Retteghetnek a nyugdíjasok a Bajnai-csomagtól?

2009. március 30. 12:15

Az Index információi szerint jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A jelenlegi tervek egy, a Pénzügyminisztérium által korábban elkészített megszorító intézkedésterv kalkulációin alapulnak. Az biztosnak tűnik, hogy a nyugdíjasok igencsak megszenvedik az új kormány intézkedéseit.

A legfontosabb lépés, hogy a mai svájci indexálásáról - amelynél a nyugdíjemelés a reálbérnövekedés felével haladja meg az infláció mértékét- a szimplán inflációkövető indexálásra térhetnek át.

Magyarországon 1998-ban vezették be a svájci indexálás rendszerét, 2001-től kezdődően 50 százalékban súlyozzák a nettó béreket, 50 százalékban pedig az inflációt. A 10 évvel ezelőtt bevezetett rendszer keretében -és egyéb kedvezményekkel, például nyugdíjkompenzációval, a 13. havi nyugdíjjal- a nyugdíjak reálértéke 58 százalékkal emelkedett.


Februárban még úgy tervezték, hogy a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapnák meg a 13. havi nyugdíjat, az addig nyugdíjba vonulóknak pedig ez a juttatás havonta épülne be az ellátásba, de csak a 62 éven felüliek számíthatnak a maximum 80 ezer forint értékű 13. havi nyugdíj beépítésére. Az új nyugdíjszámítási rendszer 2010-től indult volna.

A tervek azt is tartalmazták, hogy ha a gazdaság két százaléknál kisebb mértékben növekedne, vagy szűkülne, akkor a nyugdíjakat automatikusan az inflációval korrigálnák, így garantálva reálértékük megtartását. Ha a gazdasági növekedés nagyobb lenne, mint 2 százalék, akkor 80 százalékban a fogyasztói árak alakulását, 20 százalékban pedig a keresetek növekedését vennék figyelembe. Három-négy százalékos GDP-növekedésnél ez az arány 60-40 százalékra módosulna, e felett pedig újra 50-50 százalék lenne.

A Gyurcsány- kormány következetesen elutasította a vegyes (svájci) indexálás megváltoztatását -ez hosszútávon mindenképp kedvező, azonban vannak olyan időszakok, amikor a nyugdíjasok jobban járnak az inflációkövető rendszerrel. Tavaly júniusban például Korózs Lajos, az SZMM szakállamtitkára az alábbi táblázatokkal bizonygatta, mennyire jó is az, ha marad a vegyes indexálás:

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjak reálértékének prognózisa 2008-tól a fogyasztói árakhoz viszonyítva

Forrás: SZMM Nyugdíjak alakulása a nettó keresetek alakulásához képest Forrás: SZMM


Tehát jó eséllyel elhalasztják a 2010-es nyugdíjkorrekciós programot, befagyasztják a nyugdíjminimumot, és ezen keresztül a hozzá kötött szociális juttatásokat is.

A tervek szerint szigorítanák a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálatát, a fegyveres testületeknél a nyugdíjazási feltételeket. A fiatal, súlyos rokkantnyugdíjasok járadékát azonban a javaslat emelné, közelítette volna a kisebb munkaképesség-csökkenéssel nyugdíjazottak járandóságához.

Benne van a kalapban a bonus-malus rendszer 2013-ban tervezett átalakításának előbbre hozatala. A tervek között megtalálható a Gyurcsány- csomag két nyugdíjeleme: az újonnan nyugdíjba menőknél a 13. havi nyugdíj elvétele és a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 20. 20:38
Az ATV fegyelmi eljárást indít Somos András ellen, amiért az ATV Start élő adásában azt mondta Márki...
Kiszámoló  |  2024. február 20. 19:25
Sok ügyfél vár arra, hogy a lakáshitelek kamatai újra 2-3% körül alakuljanak, akkor szeretnének majd...
Bankmonitor  |  2024. február 20. 08:20
Az MNB és a KSH együttműködésében három évente napvilágot lát a „Miből élünk című kiadvány, am...
Holdblog  |  2024. február 20. 05:07
Miért vagyok annyira biztos ebben? Sajátságos okok miatt a magyar ingatlanpiac egyszerűen egy év kés...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm