22 °C Budapest

Járai új befektetőket keres

Pénzcentrum
2009. február 25. 16:45

Hatalmas slágernek bizonyult a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. unit-linked biztosítása, mely tavaly a negyedik negyedévben piacvezető lett az új kötések összállományát tekintve. A biztosító megérezte a válságot, de azért nem roppant meg, mint gigantikus európai vetélytársai. Új befektetőket azért keresnek - derült ki a társaság szerdai sajtótájékoztatóján.

Hét hónappal az első szerződés után piacvezető lett a CIG Közép-európai Biztosító az új kötésű befektetési (unit-linked) biztosítások területén. Az utolsó negyedéves adatok szerint október-decemberben csaknem 1,5 milliárd forintot fektettek az ügyfelek a CIG termékébe, ami a teljes állomány 17,15 százalékának felel meg. Pedig a CIG korábbi tervei közt még az szerepelt, hogy öt év múlva szeretnének elsők lenni a magyar piacon az új értékesítés tekintetében. Ám úgy tűnik, sikeresnek bizonyult mind a termék kialakítása, mind az értékesítési partner kiválasztása, mely ez esetben a Brókernet volt.

Hogy egy cég piacvezető tudjon lenni, ahhoz a lehető legmagasabb átlagdíjat kell elérnie - mondta Horváth Béla, a cég vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. Nos, a cégnek sikerült átlagdíj tekintetében is mindenkit maga mögé utasítania: az utolsó negyedéves statisztika szerint átlagosan 535 965 forintot fizettek be az ügyfelek. Ráadásul ez csak a vállalt havi befizetésekből jött össze, az egyszeri befizetésekkel együtt az egymillió forintot közelíti a tagonkénti állománydíj - tett hozzá Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke.

Természetesen mindez azzal jár együtt, hogy a termék nem túl széles körben elterjedt:három hónap alatt körülbelül 2 700, az augusztusi kampány óta pedig nagyjából 4 500 ügyfelet szerzett magának a biztosító. Hogy ez mennyire köszönhető a neves gazdasági-közéleti alapítók hírnevének és mennyire a termék kialakításának, azt szinte lehetetlen megmondani. Sokat számított viszont, hogy a vezérigazgató már korábbi munkahelyein is sikeresen működött együtt a Brókernettel, akik e biztosítás terjesztésében is kiemelkedő szerepet játszottak. Azt azonban a cég is elismerte, hogy a bevallottan magas jövedelműeket (a társadalom felső 5-10 százalékát) megcélzó unit-linked biztosítással hosszú távon nem lehet a piacvezető szerepet tartani az új szerzések piacán, ezért is vezették be az új "Pannónia Alkony" életbiztosítást, mely főleg az idősebb korosztálynak szól, mivel szolgáltatásként az ügyfél temetésének lebonyolítását is magában foglalja.


A válság természetesen a CIG-nél is éreztette hatását, ám korántsem volt olyan megrázó, mint az ING, a Fortis vagy az AIG esetében, amelyeket államilag kellett megtámogatni, hogy elkerüljék a csődöt. Kiesett viszont a tulajdonosok közül a Lehman Brothers, ezért egyelőre azt sem lehet tudni ki az új tulajdonosa a csődbe került egykori pénzintézet hat százalékos pakettjének. Újabb problémaként merült fel, hogy megroppant a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re is, mely helyett új partnereket kellett keresni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a céget nem fenyegeti az összeroppanás, az ágazat tőkeigénye miatt a növekedési ütem komolyan megsínylené, ha nem sikerülne újabb tulajdonosokat szerezni. Éppen ezért szükség volt válságforgatókönyvre. Első körben, még novemberben történt egy 4 millió eurós tőkeemelés a cégben a tulajdonosok részéről. Második körben két változatot is ki kellett dolgozni az idén tavasszal induló romániai terjeszkedés megvalósításra - attól függően, sikerül-e addig újabb tőkét szerezni, vagy sem. Bár Járai Zsigmond egyelőre nem árult el konkrétumokat, bízott abban, hogy akár már márciusban be tudja jelenteni, kik lépnek a Lehman, illetve a Swiss Re örökébe.


2009.02.20 23:59
Zöldmezőn is lehet építkezni (Horváth Béla)

2008.01.11 08:25
Engedélyezte a PSZÁF a CIG biztosítót

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 11:50
Portálunk, a Media1 elsőként írt arról cikket, hogy az állami M1 tévécsatorna Híradójának segítségév...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem