5 °C Budapest

Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

Pénzcentrum
2009. április 22. 08:45

Az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája az uniós források átcsoportosításával gazdaságilag ésszerű, emberileg pedig nem megalázó közmunkaprogramok elindítását, illetve a bajba jutott családok számára válságalap létrehozását javasolja a Bajnai-kormánynak.

A javaslatokat elkészítő Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok ugyan egyetértenek a megszorító intézkedések szükségességével, véleményük szerint azonban a sérülékeny társadalmi csoportokat annál inkább óvni kell a további szegényedéstől, különösen, hogy a szociális szektorban dolgozó szakemberek úgy becsülik, tízszer annyi lesz a kilakoltatás, mint tavaly.

Ebben a hónapban csak a budapesti kilencedik kerületben háromszáz kilakoltatásról tudunk - magyarázza Ferge Zsuzsa szociológus, miért tartják szükségesnek egy válságalap létrehozását.

Egy másik javaslatuk szerint az uniós forrásokat kellene átcsoportosítani, és gazdaságilag ésszerű közmunkaprogramokat beindítani belőlük. A jelenlegi Új Magyarország fejlesztési tervből ugyanis zömében csak árokásásra, temetőtisztításra jut pénz, annyi azonban már nem jön, hogy munkaeszközt, vagy egy esetleg létrehozandó projekthez szakembert is fizethessen az önkormányzat.

Ferge szerint a válságnak át kell strukturálnia a forráselosztást is, hogy a fent említett, szakértelmet nem igénylő munkákon kívül egyéb munkákra, eszközökre is jusson pénz.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?