az egyeztetések, ugyanis a szolgáltatás beindítása olyan költségekkel jár - például adósságkezelési tanácsadó képzése, iroda fenntartása -, amelyeket a kistelepülések nem képesek biztosítani. A tervek szerint a szegényebb kistelepülések társulássá összeállva biztosíthatnák az adósságkezelést a rászoruló családoknak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45