25 °C Budapest

Befektetés és biztosítás: fordulhat még a széljárás

Pénzcentrum
2009. április 27. 16:55

A unit-linked biztosítások jelenleg megosztják a szakembereket, egyesek az aranykor végéről beszélnek, hiszen a válság kétségkívül átrendezte ezt a piacot is és a tavalyi viszonylag gyors felfutás után, manapság inkább a kockázati jellegű életbiztosítások, valamint a tőke- illetve hozamgaranciát/védelmet nyújtó termékek iránt nőtt meg a kereslet - állapítja meg az AEGON Magyarország hétfői sajtóközleménye.

2009.04.07 07:23
Biztos, ami biztosítva van - No de válságban is?

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. adatai szerint az elmúlt fél évben megduplázódott a kockázati életbiztosítások új szerzésen belüli súlya. A 2009. első negyedévében értékesített új életbiztosítási szerződések közül minden 10. esetében a család jövőjéről való gondoskodás motiválta a szerződéskötést.

A biztonságra való törekvés mögött jellemzően két ok húzódik meg - derült ki az AEGON által megbízott piackutató, a Millward Brown Hungary Kft. kvalitatív kutatásából: a szülői viselkedési minta, illetve a saját családjukról való gondoskodás szerepe. A megkérdezettek többsége saját elmondása szerint akkor érzi magát "felelős" felnőttnek, ha felkészül a váratlan eseményekre, emellett sokan - mivel a megkérdezettek zöme családos - a gyermekéről való gondoskodást nevezte meg elsődleges okként, amiért életbiztosítást köt. Mögöttes motivációként említették még a havi díjfizetés rendszeres megtakarításra való ösztönzését, az adókedvezményt, illetve a befektetési lehetőséget is.

Mátyás-Kollár Gabriella, az AEGON Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója szerint csak átmeneti megtorpanásról van szó. Folyamatos díjfizetés esetén ugyanis szerinte kevésbé kell, hogy zavarja az ügyfeleket a befektetési piacok pillanatnyi helyzete, a befektetések időbeli megosztása hosszú távon kiegyensúlyozó hatással bír: magasabb árfolyamok mellett azonos összegből kevesebb, míg alacsonyabb árfolyam mellett több befektetési egységet lehet megvásárolni. Azaz: "aki hosszú távra gondolkodik, annak kedvező, hogy most alacsony árfolyamok mellett tud vásárolni, több egysége lesz, ami emelkedéskor növelni tudja a befektetése értékét"-fogalmazott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?