16 °C Budapest

Válságalap a legszegényebbeknek: a kormány megfogadja a szakemberek tanácsát?

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:47

A kormány nem zárkózik el attól, hogy az MTA szociológusainak javaslatai alapján válságalapot hozzon létre a lakásukat elveszítő családok részére. Az is lehet, hogy bővítik az adósságkezelő szolgáltatást.

Miután Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalosan is közzétette válságkezelő "csomagját", az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája képviseletében Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok javaslatokat fogalmaztak meg arra, miként lehetne a megszorítások káros következményeit enyhíteni a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban.  Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

A lakásukat elveszítő, szegénységi csapdába került - elsősorban a közüzemi tartozások spiráljában vergődő - családok számára válságalap létrehozását javasolták, amely megakadályozná, hogy az utcára kerüljenek.

Úgy tűnik, a szociális tárca szakemberei vizsgálják az alap létrehozásának lehetőségét. A minisztériumnál egyetértenek abban is, hogy a lakáshiteleseket segítő magáncsődeljárásról szóló törvény elfogadását fel kellene gyorsítani, és annak tervezett 2011-es hatálybalépését előrébb kell hozni.

A lakásfenntartáshoz több szociális ellátás is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik az adósságkezelő szolgáltatás, amelyről a szociológusok úgy vélik, a rászorultakhoz képest eddig túl kevés családnak nyújtott segítséget. Javasolták a szolgáltatás kiterjesztését, azt, hogy ne csak a negyvenezer lakos feletti települések számára legyen kötelező az adósságkezelés megszervezése, hiszen így a kis lélekszámú, ám szegény falvak elesnek ettől a lehetőségtől. Indítványozták, hogy a 180 napnál nem régebbi, ötvenezer forint alatti tartozásokat is be lehessen vonni e szolgáltatás körébe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mélyebb krízis és a hajléktalanság megelőzésében fontos szolgáltatásról a tárcánál is úgy látják, szükséges a kiterjesztése. A gyakorlati megoldásról még folynak az egyeztetések, ugyanis a szolgáltatás beindítása olyan költségekkel jár - például adósságkezelési tanácsadó képzése, iroda fenntartása -, amelyeket a kistelepülések nem képesek biztosítani. A tervek szerint a szegényebb kistelepülések társulássá összeállva biztosíthatnák az adósságkezelést a rászoruló családoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 09:47
A Magyar Stroke Társaság konferenciáján is bemutatták a 2021. évi Vodafone Digitális Díj, Digitális...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 06:45
Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termel vállalkozások pályázati k...
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?