Retteghetnek a nyugdíjasok a Bajnai-csomagtól?

2009. március 30. 12:15

Az Index információi szerint jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A jelenlegi tervek egy, a Pénzügyminisztérium által korábban elkészített megszorító intézkedésterv kalkulációin alapulnak. Az biztosnak tűnik, hogy a nyugdíjasok igencsak megszenvedik az új kormány intézkedéseit.

A legfontosabb lépés, hogy a mai svájci indexálásáról - amelynél a nyugdíjemelés a reálbérnövekedés felével haladja meg az infláció mértékét- a szimplán inflációkövető indexálásra térhetnek át.

Magyarországon 1998-ban vezették be a svájci indexálás rendszerét, 2001-től kezdődően 50 százalékban súlyozzák a nettó béreket, 50 százalékban pedig az inflációt. A 10 évvel ezelőtt bevezetett rendszer keretében -és egyéb kedvezményekkel, például nyugdíjkompenzációval, a 13. havi nyugdíjjal- a nyugdíjak reálértéke 58 százalékkal emelkedett.


Februárban még úgy tervezték, hogy a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapnák meg a 13. havi nyugdíjat, az addig nyugdíjba vonulóknak pedig ez a juttatás havonta épülne be az ellátásba, de csak a 62 éven felüliek számíthatnak a maximum 80 ezer forint értékű 13. havi nyugdíj beépítésére. Az új nyugdíjszámítási rendszer 2010-től indult volna.

A tervek azt is tartalmazták, hogy ha a gazdaság két százaléknál kisebb mértékben növekedne, vagy szűkülne, akkor a nyugdíjakat automatikusan az inflációval korrigálnák, így garantálva reálértékük megtartását. Ha a gazdasági növekedés nagyobb lenne, mint 2 százalék, akkor 80 százalékban a fogyasztói árak alakulását, 20 százalékban pedig a keresetek növekedését vennék figyelembe. Három-négy százalékos GDP-növekedésnél ez az arány 60-40 százalékra módosulna, e felett pedig újra 50-50 százalék lenne.

A Gyurcsány- kormány következetesen elutasította a vegyes (svájci) indexálás megváltoztatását -ez hosszútávon mindenképp kedvező, azonban vannak olyan időszakok, amikor a nyugdíjasok jobban járnak az inflációkövető rendszerrel. Tavaly júniusban például Korózs Lajos, az SZMM szakállamtitkára az alábbi táblázatokkal bizonygatta, mennyire jó is az, ha marad a vegyes indexálás:

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíjak reálértékének prognózisa 2008-tól a fogyasztói árakhoz viszonyítva

Forrás: SZMM Nyugdíjak alakulása a nettó keresetek alakulásához képest Forrás: SZMM


Tehát jó eséllyel elhalasztják a 2010-es nyugdíjkorrekciós programot, befagyasztják a nyugdíjminimumot, és ezen keresztül a hozzá kötött szociális juttatásokat is.

A tervek szerint szigorítanák a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálatát, a fegyveres testületeknél a nyugdíjazási feltételeket. A fiatal, súlyos rokkantnyugdíjasok járadékát azonban a javaslat emelné, közelítette volna a kisebb munkaképesség-csökkenéssel nyugdíjazottak járandóságához.

Benne van a kalapban a bonus-malus rendszer 2013-ban tervezett átalakításának előbbre hozatala. A tervek között megtalálható a Gyurcsány- csomag két nyugdíjeleme: az újonnan nyugdíjba menőknél a 13. havi nyugdíj elvétele és a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?