18 °C Budapest

Betonba öntenék a devizahitelesek mentőcsomagját

2009. április 22. 10:15

Általános érvényű szabályozássá formálná át az előző kormány és a vezető bankok tavaly kötött megállapodását a miniszterelnök.

A terv szerint a devizaadósok számára hosszabb ideig ingyenes maradna a kölcsönök futamidejének meghosszabbítása, és ha a törlesztőrészletek nagysága elérne egy határt, akkor azok automatikusan hosszabb futamidejű konstrukcióvá változnának. Mivel a részletek még nem ismertek, a bankok egyelőre nem kommentálták a felvetődött terveket.

A felvetés problémás lehet, mivel az automatikus futamidő-hosszabbítással nem feltétlenül járnak jobban az ügyfelek. Amennyiben visszaerősödik a forint, lehetővé kéne tenni a futamidő díjmentes újbóli rövidítését is. Hasonlóan kétélű fegyvernek bizonyulhat a devizahitelek forintra váltása is, hiszen a novemberi megállapodás után sem igyekeztek ajánlani ügyfeleiknek ezt a lehetőséget a bankok.

A kormány a pénzügyi stabilitás megóvása kapcsán a PSZÁF előretekintő felügyeleti jogkörének kiszélesítését is ígéri. A felügyeletnek például jogában áll majd a külföldi tulajdonú pénzintézethez felügyelőbiztost kiküldeni, amennyiben az anyacéggel kapcsolatban merülnének fel problémák.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?