7 °C Budapest

Válságalap a legszegényebbeknek: a kormány megfogadja a szakemberek tanácsát?

Pénzcentrum
2009. április 30. 09:47

A kormány nem zárkózik el attól, hogy az MTA szociológusainak javaslatai alapján válságalapot hozzon létre a lakásukat elveszítő családok részére. Az is lehet, hogy bővítik az adósságkezelő szolgáltatást.

Miután Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalosan is közzétette válságkezelő "csomagját", az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája képviseletében Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok javaslatokat fogalmaztak meg arra, miként lehetne a megszorítások káros következményeit enyhíteni a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban.  Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

A lakásukat elveszítő, szegénységi csapdába került - elsősorban a közüzemi tartozások spiráljában vergődő - családok számára válságalap létrehozását javasolták, amely megakadályozná, hogy az utcára kerüljenek.

Úgy tűnik, a szociális tárca szakemberei vizsgálják az alap létrehozásának lehetőségét. A minisztériumnál egyetértenek abban is, hogy a lakáshiteleseket segítő magáncsődeljárásról szóló törvény elfogadását fel kellene gyorsítani, és annak tervezett 2011-es hatálybalépését előrébb kell hozni.

A lakásfenntartáshoz több szociális ellátás is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik az adósságkezelő szolgáltatás, amelyről a szociológusok úgy vélik, a rászorultakhoz képest eddig túl kevés családnak nyújtott segítséget. Javasolták a szolgáltatás kiterjesztését, azt, hogy ne csak a negyvenezer lakos feletti települések számára legyen kötelező az adósságkezelés megszervezése, hiszen így a kis lélekszámú, ám szegény falvak elesnek ettől a lehetőségtől. Indítványozták, hogy a 180 napnál nem régebbi, ötvenezer forint alatti tartozásokat is be lehessen vonni e szolgáltatás körébe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mélyebb krízis és a hajléktalanság megelőzésében fontos szolgáltatásról a tárcánál is úgy látják, szükséges a kiterjesztése. A gyakorlati megoldásról még folynak az egyeztetések, ugyanis a szolgáltatás beindítása olyan költségekkel jár - például adósságkezelési tanácsadó képzése, iroda fenntartása -, amelyeket a kistelepülések nem képesek biztosítani. A tervek szerint a szegényebb kistelepülések társulássá összeállva biztosíthatnák az adósságkezelést a rászoruló családoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem